Nečas: Máme-li do eurozóny posílat peníze, musí nás zvát i k jednacímu stolu

30.01.2012 20:20

Z jednání Evropské rady k paktu o rozpočtové kázni.

Nečas: Máme-li do eurozóny posílat peníze, musí nás zvát i k jednacímu stolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Premiér Petr Nečas před jednáním řekl, že pokud se země jako Česká republika nebudou moci účastnit jednání eurozóny, nemá pakt o fiskální unii význam.

V Bruselu jednají hlavy států evropské sedmadvacítky o paktu, který má zajistit rozpočtovou kázeň pro země eurozóny. Podle českého premiéra je současná podoba smlouvy pro Českou republiku nevyhovující.

„Mám velmi vážné výhrady, a je to pro mě těžko akceptovatelné, aby země jako Česká republika podepisovaly podobný dokument, potencionálně přispívaly do půjček pro Mezinárodní měnový fond pro země eurozóny a byly v podstatě zvány pouze symbolicky na jednání,“ řekl předseda vlády před začátkem jednání Evropské rady.

Podle premiéra Petra Nečase bude Česká republika vyžadovat plnohodnotnou účast na jednáních eurozóny. „Jestliže nás chtějí brát jako plnohodnotného partnera, chtějí, abychom se něčemu zavázali, chtějí, abychom platili, tak potom za to musí být plnohodnotná účast u stolu při jednání eurozóny. Pokud nebude, tak je to pro mě velmi těžko akceptovatelné,“ dodal premiér.
Ve smlouvě chybí dluhové kritérium

Smlouva o rozpočtové kázni podle premiéra již neobsahuje dluhové kritérium, podle kterého by státy neměly mít státní dluh větší než 60 procent hrubého domácího produktu. Takovou podmínku překračuje nyní řada zemí jako Řecko, Itálie nebo Belgie. „Podstatou současného problému paradoxně nejsou až tak deficity, ale celkový objem dluhů, které mají jednotlivé státy. To z tohoto dokumentu vypadlo, což považujeme takřka za neuvěřitelné,“ poznamenal předseda vlády v Bruselu.

Premiér také před jednáním evropské sedmadvacítky zdůraznil, že se České republice podařilo do smlouvy o fiskální unii dojednat celou řadu věcí. „Prosadili jsme například, že k tomuto paktu o fiskální unii bude možné přistoupit kdykoliv v budoucnosti bez nějakého přijímacího řízení. Podařilo se nám také zabránit tomu, aby se tento fiskální pakt týkal problematiky vnitřního trhu,“ řekl Petr Nečas.

Smlouva o tzv. fiskální unii je reakcí na dluhovou krizi především v zemích, které používají jako hlavní platidlo euro. Dokument zavazuje země k vyrovnaným nebo přebytkovým rozpočtům. Pro ostatní státy by pravidla měla platit ve chvíli, kdy přijmou jednotnou evropskou měnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…