Ulevte po zimě svým nohám, hýčkejte je!

26.04.2010 10:51

Popraskané paty, které zimní obuv milosrdně kryla, začnou být problémem v prvních teplých dnech. Jsou důsledkem zanedbané zimní péče o nohy. Popraskaná kůže pat, kuří oka, mozoly a puchýře nepůsobí esteticky a navíc dovedou pořádně znepříjemnit chůzi, protože v botě tlačí a bolí.

Ulevte po zimě svým nohám, hýčkejte je!
Foto:
Popisek:

Odborníci lidem radí, aby mysleli na prevenci, jednou za měsíc zašli na pedikúru a mezi tím o nohy pečovali s domácími pomůckami.
   
Pedikérka odborně odstraní zhrublou kůži pat, upraví nehty a na závěr nohy uvolní masáží. Při domácí péči pomáhají nástroje na odstranění suché kůže z pat.
   
"Tato vrstva odumřelé kůže už není hydratována podkožím, a je proto suchá a často praská. To způsobuje bolestivé záděry a pálení chodidel tím, jak se nečistotami a prasklinami porušuje zdravá kůže chodidel, která je těsně pod odumřelou vrstvou," řekla ČTK pedikérka Andrea Poláčková.
   
Pro domácí péči se obvykle užívají výrobky z pemzy a kovové seřezávače. Pemza je pórovitá lehká hornina, která díky své struktuře umožňuje odřít ztvrdlou kůži chodidel. Nevýhodou ale je, že nechává pokožku chodidel roztřepenou. Vznikají záděry podobné těm okolo nehtů, v extrémních případech i záněty chodidel. Pemzu navíc není možné dokonale vyčistit, a tak se kousky odrolené kůže usazují v pórech pemzy a vytvářejí ideální prostředí pro množení bakterií.
   
Seřezávač kůže odřezává pomocí žiletky celé plošky ztvrdlé kůže. Metoda je efektivní, zamezuje třepení kůže, ale má také rizika. Podle Poláčkové kovový nástroj vždy kůži naruší a poraní, i když to nemusí být na první pohled patrné. Pro domácí použití je podle ní seřezávač naprosto nevhodný, v nezkušených rukou může způsobit bolestivá poranění.
   
Třetí variantou jsou skleněné pilníky. Speciální povrch umožní odstranit ztvrdlou kůži bezbolestně a hygienicky. Sklo je omyvatelné, a tak se pilník snadno udržuje dokonale čistý. Hrubší strana pilníku brousí zatvrdlou pokožku po odmočení v teplé vodě, hladká strana uhladí povrch pat již suchých nohou a lze ji použít i jako pilník pro úpravu nehtů.
   
Po odstranění přebytečné kůže je vhodné pokožku vyživit, hydratovat a zjemnit. Na namazané nohy radí Poláčková natáhnou teplé ponožky, aby krém mohl působit celou noc.

(an,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…