Překvapení ve sněmovně: Kolaps hlasovacího zařízení. Kvůli ABL a Vondrovi?

01.02.2011 14:14

AKTUALIZACE Podle očekávání opozice zažádala do programu schůze sněmovny zařadit jednání o kauze ABL, zdravotnictví a také Vondrovi. Dá se ale předpokládat, že koaliční poslanci vahou 118 hlasů všechny návrhy přehlasují, což se již u některých z nich stalo. Hlasování o programu ale neočekávaně zákonodárci museli v půli přerušit, porouchalo se jim totiž hlasovací zařízení. Nastoupí skrutátoři?

Překvapení ve sněmovně: Kolaps hlasovacího zařízení. Kvůli ABL a Vondrovi?

Žádosti o zařazení bodů o ABL, zdravotnictví a kauze Vondra přednesli ve sněmovně předseda KSČM Vojtěch Filip a úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. "Jsme přesvědčeni, že v této věci je co vysvětlovat. Je podivné, že doma leží někdo a čeká na zavolání a tím si může vydělat až 766 miliónů. Slova pana premiéra  mi nedávají záruku, že něco bude vysvětleno," zmínil k nové kauze ministra obrany Alexandra Vondry šéf komunistů Vojtěch Filip.

Komunisté již před zasedáním pléna zmínili na brífinku, že požadují Vondrovu rezignaci. "Požadujeme okamžitou rezignaci ministra obrany Alexandra Vondry. Nechat ozvučit předsednictví ČR v radě EU za tři čtvrtě miliardy korun je buď zločin nebo nechutná hloupost. Ani z jednoho důvodu není možné, aby ministr svou funkci dál vykonával," uvedl dnes Filip. Doufá prý, že Vondra bude schopen sněmovně vysvětlit, jakým způsobem postupoval při podpisu smluv, které zajišťoval. KSČM také požaduje, aby se ke kauze vyjádřil i premiér Petr Nečas. 

Údajné plýtvání penězi při českém předsednictví EU znepokojuje ovšem i koaliční partnery občanských demokratů TOP 09 a VV. Obě strany chtějí důsledné vyšetření.

Trestní oznámení kvůli podezřelé zakázce určené pro firmu Promopro podal již finanční analytický útvar ministerstva financí. Vondra zdůrazňuje, že zakázku nepodepisoval a odpovědnost klade na tehdejšího vedoucího úřadu vláda Jana Nováka. Vondra již novinářům vzkázal, že ke své rezignaci "teď nevidí žádný důvod". 
    

Sledujeme: Kauzu Vondra

Související:

„Jako druhou věc požaduji vysvětlení ministra dopravy Bárty o tom, kdo má větší pravomoci v Česku pokud jde o sledování občanů - zda soukromé firmy, nebo bezpečnostní informační služba. Je pro mě nepochopitelné, že by to měla být soukromá firma," řekl dále Filip.  

Poslance nezajímalo, co poslanec říkal

„Tento bod chceme jako první bod úterního odpoledne. Nerad bych se dočkal, že budeme postupně měnit informace tak, až dojdeme k podivné omluvě. Mě totiž ta omluva nestačí jako občanu," dodal předseda KSČM za poměrně hlučného chování zákonodárců. Mnohé z nich, včetně členů vlády, vůbec totiž nezajímalo, co Filip říkal. Ministři se dokonce velmi hlučně bavili mezi sebou.

K Filipovi se posléze přidal i místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD. Žádal ale zařazení bodu o Vondrovi na příští týden na úterý, kdy by měli poslanci projednat i zprávu o výsledcích kontroly v souvislosti s předsednictvím Česka v EU.

Vyjádření Lubomíra Zaorálka zde:

ČSSD si vzala na paškál zdravotnictví

ČSSD pak ústy Bohuslava Sobotky žádala o zařazení bodu "informace ministra zdravotnictví v souvislosti s protestní akcí lékařů."

„ČSSD již o d podzimu apeluje na premiéra Nečase kvůli akci lékařů, neboť do této chvíle nedošlo k dohodě, a není ani jasné, jak od března bude naloženo s lůžkovou péči ve Fakultních nemocnicích a regionálních zařízení," zmínil Sobotka.

Hlasovací zařízení se asi zavařilo. Nastoupí skrutátoři? 

Těsně před patnáctou hodinou museli ale poslanci hlasování o programu schůze přerušit, porouchalo se jim totiž hlasovací zařízení. "Vyhlašuji přestávku do 15:15 hodin," zmínila předsedkyně sněmovny a zároveň řídící schůze Miroslava Němcová. Ale ani po této době nebyla aparatura spravená. Aparaturu tak stále spravují sněmovní technici. "Připravíme asi skrutátory. Pauza nyní bude do 15:45 hodin," zmínila Němcová s tím, že když ani po této době zařízení nepůjde, bude zaktivizována skutečně skrutátorská služba.

Sledujeme téma EXODUS LÉKAŘŮ
OBRAZEM Krach jednání
DOKUMENT Co Heger odmítl

O výše zmíněných kauzách se poslanci přitom radili již dopoledne na příslušných poslaneckých klubech. Podle informací ParlamentníchListů.cz klub ODS jednal právě o situaci ve zdravotnictví a jen velmi krátce o Vondrovi v souvislosti se zakázkou pro firmu ProMoPro. Věci veřejné pak přetřásaly kauzu firmy ABL a to právě kvůli podivnému sledování politiků radnice Prahy 11. Jak ale posléze na brífinku „Véčka" zmínila, poslanci si vyslechli ministra Bártu a jeho vysvětlení jim stačilo.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…