Senát jedná o benefitech. ČSSD chtěla podle ODS obstruovat

05.03.2010 11:30

Jsou obstrukce možné i v Senátu? Prý ano, jedná přeci o zaměstnaneckých benefitech. Zdržování ale podle občanských demokratů nemá šanci během páteční schůze uspět.

Senát jedná o benefitech. ČSSD chtěla podle ODS obstruovat

Osud novely zákona o DPH, která má úroveň zdanění benefitů vrátit na loňskou výši, je z pohledu senátorů celkem jasný. Horní komora parlamentu, kde mají pravicové klubu ODS a TOP 09 většinu, jí totiž s největší pravděpodobností zamítne. Levice se ale prý nehodlá vzdát jen tak snadno.

Obstrukce ze strany ČSSD?

Ještě před počátkem pátečního jednání se v senátních kuloárech začala šířit překvapivá zpráva. Obstrukce! Levice a pravice si podle ní měly dnes vyměnit role a zdržovací taktiku prý chtěla zahájit sociální demokracie. Důvod vysvětlují někteří senátoři ODS tím, že pro sněmovní středolevou koalici, tvořenou ČSSD, KSČM a po odvolání stávky i lidovci, by bylo jednodušší shánět 101 poslanců pro přehlasování případného zamítavého stanoviska pouze jednou.

Prezidentské veto se odvrátit už nedá, proto se měla levice pokusit znemožnit projednání normy právě Senátem. Ten má na projednání zákona třicet dnů. Pokud by jej do té doby nezamítnul ani neschválil, zákon by putoval přímo k prezidentovi a přehlasování většinou 101 poslanců by bylo zapotřebí pouze jednou. „Nepodaří se to, já mohu svolat schůzi i na sobotu," nechal se slyšet předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Klasik Kubera: Nestávka je účinnější

Už start páteční schůze v podání Jaroslava Kubery (ODS) proběhl v úsměvné formě. Odboráři podle něj nechtějí jít přímo do stávky, nic zas tak hrozného by se prý nestalo, stávka by prostě proběhla. „Oni ale zvolili stávku nestávku, to je mnohem účinnější," uvedl Kubera.

Před benefity varoval příkladem holičů a hostinských, kteří za komunismu dostávali nejnižší plat, neboť si vydělávali na spropitném. „A stejné je to s benefity, ono je to pro zaměstnavatele strašně výhodné, platit méně," konstatoval.

Kuberu následně překonal senátor TOP 09 Adolf Jílek, jehož citát pak Kubera s chutí opakoval mezi novináři. „Víte, proč musí stávka v dopravě trvat alespoň jeden den? Jinak by si cestující mysleli, že jde o zpoždění," prohlásil Jílek.

Novela má vrátit zdaňování výhod na loňskou úroveň. Mezi výhody patří režijní jízdenky, závodní stravování, rekreace, bydlení na ubytovnách nebo rehabilitace. Od letošního ledna se tyto benefity podléhají dani, která se vypočítává z běžné tržní ceny, nikoli z ceny zvýhodněné, jako tomu bylo dříve. Vyšší je tak i samotná daň. Pokud sněmovna novelu prosadí i přes ohlášené veto prezidenta, příjmy státu se tím podle některých odhadů sníží až o 730 milionů korun.

Dále čtěte:
Vláda lhala: Odvrácení stávky přijde na miliardu

Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…