Poslanci řekli ano Drábkově malé důchodové reformě

11.05.2011 13:07

Sněmovna odsouhlasila malou důchovou reformu z pera ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) Pro zákon bylo 82 poslanců, proti 53 z přítomných 136 zákonodárců. Proti byli sociální demokraté i komunisté.

Poslanci řekli ano Drábkově malé důchodové reformě

Novela je veřejnosti známá jako takzvaná malá důchodová reforma. Drábek ji připravil na základě rozhodnutí Ústavního soudu a upravuje výši penzí. Více se zohlední to, kolik lidé v životě vydělávali.

Vládou navržená novela o penzích počítá s tím, že 70 procentům lidí se důchody sníží, zatímco 20 procentům nejbohatších se zvýší. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) však slíbil, že penze se fakticky nepropadnou. Dorovnat by je měla valorizace. Zrychlí se také sjednocování věku odchodu do důchodu pro ženy a muže.

U mužů se bude zvyšovat i nadále o dva měsíce ročně, u žen narozených od roku 1956 se zrychlí zvyšování této věkové hranice na čtyři měsíčně ročně. Zcela sjednotit by se měl tento věk v roce 2041, kdy osoby narozené v roce 1975 budou chodit do důchodu ve věku 66 let a osm měsíců. S tímto ustanovením ale opozice nesouhlasila.

Emmerová neuspěla s návrhem na zamítnutí 

Návrh na zamítnutí tohoto zákona navrhla poslankyně z ČSSD Milada Emmerová. Poslanci ale odhlasovali, že žádné zamítnutí se konat nebude.

Emmerová ve své řeči kromě jiného poukazovala na to, že novela o důchodovém pojištění počítá s odsunem odchodu do důchodu, což je ale v rozporu se závažnými směrnicemi EU. "Že by vláda pracovala s těmito závaznými směrnicemi EU, to pochybuji," řekla ironicky, když vyjmenovávala normy unie, v nichž platí, že odchod do důchodu se řídí mezinárodnímu úmluvami a nesmí přesahovat 65 let.

Po tomto zákoně poslanci svou schůzi ukončili. Středeční jednání tak začalo ve 12.00 hodin a skončilo ve 13.05. Zákonodárci si ale na začátku jednacího dne odhlasovali, že případně mohou jednat i po 14.00 hodině. Předtím si ale několk zákonů vyřadili z programu schůze.

Odložili rozhodnutí o návrzích Řápkové na příští schůzi

Například sněmovna odložila rozhodování o možnosti exekuce dávky na živobytí nebo o zákazu pobytu za přestupky, jak to navrhla bývalá chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS), až na svou příští schůzi, ktreá se má uskutečnit počátkem června.

Poslanci z programu končící schůze vyřadili také novelu zákona o stížnostech, kterou předložilo jihomoravské zastupitelstvo, nebo senátní novely zákonů o půdě a o rozpočtovém určení daní.

Možnost exekuce dávky na živobytí se stala už v úterý předmětem vzrušené debaty poslanců. Opozice této novele zákona o hmotné nouzi vyčítala asociálnost, kritika zněla i z vládních řad.     

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…