Unikátní přístroj odhalí z dechu řadu onemocnění

09.01.2015 10:03

Oddělení laboratorní medicíny Středomoravské nemocniční, člen skupiny AGEL, začalo v těchto dnech využívat jako první pracoviště v České republice moderní analyzátor IRIS 3. Jedná se o nejmodernější analyzátor současnosti, který se využívá k funkční diagnostice v gastroenterologii, hepatologii, onkologii či nutriční problematice. V prostějovské laboratoři Oddělení laboratorní medicíny přístroj využívají zejména k odhalení infekce helicobacter pyllori v žaludku, k odhadu pohyblivosti žaludku, k posouzení jaterních funkcí apod.

Unikátní přístroj odhalí z dechu řadu onemocnění
Foto:
Popisek:

Přístroj IRIS 3 hodnotí orgánové funkce pomocí tzv. dechových testů. „Principem těchto testů je podání substrátu, obohaceného o izotopy, vyšetřovanému pacientovi a následná důkladná analýza. Jedná se o naprosto bezpečné vyšetření, protože použité izotopy se vyskytují volně v přírodě. Lze jej tedy použít bez rizika použít u každého, včetně dětí a těhotných žen,“ popisuje přednosta Oddělení laboratorní medicíny Středomoravské nemocniční prof. MUDr. David Stejskal, Ph.D., MBA, Eurchem.

Pomocí poměru izotopů ve vydechovaném vzduchu lze zjistit a kvantifikovat funkci orgánů, odhalit různé odchylky či dokonce bakteriální kolonizaci i přerůstání baktérií v orgánech. „Na našem pracovišti přístroj využíváme nejčastěji k potvrzení infekce helicobacter pyllori v žaludku, k odhadu pohyblivosti žaludku, jaterních funkcí, ale také k posouzení zevní sekrece slinivky a konečně také k odhadu energetického výdeje,“ prozradil profesor Stejskal s tím, právě odhad energetického výdeje může být využit v řadě případů. Lékaři mohou tuto funkci využít jak u naléhavých stavů v akutní medicíně, tak u predikce výkonnosti a při hodnocení efektivity tréninku u špičkových nebo amatérských sportovců. „Již nyní se nám na vyšetření hlásí profesionální i rekreační sportovci z celé České republiky. Vyšetření nabízíme také v rámci služeb AGEL Sport Clinic, která funguje v prostějovské nemocnici,“ doplnil přednosta.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…