V případu nákupu Tater pro armádu padnou dvě obvinění

30.11.2011 11:50 | Zprávy

V kauze údajné korupce kolem nákupu nákladní vozů Tatra pro armádu policie v nejbližší době obviní dva muže. Prověřování případu dnes skončilo a s tím i činnost speciálního týmu Tatra. ČTK to potvrdil žalobce Krajského státního zastupitelství v Ostravě Dušan Táborský.

V případu nákupu Tater pro armádu padnou dvě obvinění

Táborský nechtěl upřesnit, koho policie z prověřovaných podezřelých z korupčního jednání viní. Jako první se do hledáčku policie dostal exministr obrany Martin Barták. Později experti na finanční kriminalitu začali prověřovat i představitele společnosti Praga Petra Ptáčka a podnikatele zajišťující zbrojní zakázky Michala Smrže.

Policie se případem zabývá už rok

Informace o dvou obvinění potvrdil i mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej. "Mohu potvrdit, že k dnešnímu dni končí činnost pracovního týmu Tatra. Navíc i to, že z pokynu dozorujícího státního zástupce bude pracovníky ostravské expozitury vydáno usnesení o zahájení trestního stíhání proti dvěma osobám," uvedl mluvčí. On ani Táborský nechtějí zveřejnit další informace. "Usnesení o zahájení trestního stíhání ještě nebylo dotčeným osobám doručeno. Další informace budeme moci zveřejnit v dalších dnech," řekl žalobce.

SLEDUJEME kauzu Tatra

Policie se údajnou korupcí zabývá od loňského listopadu. Tehdy bývalý americký velvyslanec v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss Mladé frontě Dnes řekl, že v únoru 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany Barták miliony dolarů za to, že Tatra už nebude mít problémy s armádní zakázkou. To potvrdil i Cabanissův kolega Duncan Sellars, který se rovněž zúčastnil rozhovoru s Bartákem. Barták ale tvrdí, že jde o vykonstruovanou záležitost.

V pozadí všeho byl podle Táborského údajně zájem společnosti Praga. S Tatrou spolupracovala jako subdodavatel automobilových dílů - náprav a převodovek. V polovině prosince 2006 Tatra podepsala s ministerstvem obrany smlouvu na dodávku terénních nákladních vozidel za 2,7 miliardy Kč. O několik měsíců později ale severomoravská automobilka ukončila kvůli údajně nekvalitním dodávkám dílů spolupráci s Pragou.

Barták, Ptáček a Smrž. vlivní muži

"Tatra se subdodavatelem vypověděla smlouvu. Firma se ale cítila ukřivděna a snažila se vrátit do hry," řekl Táborský. Dodal, že Praga mohla na dodávkách Tatry pro armádu vydělat stamiliony korun. Po ukončení spolupráce se Tatře dodávky armádě začaly zadrhávat. A právě tyto problémy podle Cabanisse měly vyřešit peníze, o kterých prý Barták v USA mluvil.

V této souvislosti manažery Tatry postupně kontaktovali tři lidé. Kromě Bartáka, který o problematické zakázce jednal během oficiální návštěvy USA, i představitel Pragy Ptáček. Třetím podezřelým by pak podle ČTK mohl být majitel zbrojařské firmy MPI Group a Bartákův známý Michal Smrž. Šéf Tatry Ronald Adams už dříve řekl, že jej navštívil prostředník "někoho vysoce postaveného" a chtěl v souvislosti s nákupem tatrovek pro armádu úplatek pět milionů dolarů. Adams uvedl, že tímto mužem byl právě Smrž.

Čtěte více:

Barták: V kauze Tatry jsem prý jen svědek. Tak proč jsem sledován?

Barták podává trestní oznámení. V Tatře se prý uplácelo

Vyšetřování kauzy Bartáka a tatrovek provázejí pochybnosti

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

eurokomisař

Dobrý den, když tak kritizujete potencionální nominanty na eurokomisaře, máte dojem, že ANO to s Jourovou ,,vyhrálo"? Já si třeba nejsem vědom toho, že by pro ČR něco udělala, otázkou taky je, zda je pro nás jako občany tato funkce nějak důležitá, co vlastně ten eurokomisař může udělat, když je to j...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

20:05 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

Hmyz, konkrétně cvrčci, jako součást uzenin a masných výrobků. Studie z Mendelovy univerzity v Brně,…