Sněmovna zamítla návrh ČSSD na zrušení regulačních poplatků

23.09.2010 8:45

Poslanecká sněmovna 22.9. zamítla návrh ČSSD na zrušení regulačních poplatků. Pro zamítnutí hlasovaly strany koalice ODS, TOP 09 a VV. Mají totiž vlastní plán, jak poplatky změnit.

Sněmovna zamítla návrh ČSSD na zrušení regulačních poplatků
Foto:
Popisek:

Hlasování předcházela několikahodinová diskuze plná osobních útoků, která vyvrcholila sporem mezi ČSSD a koalicí, zda je možné o návrhu hlasovat. Jednání bylo také několikrát přerušeno, poslanci se ale po pevně zařazeném bodu k novele 22.9. po poledni vrátili.

Poslanci o návrhu diskutovali více než dvě hodiny. ČSSD obviňovala VV, že před volbami také slibovaly zrušení poplatků, ale nyní takový návrh podpořit odmítají. Postupně se ale oddálili tématu zdravotnických poplatků a přešli do roviny osobních útoků. Například ministr dopravy za VV Vít Bárta vyzval poslance levice, aby "začali pracovat a přestali intelektuálně onanovat na neaktuální téma." Po stínovém ministru zdravotnictví Davidu Rathovi (ČSSD) chtěl, aby si toto téma chlapsky vyříkali v jeho pracovně za čtyři miliony (některá média informovala, že za tuto sumu si Rath nechal zařídit pracovnu z veřejného rozpočtu Středočeského kraje).
  
Na to Rath reagoval tím, že upozornil na majetkové poměry Bárty. Prohlásil, že on si "pouze pořídil stůl, zatímco Bárta má vůz Maseratti". Podle něho je pořízený také za peníze z veřejných rozpočtů, které si Bártova bývalá firma ABL vydělala na veřejných zakázkách. Rath Bártu také nazval majitelem Věcí veřejných, o poslanci VV Michalu Babákovi řekl, že si místo na kandidátce koupil.
   
Podobné slovní přestřelky vyvrcholily hádkou o to, zda může sněmovna o návrhu hlasovat či nikoliv. Sociální demokraté totiž usilovali o další přerušení jednání, aby se novela dostala na program ještě jednou. Koalice se naopak snažila prosadit hlasování, aby návrh zamítla.
   
Problém nastal, když místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV) nechala o návrhu hlasovat v dobu, ve kterou měla sněmovna začít projednávat pevně zařazené body. Proti tomu se ohradil šéf klubu ČSSD Bohuslav Sobotka. "Každý vidí, že jde o politickou exhibici ČSSD a ne o hlasování," reagoval na to šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Sociální demokraté poté požádali o přestávku na jednání svého klubu. Po přestávce Klasnová nechala o návrhu hlasovat a koalice jej zamítla.
   
Sociální demokraté novelu odůvodňovali tím, že poplatky jsou protiústavní a zhoršují dostupnost zdravotní péče pro některé skupiny obyvatel. Proti jejich zrušení ale stojí koalice ODS, TOP 09 a VV. Ta poplatky obhajuje zkvalitněním lékařské péče. V koaliční smlouvě se dohodla na jejich částečné změně. Plánuje zrušit poplatek za položku na receptu, který nahradí jednorázovou platbou. Za den hospitalizace v nemocnici se pak bude platit 100 místo současných 60 korun.
   
Sociální demokraté navrhovali zrušení poplatků už několikrát, nikdy ale nedali dohromady dostatečný počet hlasů pro schválení návrhu. Poplatky zavedl tehdejší ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek. Systém byl od té doby upraven. Nyní se platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu, pokud je lék levnější než 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun. Osvobozeni jsou novorozenci, poplatky v ambulanci neplatí dětí do 18 let. Těm je spolu se seniory nad 65 let snížen ochranný limit z 5000 na 2500 korun.
(mb,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…