Výživa pacientů s onkologickým onemocněním

23.10.2010 0:00

Rakovina se stala nejobávanější nemocí současné civilizace. I když se výzkum žene v této oblasti kupředu mílovými kroky, přesto na ni stále umírá poměrně dost lidí.

Výživa pacientů s onkologickým onemocněním
Foto:
Popisek:

Paradoxně však bylo zjištěno,  že pacienti často neumírají přímo na rakovinu, ale na podvýživu. Tento problém se stal poměrně novým objevem a věnuje se mu stále více odborníků. Přišlo se totiž na to, že lékaři - onkologové, se zaměřují na léčbu nádoru, ovšem pomíjí se skutečnost, že účinnou podporu léčby je správná výživa.

Obecně se má stále za to, že jedním z prvních a zpravidla trvalých příznaků onkologického onemocnění je výrazný úbytek na váze. Podle některých teroií, které vyšly hlavně z lidového léčitelství je dokonce nutno nádor tzv. " vyhladovět", tedy nedodávat mu žádnou výživu, která by umožnila jeho růst. Tradují se zázračné případy, kdy se pacient uzdravil pouze tím, že pil ovocné a zeleninové šťávy a nepřijímal žádnou potravu.

Podle posledních výzkumů je ovšem opak pravdou. Pacienti trpící onkologickým onemocněním by naopak měli dostávat speciální výživu, která by podpořila nárůst hmotnosti, zvýšila tvorbu svalové hmoty a dodala tak nemocnému sílu k pohybu a zlepšení celkové aktivity.  Jídlo by mělo mít vysokou biologickou a energetickou hodnotu a pestrost, která dodá tělu potřebné vitamíny, minerály a velké množství bílkovin.

Pokud nemá strava optimální složení, může totiž podvýživou trpět i člověk, který je na první pohled spíše obézní. Má ale nedostatek svalové hmoty, která omezuje jeho celkovou aktivitu.

Správná výživa onkologicky nemocného pacienta je tedy velmi důležitá a je součástí jeho celkové léčby. Dokonce se v lékárnách dnes již prodává speciální výživa přímo se zaměřením na onkologickou léčbu, bohužel, není dosud hrazena zdravotními pojišťovnami, jelikož ani velká většina lékařů tento názor dosud nepřijala za svůj. Pokud tato situace nastane, může v budoucnu dojít k doslovné revoluci v léčení pacientů s nádorovým onemocněním.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …