Tomio Okamura o blížícím se konci Kalouska a záchraně pravice

19.07.2012 8:12

Nebylo by překvapením, kdyby vláda zcela změnila složení politických sil. Je prý klidně možné, že na scénu znovu nastoupí Věci veřejné. To vše ale bez Miroslava Kalouska. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to jako jeden z možných scénářů nastiňuje podnikatel a kandidát do Senátu Tomio Okamura.

Tomio Okamura o blížícím se konci Kalouska a záchraně pravice
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tomio Okamura.

Ve věci aféry s telefonátem ministra financí šéfovi policie Petru Lessymu Okamura věří policejnímu prezidentovi. „Pan Lessy informoval poslanecký výbor o telefonátu pana ministra. Pan Kalousek reagoval ostřeji. A odmítl potvrdit svou verzi na detektoru lži. Na rozdíl od pana Kalouska má zřejmě pan Lessy důvěru většiny veřejnosti včetně té mojí. A velké díky za odvahu postavit se panu ministrovi financí, který dnes ve skutečnosti hýbe celou vládou,“ oceňuje Lessyho postup.

„Ministr vnitra pan Kubice má pak velké opovržení za zbabělost, se kterou není schopen se k situaci postavit. Ukazuje se, že skutečně patří k těm, kteří slouží jedné části polického spektra - k nimž patří pánové Langer a Severa. Je třeba říct, že tyhle mocensko-mafiánské konglomeráty vedou napříč stranami a vlastně se skutečnou politikou nemají nic společného. Jde jim jen o udržení moci a vlivu,“ míní Okamura.

Reakce Nečase na Lessyho. Potrefená husa prý zakejhala…

Na Lessyho výzvu policistům, aby se při vyšetřování nenechali ovlivňovat, ostře reagoval premiér Nečas. Takový postup prý považuje za politický aktivismus. Možná až hysterickou reakci premiéra si moravsko-japonský podnikatel vysvětluje jednoduše: „Vyjádření pana Lessyho nepřímo obviňuje nejvyšší politiky z ovlivňování policie a tutlání skandálů, takže se dalo spíš čekat, která potrefená husa se ozve,“ říká dále ParlamentnímListům.cz.

„V případě pana Nečase to bylo mediálně příšerně hloupé. Stačilo, aby se naopak k výzvě pana Lessyho připojil a prohlásil, že bude zvýšenou měrou sledovat, aby se politické kauzy nezametaly pod stůl, a aby policii nikdo z politiků neovlivňoval. V tom momentě by byl zpět na koni. Takhle se zbytečně zařadil mezi obhájce neobhajitelného,“ kroutí nad Nečasovým postupem Okamura hlavou.

Prezident Klaus, který je podle něho často obviňován prakticky z čehokoli, udělal pravý opak. „Podpořil správnou věc. Tedy princip, že policie musí vyšetřovat každý zločin, ať ho spáchá kdokoli, a že politici v takových případech se smí hájit, ale u výslechu nebo u soudu. Nikoli výhružnými telefonáty policistům. I v našem státě máme legální právní mechanismy, jak se případné policejní šikaně bránit - pokud se kdokoli cítí poškozený, může je použít. Osobní domluvy policistům jsou naprosto mimo právní rámec a byly by nepřípustné a podezřelé, i kdyby policistům telefonoval řezník z vaší ulice. Natož ministr,“ upozorňuje podnikatel a nezávislý kandidát do Senátu.

Lidé z TOP 09 chtějí zničit a rozložit ODS

„A už vůbec jsou mimo realitu výkřiky o policejní zvůli plukovníků a podplukovníků od premiéra. Tím myslím naštval všechny slušné policisty a já mu za to děkuju. Věřím, že naštvaní policisté budou vyšetřovat kriminalitu veřejných činitelů ještě urputněji,“ doplňuje.

Mnozí kritici ministra Kalouska nyní volají, že se blíží jeho politická smrt. Zvládne se tomu Kalousek postavit jako již několikrát v minulosti? „Zvládne to do pádu vlády. TOP 09 ho bude držet do svého hořkého konce. Je to smutné, protože tahle strana si neuvědomuje, že jako ji Kalousek stvořil, tak ji zničí. Kdyby pan Kalousek dnes sám odstoupil a řídil stranu z pozadí, má Topka šanci ustát jak přicházející volby, tak má šanci vydržet i vláda,“ odhaduje Tomio Okamura v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

„Buďme si jistí, že skandálů přibude a s tím poroste ochota některých dnes loajálních poslanců poslat vládu k ledu. Čím dřív se totiž od pana Kalouska a jeho věrných distancují, tím je větší šance na znovuzvolení. Ta šance den po dni klesá. I premiér Nečas musí počítat zisky a ztráty. V momentě, kdy ztráty převáží, bude muset jednat. Lidé z Topky mu rozkládají stranu a jejich cíl byl a zůstane zničit ODS a ovládnout pravici. To je sice nereálné, ale myslím, že je to důvod, proč přemýšlet nad takovým spojencem nespojencem. Na jeho místě bych začal jednat s poslanci STAN, kteří nejsou spjatí s exposlanci lidovců a s Kalouskem, a spojením s nimi teď už jen ztrácí. To, co chtěli, tj. rozpočtové určení obcí, to dostali. Nemají jediný racionální důvod Kalouska držet. Vládu bez Kalouska by mohly podpořit i VV. Nepochybuju, že i k těmto jednáním v budoucnu dojde,“ věří dokonce.

Šéf NKÚ volený politiky jim bude vždy nadržovat

Okamura také nedávno kritizoval způsob, jakým se obsazuje post prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Současný stav podle něho příliš nahrává politikům. Jak by se ale mělo řešit? „Princip obsazování šéfa NKÚ je téma k veřejné i odborné diskuzi. Vít Bárta přišel například s myšlenkou přímé volby kandidáta, kterého by nominovaly vybrané instituce, například prezident, sněmovna a Senát,“ navrhuje podnikatel.

„Je to princip, který má obdobu v některých vyspělých zemích světa. Pokud bychom nakročili cestu k posilování přímé demokracie, má tahle úvaha smysl. Je totiž také jasné, že do budoucna přejdeme k elektronickým volbám, náklady na ně budou oproti dnešku legrační. Takže půjde od stolu volit cokoli, kohokoli a kdykoli,“ nevidí problém s takovým systémem.

V tuto chvíli je prý NKÚ odkladištěm vysloužilých politiků. „Tím nemám nic osobně proti třeba zastupujícímu šéfovi a exposlanci Kalovi. Ale prostě byť by ten daný člověk byl sebepoctivější, tak jeho stranická příslušnost a to, že ho jmenovaly strany, budí nedůvěru, že stranám bude taky nadržovat. Může to být nefér, ale je to prostě tak. Kandidát delegovaný přímým hlasováním je po téhle stránce nezpochybnitelný. A není nikomu za zvolení vděčný, krom voličů, jimž samozřejmě je povinen sloužit,“ poznamenává pro redakci ParlamentníchListů.cz Tomio Okamura.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…