Snižuje se kvalita našich kostí věkem?

08.01.2011 0:00

Jak nám přibývají léta, připadáme si stále křehčí a křehčí. Snižuje se kvalita našich zubů, vlasů, pleti, ale také kostí. Co se to s námi děje?

Snižuje se kvalita našich kostí věkem?
Foto:
Popisek:

Přestože máme pocit, že osteoporóza, neboli řídnutí kostí, je převážně stavem, který postihuje starší lidi, není výjimkou, že postihne člověka poměrně mladého. Úbytek kostní hmoty je ovšem považován za stav, který se zatím nedá léčit a při běžném vyšetření se jen těžko disgnostikuje. Do Seznamu nemocí WHO byla osteoporóza zařazena teprve v roce 1994.

V civilizovaných zemích postihuje osteoporóza asi 8 % obyvatelstva a toto procento se stále zvyšuje. Její největší výskyt zaznamenáváme u lidí středního věku a v mnohem větším procentu postihuje onecmocnění ženy. První příznaky se obvykle objeví v období klimaktéria jako důsledek nedostatku hormonu estrogenu.

To, že s námi není něco v pořádku poznáme  většinou podle toho, že i při banálním pádu nebo úderu si způsobíme  poměrně vážné zranění. Známé jsou zejména zlomeniny krčku kyčelního kloubu u starých lidí, které mívají fatální důsledky, v podstatě samovolné zlomeniny rukou či nohou při běžném zakopnutí, které jsme  dříve bez potíží vyrovnali a odesli třeba jen modřinou.

Jak se tomuto onemocnění bránit nám napoví preventivní programy, které by každá žena po menopauze měla absolvovat jednou za 5 let.

Začátek prevence ovšem spadá hluboko do naší minulosti. Pokud jsme v dětství  a v mládí nedoplňovali do našeho organismu dostatek vápníku, v dospělosti to už nedoženou ani ty nejlepší potravinové doplňky a preparáty. Kostní hmota totiž narůstá asi do 25 let věku a pak už jen pomaleji či rychleji ubývá.

Neměli bychom tedy tak nekompromisně naslouchat těm, kteří radí vyřazovat mléko a mléčné výrobky z dětské stravy, ale mimoto co nejčastěji zařazovat do jídleníčku i ty potraviny, které obsahují dostatek vápníku - brokolici, květák, olejovky atd.

Prevencí osteoporózy je také dostatek vhodného pohybu a řady D, C, B6 a K2.  Na vstřebávání vápníku v těle  má naopak negativní vliv kouření a pití kávy.

Osteoporóza je nebezpečná svým nneápadným nástupem a tvrdými důsledky pro kvalitu našeho života. Představuje další hrozbu pro lidskou populaci a  proto je třeba zvýšené osvěty a větší intenzity preventivních opatření, abychom její rizika zmírnili.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…