Na co si dát pozor při prvních jarních cyklovýletech?

13.03.2015 12:01

Zima se pomalu nenávratně loučí a cyklistická sezona se blíží. Jaro se tak opět hlásí se vší parádou. Po zimních a blátivých dnech se začne objevovat více sluníčko, se kterým se probudí k životu i příroda. Cyklisté nezahálí s přípravou. Ti rekreační se zas těší na pohyb na čerstvém vzduchu. Sestavili jsme pro Vás pár rad, co nepodceňovat při první jarní projížďce na kolech.

Na co si dát pozor při prvních jarních cyklovýletech?
Foto:
Popisek:

Helma – Standard, který snad musí dodržovat již všichni vyznavači ježdění na kole. Děti by jí měly dle zákona mít automaticky a důrazně ji doporučujeme i dospělým.

Dobré vybavení – Na silnice a cyklostezky byste asi neměli vyjet na babiččině skládačce. Dobré kolo je základem pohodlné jízdy. Pro opravdové fanoušky je samozřejmostí i kvalitní cyklistický dres a rukavice.

Pumpička – Můžete mít sebevíc skvělé kolo, ale pokud píchnete, tak Vás nic jiného než pumpička a náhradní duše na kolo nezachrání. Proto mějte ve svém vybavení na kole i duši s pumpičkou.

Dodržujte pitný režim – Na pitný režim po zimě je třeba dbát dvakrát tolik co předtím. Vyhnout byste se měli slazeným limonádám a alkoholu. Podle náročnosti trati by měl sportovec vypít minimálně 3 litry vody.

Zvolte vhodnou trasu – Nepřeceňujte své síly a naplánujte si takovou trasu, která bude ve Vašich silách. Berte ohled i na děti. V jarních měsících je velmi oblíbená například trasa z Prahy do Karlštejna a zpět vlakem.

Buďte připraveni na úrazy – Základní zdravotní vybavení na odřeniny a další zranění by mělo být ve Vaší výbavě stejně, jako je lékárnička povinna ve Vašem vozidle.  Dbejte i na zdravotní přípravu před výjezdem. Podporujte cirkulaci lymfy a krve ve Vašem těle, například volně prodejným lékem Wobenzym. Vhodné jsou i procedury otužování nebo návštěva sauny.

Nepřemáhejte se – Nevyjíždějte na kole, pokud jste unavení, případně zvolte jednoduchou trasu, kterou zvládnete. Pokud přeceníte svoje síly, riskujete tím i svoje zdraví a případnou zlomeninu nebo odřeniny.

Sledujte počasí – Rodinný výlet na Karlštejn může pokazit i náhlá změna počasí či případný déšť. Den před výletem sledujte předpovědi meteorologů a zvolte to správné oblečení dle počasí. Pokud má například pršet, budou Vám cyklistické brýle k ničemu.

Užívejte příchod jara na plno. Přejeme Vám bezpečnou jízdu a spoustu příjemných zážitků v nové sezoně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…