Máme riskovat cestu k moři s kojenci?

18.06.2012 0:00

Děti jsou i přes svou zdánlivou křehkost velmi adaptabilní a často nás překvapí, jak dobře snášejí náročné změny, které dělají problém i dospělým.

Máme riskovat cestu k moři s kojenci?
Foto:
Popisek:

Přece jen je ale na místě opatrnost, zvláště když se bez cestování nechceme obejít ani když máme doma kojence či batole. Takto malé děti totiž nemají dosud vyvinut termoregulační a imunitní systém, který je chrání a to může naši dovolenou zkomplikovat. Než se tedy k takové cestě rozhodneme, měli bychom všechna rizika, jako je změna klimatu, časového pásma a  hygienických podmínek, pečlivě zvážit.

Musíme počítat především s tím, že jedeme za teplem mnohem větším, než je u nás zvykem a to může být problém. Malé dítě se snadno přehřeje i ve stínu, protože s velkým náporem tepla není schopno se vyrovnat. Stejně tak mu ale hrozí nachlazení při pobytu v letadle či autě se zapnutou klimatizací.

Změny tlaku vzduchu v letadle mohou vyvolat problémy u dětí trpícími na záněty středního ucha. U dítěte se mohou objevit bolesti hlavy a další potíže. Adaptace na rychlé změny během krátkodobých pobytů jsou pro citlivý dětský organismus velkou zátěží.Také nepříjemnosti spojené s dlouhým cestováním, nedostatek klidu a změna navyklého režimu může u kojence vyvolat zdravotní problémy, neklid a rozrušení, které ve výsledku zkazí dovolenou celé rodině.

Nesmíme podcenit ani  hygienu a stravování ve změněných podmínkách. Máme přece zkušenosti, že průjmy v těchto podmínkách trpí, při vší opatrnosti, i dospělí a pro dítě se může jednat o stav ohrožující život. Náš pediatr také není na dosah a tak mohou být důsledky fatální.

V některých zemích jsou dosud běžná onemocnění, která se přenášejí pouhým vzduchem a imunitní systém kojenců a batolat je nemůže zvládnout. Dokonce i běžná teplota, která se u dětí občas objeví je může ohrozit. Doma s dítětem ihned běžíme k lékaři, který vyloučí závažný stav, ale v cizině to je problém. Může se tak rozvinout něco, co se pak jen těžko napravuje.

Kojence a  batolata nemůžeme před odjezdem nechat očkovat proti nákaze tak, jako dospělé lidi a vystavujeme je mnohem větším rizikům.

Chceme-li tedy vyrazit za hranice všedních dnů tak, jak jsme byli dosud zvyklí, musíme si uvědomit, že narozením dítěte se naše priority změnily. Možná bude lépe strávit dovolenou v českých luzích a hájích na chatě, odkud se můžeme rychle vrátit domů a cestu k moři odložit, až bude dítě větší. Z pobytu u moře vlastně stejně nic nemá a musíme si přiznat, že to děláme hlavně pro sebe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…