Na rakovinu tlustého střeva se umírat nemusí

14.05.2010 0:00

Česká republika má už mnoho let velmi kvalitně vypracované zdravotní preventivní programy. Stačí jen, aby je lidé správně využívali a bylo by zachráněno mnoho zbytečně zamařených životů.

Na rakovinu tlustého střeva se umírat nemusí
Foto:
Popisek:
I když se diskutuje o úrovní českého zdravotnictví, praxe dokazuje, že i přes neustálé problémy s financemi máme jeden z nejlepších zdravotních systémů na světě. Bylo tomu tak – přes všechny kritiky - i v minulém režimu.

Měli jsme vždy kvalitní lékaře, zdravotnický personál a dbalo se na prevenci. Díky masívnímu očkování se podařilo v naší zemi vymýtit celou řadu nebezpečných chorob, preventivní vyšetření dětských kyčlí bylo vzorem pro celý svět.

Stejně je tomu i dnes, kdy se prevence zaměřuje i do oblasti nejnebezpečnější, do oblasti nádorových onemocnění. Preventivní gynekologické prohlídky, mammografické vyšetření, dny proti melanomu a preventivní testy na rakovinu tlustého střeva. Zejména posledně jmenovaným směrem se nyní pozornost lékařů zaměřuje poměrně hodně, neboť počet případů tohoto onemocnění rok od roku stoupá.

Toto preventivní vyšetření hradí pojišťovny lidem ve věku od 55 let jednou za 10 let a díky němu se podařilo již zachránit celou řadu lidských životů, protože zde platí přesně to, co u každé nemoci. Pokud pacient přijde včas i s tou nejzávažnější chorobou, daří se ji úspěšně vyléčit.

Jak však lidi přimět k tomu, aby vyšetření podstoupili? Problém se týká hlavně mužů a ti, jak je známo, mají ke svému zdraví mnohem horší vztah než ženy. Silnější pohlaví se prostě nemocí více bojí. I když je vyšetření bezbolestné, jen  trochu neestetické, přesto mají pánové strach hlavně z toho, co by jim lékař řekl. Proto, i když třeba nějaké problémy mají, dělají raději, že o jich nevědí  a často je pak už na nějakou léčbu pozdě. Pacienti se tak sami odsuzují ke zbytečnému trápení a často i smrti.

Proto je často na jejich partnerkách, do jaké míry dokáží vyvinout diplomatický talent a pána tvorstva přimět k jednoduchému úkonu, který ukáže obraz jeho zdraví a pokud se objeví problém, dotáhnou jej až do lékařské ordinace.

Z tohoto pohledu je nutno vyzdvihnout  celonárodní kampaň nazvanou Střevotour. Její organizátoři jezdí po republice se stanem s maketou tlustého střeva, kterou se dá procházet a podívat se, jak vypadá zdravá střevní sliznice a jak vypadají chorobné změny. Přítomní odborníci lidem  vysvětlí vše, co se týče  nebezpečí vzniku této závažné choroby.

Ročně onemocní rakovinou tlustého střeva asi 8 000 lidé  a asi polovina na ni zemře. Toto číslo by by mohlo být mnohem nižší, kdybychom důsledně dbali na prevenci a naslouchali radám odborníků.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Redakce

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …