Nečas pohrozil: Vláda skončí, pokud budou kdykoliv zamítnuty daňové změny

18.09.2012 22:40

Premiér Petr Nečas (ODS) prohlásil, že jeho vláda podá demisi, pokud Sněmovna v kterémkoliv hlasování, a to i po vrácení Senátem či prezidentem, odmítne balíček daňových změn.

Nečas pohrozil: Vláda skončí, pokud budou kdykoliv zamítnuty daňové změny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na schůzi vlády se projednávaly mimo jiné i pokračující metanolové otravy

 

Poslanci normu, kterou vláda do Poslanecké sněmovny poslala ve stejném znění už podruhé a spojila s ní žádost o vyslovení důvěry, dnes schválili v prvním čtení. 

Podpořili ji nyní i vnitrostraničtí rebelové ODS, kteří před několika týdny první pokus potopili poté, co jej vrátil levicový Senát.

S osudem balíčku dnes Nečas budoucnost svého kabinetu spojil naprosto jednoznačně, když "zjednodušil" výklad české ústavy a explicitně oznámil, že vláda odejde pokud v kterémkoliv z budoucích hlasování změny Sněmovnou neprojdou, a to nejen nyní, ale i po vrácení ze Senátu či z Pražského hradu. Tehdy už kabinet případně bude k prosazení svého záměru potřebovat hlasy 101 zákonodárce.

Nečas ale doufá, že se mu s šesticí rebelů podaří nalézt "rozumný kompromis", který ale bude muset být koaličně dohodnutý. Dnes byla ustavena pracovní skupina, která má onen kompromis nalézt. Harmonogram práce této skupiny je dán tím, že Sněmovna zkrátila lhůtu před druhým čtením na 30 dní. Konkrétní návrhy prý zatím neobdržel.

Debata skoro akademická?

Za akademickou však premiér označil případnou debatu o tom, že by pro příští rok bylo možné sestavit rozpočet se schodkem pod tři procenta hrubého domácího produktu bez základních opatření, která nyní opět projednávaný balíček obsahuje.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) po hlasování před novináři zdůraznil, že nynější podoba balíčku, který kromě jiného od příštího roku zvyšuje o procento obě sazby daně z přidané hodnoty, je koaličním kompromisem a prostor pro změny v ní je "velmi malý".

"Představa, že něco nadiktujeme koaličním partnerům je velmi nerealistická. Můžeme se s nimi pouze dohodnout," uvedl k tomu předseda vlády.

Poslanci o předloze debatovali řadu hodin. Většinou vystupovali zástupci opozice a návrh kritizovali. Vládě vytýkali zvýšení daní, nárůst státního dluhu i pokles ekonomiky. Kritická slova ale pronesli i někteří poslanci ODS. Například podle bývalého předsedy klubu ODS Petra Tluchoře a jednoho z oné šestice rebelů není balíček pravicový a odeesácký, ale levicový a "topácký".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…