Úřad Drábové bude moci vybírat peníze za dohled

20.07.2011 16:03

Státní úřad pro jadernou bezpečnost bude mít možnost vybírat poplatky od provozovatelů jaderných zařízení, na něž v rámci své činnosti dohlíží. Umožní to zákon, pro který dnes hlasovali senátoři. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident republiky.

Úřad Drábové bude moci vybírat peníze za dohled

Novela zavádí do zákona ustanovení evropské směrnice z roku 2009. Počítá ale s výjimkami, na které se poplatky vztahovat nebudou.

Ministr průmyslu Martin Kocourek normu představil senátorům osobně. Mimi jiné řekl, že směrnice vyžaduje splnění několika povinností, které nejsou v české legislativě jednoznačně zakotveny. Jedna z nich se týká i financování dozorových institucí.
    

SÚJB kontroluje kromě celkem šesti jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně bezpečné zacházení s radiací u zhruba 8000 dalších držitelů povolení podle atomového zákona. Schválená novela atomového zákona ale současně stanoví, že od poplatků budou osvobozeny vysoké školy a veškerá zdravotnická zařízení, která provoz svých nukleárních zařízení hradí z veřejného zdravotního pojištění. Osvobození se má vztahovat na instituce zabývající se vědou a výzkumem, pokud získávají peníze z veřejných rozpočtů a EU.
    

Například povolení k výstavbě jaderného zařízení má stát až 150 milionů korun. V případech prvního povolení k provozu jaderného zařízení nebo naopak povolení k jednotlivým etapám vyřazování z provozu stanoví novela horní hranici poplatku na úrovni 60 milionů korun. Podle senátora Vítězslava Jonáše (ODS) by například skupina ČEZ odvedla jen za rok 2009 zhruba 100 milionů korun. Pro letošní rok má SÚJB k dispozici téměř 336 milionů korun.

Pro letošní rok má SÚJB k dispozici téměř 336 milionů korun. Podle některých odborníků můžou nová pravidla státu ročně ušetřit až 100 milionů korun. Například v případech prvního povolení k provozu jaderného zařízení nebo naopak povolení k jednotlivým etapám vyřazování z provozu stanoví novela horní hranici na úrovni 60 milionů korun.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…