Preventivní gynekologické vyšetření - gynekologické prohlídky

12.01.2014 11:57 | Zprávy

Preventivní gynekologické vyšetření - gynekologické prohlídky
Foto:
Popisek:

  • Preventivní gynekologické vyšetření
  • Ultrazvuková diagnostika v gynekologii a porodnictví
    Jde o diagnostiku neinvasivní, využívající fyzikálního jevu odrazu a pohlcování akustického vlnění na rozhraních prostředí a různé hustotě.
    V gynekologii a porodnictví je tato metoda využívána i pro absenci rizik a nežádoucích účinků. Nemalou výhodou je i fakt, že zobrazuje nikoliv reliefní obraz, ale řezy tkáněmi.
  • Gynekologie
    Pomocí UZ diagnostiky vyšetřujeme orgány malé pánve, jejich cévní zásobení. Standardně používáme v gynekologii tzv. vaginální sondu - UZ sonda, která se zavádí do pochvy. Pokud není možné vyšetření přes pochvu, lze použít o něco méně přínosné vyšetření přes stěnu břišní (transabdominální).
  • Porodnictví - přesněji prenatální diagnostika a screening
    Komplexní prenatální péče Komplexní péče o těhotné včetně ultrazvukové diagnostiky vrozených vývojových vad, invazívní prenatální ultrazvuková diagnostika, CTG (kardiotomografie).
    V prenatální péči je UZ nezastupitelnou vyšetřovací metodou, nejen pro vyšetření plodu, ale i pro vyšetření těhotné ženy.

    Prenatální vyšetření provádíme v I. trimestru v 11. týdnu + 3dny až 13+6 stáří gravidity, poté ve II. trimestru ve stáří plodu 19. - 22. týden a kolem 30. týdne stáří gravidity. Pokud je potřeba, lze samozřejmě vyšetřit i kdykoliv jindy.

    K jednotlivým vyšetřením:
    • v I. trimestru gravidity, konkrétně v 11+3 až 13+6 stáří plodu lze poměrně velmi podrobně vyšetřit plod, ale i plodové vejce, dělohu a děložní okolí. Toto vyšetření provádějí specielně vyškolení lékaři. Většinou je prováděno přístupem transabdominálním. Největším přínosem je změření tzv. šíjového projasnění neboli nuchální translucence (NT). NT je znak, který po kombinaci s vhodnými biochemickými vyšetřeními může upozornit na riziko výskytu některých genetických či anatomických vrozených vad. Na našem pracovišti máme k dispozici počítačový program, který ihned po vyšetření umí toto riziko vyčíslit.
    • v II. trimestru gravidity, konkrétně mezi 19. a 20. týdnem, je prováděno specializované vyšetření plodu zaměřené obzvláště na detekci či vyloučení vrozených vad plodu. Je to období vhodné i pro podrobné vyšetření srdce plodu.
    • ve III. trimestru gravidity, kolem 30. týdne, se zaměřujeme na uložení plodu v děloze, na funkci placenty.


    UZ vyšetření plodu nemůže za žádných okolností vyloučit všechny vrozené vady plodu. Z vyšetření těhotné ženy je v současnosti vedoucím tzv. cervikometrické vyšetření. Provádí se vaginální sondou. Během tohoto vyšetření zjišťujeme s přesností na milimetry délku hrdla děložního, jeho případnou dilataci. Toto vyšetření minimalizuje počet operačních výkonů typů cerclage v graviditě.
  • Komplexní vyšetření sterilních párů
  • Poradenství a aplikace antikoncepce
  • Gynekologická endokrinologie, problematika klimaktéria
  • Gynekologické vyšetření se zaměřením na vyhledávání nádorových onemocnění, odběr onkologické cytologie i cílené biopsie z děložního čípku
  • Laserová terapie - záněty v pochvě, na děložním čípku a v malé pánvi, pooperační hojení jizev, ošetření strií



    www.gyncentrum.cz
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Fialův „úspěch“: EU vám vyžene z hlavy topení plynem a ježdění na naftu. Tvrdě

10:15 Fialův „úspěch“: EU vám vyžene z hlavy topení plynem a ježdění na naftu. Tvrdě

Velkým tématem eurovoleb byl bezesporu blížící se zákaz prodeje nových aut se spalovacími motory. A …