Nečas ve sněmovně: Drobil má mou plnou důvěru. Sobotka: Odvolejte ho

15.12.2010 9:38

Středeční schůze Poslanecké sněmovny začala vystoupením předsedy poslaneckého klubu ČSSD Bohuslava Sobotky. Ten se opřel do premiéra Petra Nečase kvůli kauze na ministerstvu životního prostředí. „Odvolejte ministra Pavla Drobila,“ vyzval Nečase s tím, že místo toho, aby premiér šetřil, tak se prý snaží celou kauzu ututlat.

Nečas ve sněmovně: Drobil má mou plnou důvěru. Sobotka: Odvolejte ho

„Tato vláda tvrdí, že je bojuje proti korupci. Ale vypadá to, že tomu tak není," sdělil před poslanci Bohuslav Sobotka. "Není možné, aby tato vláda postupovala stejně jako v případě náměstka Bartáka, kolem kterého je také korupční podezření a stále je ve své funkci. Ať premiér pana Drobila odvolá. Je to klientelismus a krytí korupčních praktik," řekl dále Sobotka.

Nečas ale sdělil, že není připraven, aby ministra životního prostředí odvolal. Situaci na Státním fondu životního prostředí (SFŽP) ale pokládá za závažnou a nehodlá ji bagatelizovat. Údajná korupce musí být podle něho vyšetřena principem padni komu padni. Nečas dnes na plénu sněmovny řekl, že ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) má jeho plnou důvěru.

„Nejsem ve škole a není mým zvykem nechat se vyvolávat. Nechci ale tento případ bagatelizovat....Divím se však pokrytectví pana předsedy Sobotky. Tento případ bude vyšetřen padni komu padni, jsem přesvědčen, že příslušné orgány budou konat," řekl Nečas.

Pak se premiér pustil do ostrého hodnocení Sobotky. „Nejste takovou morální autoritou. Nejste a nikdy nebudete," sdělil mu za sněmovním pultem. Narážel tak zjevně na to, že Sobotka podle médií údajně zneužil své poslanecké náhrady na stavbu svého bytu.

Rozpočet se odsouvá, schůze poslanců byla přerušena

Na stranu Sobotky se ale postavil také šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik a místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. "Pokud Drobila neodvoláte, pane premiére, tak odstupte sám," řekl Zaorálek.

Hádka o Drobilově kauze přitom úplně z programu schůze poslanců vytlačila projednávání státního rozpočtu. Poslanci jej měli schvalovat ve třetím čtení. Poslanecký klub ČSSD těsně před desátou hodinou požádal jménem svého šéfa Sobotky o pauzu na poradu klubu. Sněmovna jednání přerušila do 11.25 hodin.  

Drobil vyzval Michálka, aby zničil nahrávky

Ministr životního prostředí Pavel Drobil podle dnešního vydání Mladé fronty Dnes (MfD) žádal šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, aby zničil své nahrávky, které údajně prokazují, že ministrův poradce Martin Knetig a také náměstek předsedy fondu Dušan Fibingr chtěli Michálka přimět k manipulacím s veřejnými zakázkami. Vyplývá to z nahrávek, které Michálek předal MfD, píše list. Ministr to popírá.
    

Drobil na úterním briefingu oznámil, že Michálka odvolal z funkce a že přestal spolupracovat s Knetigem a Fibingra poslal na nucenou dovolenou. Zdůvodnil to tím, že ve vedení fondu, který spravuje miliardy korun z evropských fondů, zuřila personální válka. Vyvrcholila, když se ředitel a první náměstek navzájem nahrávali skrytými mikrofony, řekl Drobil. Jediným jeho pochybením prý bylo, že si tyto lidi vybral ke spolupráci. Knetig se k případu nevyjádřil, Fibingr vše popřel.
    

Michálka jmenoval Drobil do funkce v srpnu, hned druhý týden údajně začal Knetigův nátlak. Říkal prý, že jeho úkolem je zajistit financování Drobilovy politické kariéry. "Pro toho Pavla, aby měl někdy šanci být premiérem, tak bez toho, že pro tu stranu mimo jiné i vydělá peníze... Jinými slovy, je to loupež za bílého dne," cituje MfD Knetiga.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…