Taková divná rodina. Časopis šťoural, jak to chodí doma u Klausů

16.05.2013 12:23

Je ženou, kvůli níž se rozhořel lítý boj mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. U bývalé první dámy Livie Klausové se ale nenechme mýlit jejím pečlivě budovaným mediálním obrazem, nabádá ve svém nejnovějším čísle týdeník Reflex, jenž možné velvyslankyni na Slovensku věnoval titulní a povícero vnitřních stran.

Taková divná rodina. Časopis šťoural, jak to chodí doma u Klausů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus s chotí Livií odevzali svůj volební hlas na základní škole v Kobylisích

Jaká je žena, kvůli níž se zastavil proces jmenování nových velvyslanců, popisuje ve svém nejnovějším čísle týdeník Reflex. Bývalou první dámu Livii Klausovou umístil na titulní straně ve fotokoláži s tenisovou raketou s popraskaným výpletem v ruce a údernými hesly „Pravda o Livii“ nebo „Manželství v troskách“ či „Ještě drsnější než Klaus“, jimiž láká na obsáhlý text uvnitř časopisu.

Ten uvádí upozorněním, abychom se nenechali mýlit jejím pečlivě budovaným mediálním obrazem. Livia Klausová prý není citlivou dámou, smýkanou a ponižovanou dominantním Václavem Klausem. Naopak je to ona, kdo je ve vztahu těch dvou sebestřednější, pragmatičtější a přezíravější k nejbližšímu okolí.

Livia a Václav Klausovi mají podobné povahové rysy

„Já jsem se s Livií Klausovou setkal jenom párkrát a víceméně to bylo vždy takové protokolární chování, takže z toho lze těžko něco soudit, jestli taková opravdu je. Nepochybně když spolu takzvaně 'dlouho vydrželi', tak určitě mají zhruba podobné povahové rysy a našli jakýsi kompromis v povaze toho soužití,“ říká pro ParlamentníListy.cz psycholog Petr Beroušek.

Po boku svého muže musela Livia Klausová několikrát spolknout hořkou pilulku, když její kariéra končila, zatímco on strmě stoupal vzhůru. Například z prestižní České společnosti ekonomické byla nucena v roce 1997 odejít právě kvůli politické kariéře manžela. Přitom jejich známí o ní hovoří jako o velmi schopné ekonomce a profesionálce, která před sebou měla slibnou budoucnost.

Legendární hádky manželů s vysoce aspiračním životním stylem

Týdeník Reflex píše, že hádky mezi Klausem a Klausovou v soukromí a jejich mocenský boj jsou v kruhu nejbližších přátel a příbuzných legendární. Ať už jde o ostré výčitky, že jeden nenechal domluvit druhého, že se ten druhý plete do něčeho, čemu nerozumí, nebo o umístění příborů na stole či pozvání hostů na oslavy Klausových narozenin.

„Nemyslím si, že by jeden z nich byl výrazně dominantnější než druhý. Jde o určité sladění v životním stylu, vysoce aspiračním, to znamená, že oba touží dosáhnout co nejvíce, co se dá vytěžit ze společenských vztahů. To si myslím, že je hodně spojuje. Mají – podle mě – docela podobné vlastnosti,“ domnívá se psycholog Petr Beroušek.

Nemocný Klaus ležel doma bez jídla, Livia zapomněla nakoupit

Rodinní přátelé o Livii Klausové říkají, že je citově odtažitá, až studená. Její vztah k vnoučatům je podle nich chladný, děti ji příliš rády nemají a na dny strávené v Lánech se prý netěšily, ani když tam měly slavit narozeniny, tedy dostat dárky. Totéž se dá ovšem říct o Klausovi – ani jeden z nich citovou vřelostí k vlastní rodině neoplývá.

Reflex zmiňuje také historku, která trefně ilustruje jejich vztah. Václav Klaus ležel doma nemocný a i když už měl nejvyšší horečky za sebou, byl slabý a necítil se dobře. Jeho spolupracovník mu přivezl agendu, která nesnesla odkladu. „Přinesete mi něco k jídlu?“ překvapil jej Václav Klaus. Už dlouho prý nic nejedl, v ledničce nic není, Livia zase zapomněla nakoupit, pokrčil nemocný Klaus rameny. Tak podle Klausových nejbližších prostě paní Livia funguje, takový je odjaživa jejich vztah.

Zemanovi určitě o místo velvyslankyně pro svou ženu Klaus neříkal

I proto ve chvíli, kdy zatoužila být velvyslankyní na Slovensku – a do krve tak rozhádala prezidenta Miloše Zemana s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem – rozhodně nešla za svým manželem, aby jí pomohl. A Zemanův záměr svěřit jí diplomatický post u našich východních sousedů tedy není děkovné gesto nynějšího prezidenta vůči svému předchůdci, jak se často interpretovalo, ale jde o poděkování samotné bývalé první dámě.

„Také si myslím, že to určitě nebyl Václav Klaus, kdo by svému nástupci šeptal do ouška: 'Hele, prosím tě, mohl bys něco pro tu mou udělat?' Tohle si dost dobře nedovedu představit. Dokážu si to ale spíš představit u paní Livie. Ona dělala hodně takovou – řekněme – lobbistickou politiku, takže proč ji nakonec neobrátit i ve svůj prospěch?“ podotýká pro ParlamentníListy.cz psycholog Petr Beroušek.

Livia může mít představu, že tu jejich dvojici teď bude posilovat ona

„Podle mě se chce výrazněji zviditelnit a pokračovat v té klausovské linii, protože se dá předpokládat, že se Václav Klaus jaksi začne ztrácet v tom běžném povědomí lidí. A tak ona může mít představu, že teď bude zase ona tím, kdo bude tu jejich dvojici posilovat. Předpokládám, že by chtěla i hodně dělat proto, aby se Václav Klaus dostal na nějaké výraznější slovenské aktivity. Protože Slovensko je jedna z mála zemí, která ho dosud celkem bez problémů brala, což třeba jinde v zahraničí zdaleka tak není,“ upozorňuje Petr Beroušek.

Asi nejvýznamnějším počinem Livie Klausové před druhým kolem přímé prezidentské volby bylo její prohlášení, že první dáma České republiky by měla umět česky, čímž zřetelně podpořila Miloše Zemana proti Karlu Schwarzenbergovi. „Určitě tím rozhodnutí voličů ovlivnit mohla, především těch konzervativních, kteří mají svou představu o roli první dámy,“ je přesvědčen psycholog Petr Beroušek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…