Okamura: Klidně zažalujte stát, nese odpovědnost

23.07.2012 15:31

Tomio Okamura na svém tradičním videobogu tentokrát přemýšlí o odpovědnosti státu za chyby úředníků nebo notářů. Uvádí několik případů šikany občanů a uzavírá doporučením, aby lidé v takovém případě zažalovali stát.

Okamura: Klidně zažalujte stát, nese odpovědnost
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Volební vůz Tomia Okamury

Podle Okamury se množí podvody, při kterých někdo zfalšuje nešťastníkův podpis následně mu prodá střechu nad hlavou. Stejně tak ale lidé mohou ztratit bydlení i kvůli podvodným exekucím, při kterých vymahačské razítko dává zlodějně zdání práva.

Připomíná někdejší případ ženy, která kvůli dluhu ve výši 60 000 Kč přišla o dům za půl milionu. Nyní k této kauze doplňuje, že vznikla kvůli zfalšování leasingové smlouvy. I když soud podvodníka, který si na jméno nešťastné ženy pořídil auto, poslal do vězení, exekutor se přesto začal hojit na nevinné oběti. A existují prý tisíce jiných případů úřední a soudní zvůle, které se česko- japonskému podnikateli nechce jmenovat.

„Letos na jaře vynesl ústavní soud přelomový rozsudek - ten v principu říká, že stát musí zajistit, aby jeho orgány včetně notářů či úředníků jednaly tak, aby k  podvodům nemohlo docházet. A pokud k nim dojde, nese odpovědnost stát,“ píše Okamura.

Tento nález si následně vykládá tak, že už se nikdo nemůže vymlouvat na mezery v zákonech nebo špatnou legislativu. Dokonce ani soudní rozsudky nemusí být platné, pokud odporují Ústavě nebo mezinárodnímu právu, pak je neplatné.

Ústavní soud podle něj učinil další krok ke spravedlivějšímu státu. Politici a úředníci možná pláčou, ale ostatní se mohou jen radovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…