Cholesterol je steroidní látka tukové povahy, jenž je součástí každé buňky v našem těle. Je pro lidský organismus nepostradatelná, ale jeho nadbytek může způsobit závažná onemocnění (např. onemocnění srdce). Jeho důležitost pro náš organismus spočívá v nezastupitelnosti pro stavbu nervů, mozkových buněk a některých hormonů, vitamínu D a dále při zpracování tuků. Většinu si ho organismus dokáže vyrobit sám, zbytek přijímá ze stravy. Stejně jako ostatní tuky, není ani cholesterol přímo rozpustný ve vodě ani v krvi. Je vázán na bílkovinu, která ho následně roznáší po těle.
Rozlišujeme 2 typy cholesterolů:
- LDL cholesterol: usazuje se na cévních stěnách, přičemž cévy ztrácení pružnost a snižuje se průtok krve.
- HDL cholesterol: působí na přebytečný LDL cholesterol v tkáních a tepnách a odvádí ho do jater, kde se připravuje k vyloučení.
Podle vzniku se rozlišuje cholesterol:
- vnější – ten, který přijímáme z potravy
- vnitřní – ten, který si tělo vytváří samo
U vysokého cholesterolu se nemusí vyskytovat ze začátku žádné komplikace.
U některých forem se může vysoký cholesterol projevit těmito příznaky: různé hrbolky na hýždích, kolem kloubů a šlach na nohou či rukou, hrbolky nebo prstence na víčkách a v oblasti očí a také se může objevit akutní zánět slinivky břišní nebo Angina Pectoris, onemocnění jater, nebo poruchy erekce).
Množství cholesterolu:
- přiměřená hranice cholesterolu v krvi: pod 5,16 mmol/l (200 mg/dl)
- hraniční hranice cholesterolu v krvi: 5,16 – 6,18 mmol/l (200 – 239 mg/dl)
- vysoká hranice cholesterolu v krvi: > 6,18 mmol/l (> 238 mg/dl)
V případě vysokého cholesterolu je nutné upravit stávající životosprávu a dodržovat cholesterolovou dietu. Je nutné přestat kouřit a do režimu zahrnout nějakou fyzickou aktivitu. Pokud nezabere úprava životního stylu (zákaz kouření, cholesterolová dieta, pohyb), předepíše lékař medikamentózní léčbu. Z pohybu je vhodné aerobní cvičení (běh, rychlá chůze, plavání, jízda na kole).
Doporučené potraviny při vysokém cholesterolu: celozrnné bezvaječné těstoviny, celozrnné pečivo, zelenina, ovoce, luštěniny, libové maso, vaječné bílky (Vejce jsou bohatá na vitamín B, ale žloutky obsahují vysoké procento cholesterolu, odstředěné mléko, jogurty a sýry se sníženým obsahem tuku, sója sójové výrobky, rostliné tuky, neslazené limonády a minerální vody, šťávy z četstvého ovoce a zeleniny, česnek
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Redakce