Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

20.05.2024 4:44 | Analýza

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s bydlením, a na nemálo Čechů tak právě v těchto dnech čeká nemilé překvapení v podobě obálky s nechvalně známou růžovou složenkou, doplněnou výzvou k úhradě nedoplatků. Děje se to přitom i těm, kteří v loňském roce svou spotřebu výrazně omezili. Ani to však leckdy nepomohlo. Proč? Právě v aktuálním vyúčtování lidé doplácejí na to, že bylo Česko vloni v cenách energií „na špici Evropy“. Jak dopadl „pokles cen energií“, o němž dříve hovořil premiér Petr Fiala (ODS), se na vlastní kůži přesvědčil někdejší brněnský radní. Spotřeboval téměř o polovinu méně, ale stejně musí doplácet.

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami
Foto: pixabay.com
Popisek: Topení - ilustrační foto

Strmý růst cen v Česku polevil a dobrou zprávou na začátku letošního roku bylo také zlevňování na trhu energií. Mezitímco však tržní ceny energií padaly, si čeští odběratelé zatím výraznějších slev na svých fakturách nevšimli a mnohé lidi čeká při rozbalování vyúčtování energií za loňský rok nepříjemný šok. I lidé, kteří výrazně omezili svou spotřebu a očekávali přeplatky či alespoň to, že „budou na nule“, jsou totiž častokrát zaskočeni přiloženou složenkou s výzvou k zaplacení nedoplatku. Jak je možné, že se tak dělo zrovna při vyúčtování za loňský rok, kdy už média oblétávaly zprávy, že jsme z toho nejhoršího venku?  

Vládní činitelé na konci loňského léta varovali občany, že se šíří „poplašné zprávy“ o tom, že by měly v letošním roce „dramaticky“ narůst ceny energií. „Chtěl bych hned a jasně zdůraznit, že ceny energií v žádném případě neporostou o desítky procent,“ zdůraznil premiér Petr Fiala (ODS) a podotkl, že lidé u elektřiny budou platit převážně stejně jako v loňském roce nebo „maximálně v průměru o jednotky procent více“.

„Kdyby totiž předcházející vlády dělaly, co měly, staraly se o energetickou bezpečnost a o energetické zajištění České republiky, stavěly dostatek zdrojů energií, tak bychom v takové situaci, v jaké jsme dnes, nebyli,“ sdělil též Fiala, že na vysokých cenách energií podle něj mají zásadní podíl i předcházející vlády.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To jsou přesně ty výborné výsledky, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 20.05.2024 9:48:07
Fialy a jeho vlády jak nám neustále tvrdí. V žebříčkách porovnání států toho negativního pro občany, toho co nám nejvíce komplikuje život jako např. ceny energií, ceny potravin, nás dostal na první místa v EU. No nevolte ho znovu, když je předurčen k vládnutí!!

|  12 |  0

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…