Nutriční tahák na dovolenou- destinace Chorvatsko

09.06.2014 12:00

Nutriční tahák na dovolenou- destinace Chorvatsko
Foto: thinkstock - playnet fotobanka
Popisek: Klinikazdravi

Blíží se léto a čas dovolených.  Někdo už má jasno, kam se letos vydá, někteří ještě čekají na last minute nápady a nabídky. Tradičně většina Čechů míří za teplem a k moři, v oblíbenosti pak vede Chorvatsko a Řecko. Pro ty z vás, kteří se do těchto zemí letos chystáte a chcete si dovolenou užít se vším všudy, ale nepřivézt si s sebou nehezký suvenýr v podobě nové pneumatiky kolem pasu, připravila nutriční poradkyně Světa zdraví tahák. Dozvíte se v něm, co byste si měli rozhodně dopřát, co naopak raději vynechat a co jen s mírou ochutnat.

Chorvatsko

Asi nejoblíbenější destinace pro dovolenou, kam každoročně vyráží tisíce Čechů. Chorvatskou národní specialitu představuje pršut (sušená šunka) s ovčím sýrem a olivami. Pro místní kuchyni je rovněž typické jehněčí nebo telecí maso pečené pod tzv. pekou, tedy speciálním železným poklopem, který nechybí téměř v žádné chorvatské kuchyni. K dalším chorvatským lahůdkám potom patří mořské plody, třeba krevety, ústřice a nejrůznější ryby.

Co vybrat:

pršut - dalmatská šunka neboli je specialitou, na kterou se nezapomíná. Připravuje se z vepřové kýty, která se podobně jako naše domácí uzené máčí nejprve ve speciálním roztoku, v němž nechybí česnek, mořská sůl, někde i určité druhy koření. Poté se pověsí do udírny. V restauracích se často podává jako předkrm. Nejezte k pršutu příliš velké množství chleba, což velmi často svádí. Šunka sice není bez kalorií, ale pokud se vyhnete „bílému okraji“ (tuku), nemusíte se o svou linii příliš bát.

škampi na buzaru – mořští ráčci na olivovém oleji s restovanou cibulkou, sekanými rajčaty, petrželkou a česnekem, podlité bílým vínem. Tento pokrm rozhodně ochutnejte a opět pozor na úžasný bílý chléb, který se u talíře určitě také objeví. Aby vás příliš nesváděl, je lepší číšníka rovnou poprosit o jeho odnesení.

brodet od riba – hustá dalmatská rybí polévka poslouží jako skvělá večeře

rizoto – v Chorvatsku nejčastěji připravované s plody moře je lahodná pochoutka, kterou rozhodně nemůžete vynechat. Ujistěte se však, že je restaurace, kde si tento pokrm dáváte, čistá a ingredience čerstvé.  Nenápadně nakoukněte do okolních talířů a zajděte si před objednávkou na toaletu – pakliže personál neuklidí na místech, kam chodí veřejnost (hosté), jak to asi vypadá v zázemí?

chobotnice pod pekou – skvělá chorvatská specialita, která je navíc velmi dietní i zdravá. Kromě dušené chobotnice (pod speciálním poklopem – „pekou“) v tomto pokrmu najdete i zeleninu, třeba rajčata a brambory.

Co si dopřát s mírou:

pljeskavice – sekaný „řízek“ ze směsi mletého masa (skopové, hovězí, vepřové). Vyloženě dietní tento pokrm není, tradičně by se měl upravovat na grilu, pak si jej v klidu dejte, určitě se ale vyhněte plackám, které se vyloženě unaveně „vyvalují“ v oleji a jsou evidentně smažené!

To samé platí i o čevapčiči – rovněž připravené z mletého masa s cibulí, bylinkami a kořením. Často se rožní na grilu, bohužel ne všude – zeptejte se obsluhy.

kroštule – odpalované těsto smažené na oleji

rožata – slavný dubrovnický velmi sladký pokrm

všude přítomný bílý chléb – už podle chuti i vzhledu vás napadne, že vaši linii určitě neprospěje…chutná jako něco mezi buchtou a chlebem a možná se vám dokonce po pár dnech zasteskne po klasické Šumavě…

 

Zdroj: Nutriční poradny Svět zdraví, www.svet-zdravi.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…