Preventivní prohlídky v 7 a v 9 letech

26.05.2014 0:00

Preventivní prohlídky v 7 a v 9 letech
Foto:
Popisek:

Prohlídky v 7 a v 9 letech
Po nástupu do školy, je čas vzít vašeho školáčka na další preventivní prohlídku k pediatrovi. Vstup do kolektivu pro něj představuje změnu a objevují se nová zdravotní rizika, která je třeba vyloučit nebo jim předcházet. Proto jsou naplánovány preventivní prohlídky v 7 a 9 letech.

Průběh vyšetření
Vyšetření má od předchozích téměř nezměněný průběh. Během prohlídky lékař:
-    dítě změří a zváží,
-    vyšetří pohybový aparát, mízní uzliny a prohlédne kůži,
-    provede vyšetření moči diagnostickým papírkem,
-    změří dítěti tlak,
-    vyšetří zrak, včetně schopnosti rozeznat barvy,
-    vyšetří sluch.

Očkování
Pediatr zkontroluje, zda vaše dítě absolvovalo všechna povinná očkování. Navíc můžete zvážit některá nepovinná očkování, pokud je váš potomek už neabsolvoval. Nabízí se například žloutenka typu A (Havrix), očkování nebo přeočkování proti klíšťové encefalitidě nebo očkování proti planým neštovicím (Varilrix). Dále můžete školáka nechat očkovat proti meningokokovým infekcím (Nimenrix), ještě než dospěje do rizikového věku 15-19 let.


Prohlídka se netýká jen aktuálního zdravotního stavu
Lékař na každé prohlídce doplní případné změny v rodinné anamnéze. Během vyšetření by měl vyloučit počátky závislostí nebo rizikového chování, které se už v tomto věku může začít projevovat. Dále vás i malého školáka poučí o prevenci úrazů typických pro tento věk.

Mezi povinnosti lékaře patří kromě posouzení zdravotního stavu dítěte také zjišťovat informace o prostředí, ve kterém vyrůstá. Pravděpodobně tedy dostanete otázky týkající se funkčnosti rodiny a životního stylu, který vaše rodina dodržuje. Lékař vám také bude schopen poradit s případnými problémy nebo nejasnostmi ohledně způsobu péče a zdravotního stavu vašeho potomka.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…