Kouření není "jen" rakovina plic

30.05.2014 0:00

Kouření není "jen" rakovina plic
Foto: Shutter
Popisek: Klinikazdravi

Kouření není jen rakovina plic

V České republice kouří více než 2 miliony lidí a každý rok u nás umírá na následky kouření asi 18 000 lidí. V přepočtu je to tedy asi 50 lidí denně. Alarmující je, že ČR má více než 250 000 kuřáků, kterým ještě nebylo ani 18 let. Cigaretový kouř obsahuje více než 4 000 chemických látek, z toho více než 60 je rakovinotvorných. Kouření se tak podepisuje na zdraví kuřáka každým dnem a zdaleka se nejedná jen o rakovinu. I na další onemocnění se snaží upozornit Světový den bez tabáku, který připadá na 31. května.

Žaludeční vředy a cukrovka také souvisí s kouřením
Kouření narušuje buněčné procesy a může tak vyvolat řadu onemocnění. Chemikálie z cigaret negativně ovlivňují například metabolismus inzulínu. Proto mají kuřáci dvakrát větší riziko vzniku cukrovky než nekuřáci. Negativní důsledky má cigaretový kouř také pro trávicí soustavu. Zejména ranní rituál jako je cigareta na lačno doprovázená černou kávou, dokáže narušit žaludeční sliznici a vyvolat tak i vznik žaludečního vředu. Nejhůře jsou na tom kuřáci, kteří nemají čas se přes den pořádně najíst, jsou neustále pod tlakem a stres a hlad zahánějí cigaretou.

Vynechání menstruace, hormonální nerovnováha, ztráta erekce
Kouření má vliv i na hormonální rovnováhu. U žen dochází vlivem kouření často ke snížení množství estrogenu, což se může projevit jako menstruační nepravidelnosti, ale také může u kuřačky způsobit dřívější nástup menopauzy nebo snížit prožitek z orgazmu. U mužů pak kouření vede k poklesu testosteronu a oslabení erekce a může vést až k impotenci.

Problémy s plodností
Pokles hladin pohlavních hormonů není jediná překážka k založení rodiny. Cigaretový kouř poškozuje buňky vajíček a snižuje kvalitu spermií, mladí lidé si tak kouřením často sami kladou překážky k založení rodiny. Toxické látky navíc napadají genetickou informaci uloženou ve vajíčkách i spermiích a může tak dojít k narušení přirozeného vývoje embrya. Přestat kouřit tak patří k prvním krokům, co by měli udělat všichni kuřáci, kteří plánují založit rodinu.

Narušená imunita, poškození zraku
Cigaretový kouř neustále podněcuje imunitní systém ke zvýšené aktivitě. Mnoho kuřáků má proto horší alergické projevy, nebo může dojít ke zhoršení autoimunitních chorob. Kouř navíc narušuje sliznici dýchacích cest, která má pro tělo fungovat jako obranný systém. Díky narušení sliznice se mikroorganismy dostanou snadno do těla a způsobí tak virózu. Kuřáci proto častěji trpí onemocněním dýchacích cest.
Kouření je jedním z nečastějších příčin slepoty, která není vrozená. Nejčastěji se jedná o důsledek vzniku šedého zákalu nebo narušení cévního zásobení sítnice. Zdánlivě nevinná aktivita v pubertě se tak snadno může stát postižením na celý zbytek života.

Pozor na dětskou leukémii
Každý rok se objevují nové případy dětí, které onemocněly kvůli kouření rodičů. Odhaduje se, že 10% všech dětských leukémií je způsobeno pasivním kouřením. Nejvíce jsou postiženy děti, které žijí v kuřácké domácnosti. U těchto dětí je pak větší výskyt zánětů středního ucha, astmatu a obecně dýchacích obtíží. Samotnou kapitolou je pak kouření v těhotenství, které může poškodit vývoj plodu.

Přestat kouřit je možné
Vyhledání odborné pomoci zvyšuje šanci přestat kouřit více než desetkrát. V ČR funguje síť center pro odvykání kouření, kterou je možné nalézt na webových stránkách www.slzt.cz. V Praze funguje soukromé poradenské centrum Život bez cigaret, bezplatně mohou služby centra využít těhotné ženy a mladiství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…