Válka mezi světem lidí a hmyzu trvá

26.08.2010 0:00

Letošní rok je bohatý na nadměrnou vlhkost a příjemné teplo a tak důsledkem povodní nejsou jen obrovské materiální škody. Zoufalé lidi navíc obtěžují i mračna komárů a jiného hmyzu.

Válka mezi světem lidí a hmyzu trvá
Foto:
Popisek:

V zabahněných a provlhlých zahradách,  lukách a lesích se mu daří a někde dokáže vylidnit i celé turistické oblasti. Zejména komáři jsou  hmyz nejen obtížný, ale je také přenašečem různých nemocí, které jsou nejen nepříjemné, ale přímo ohrožují lidské zdraví  a životy.
 
Hmyz tvoří více než polovinu všech známých živých organismů a dokonce 90% života na naší planetě. I když už se nám zdá, že se nic nového objevit nedá, stále entolomologové nacházejí nové a nové druhy. Navíc je vlivem civilizačních dopadů  hmyz stále agresivnější. Co ještě před pár lety znamenalo jen obyčejné  bodnutí, kousnutí nebo zčervenání svědivé ranky, dnes znamená prudké alergické reakce a často i cestu k invalidnímu důchodu. Různé druhy hmyzu z tropických oblastí se šíří do celého světa a postupně se stávají  šiřiteli všech možných chorob. Vzhledem k  velikosti  a množství hmyzu je však obrana proti němu jen velmi obtížná.

Nezbývá proto nic jiného, než mohutné armádě hmyzu vyhlásit nesmiřitelnou válku. Jak ale postupovat? Ani kdybychom se  rozhodli nevycházet ven, nebyla by to účinná ochrana. Očkování do určité míry ochrání před onemocněním, přenášeným hmyzem, ale neochrání  před alergickými reakcemi.

Možnosti ochrany nám nabízí věda a to používáním  tzv. repelentů. Jsou to chemické látky, které se aplikují na pokožku, oděv, do vzduchu nebo na okolní předměty a výpary těchto látek pak hmyz odpuzují. Vědci činili pokusy i s odpuzováním na bázi ultrazvuku, ale tento způsob je jednak poměrně nákladný a pro běžného člověka nedostupný. Navíc se zjistilo, že je málo účinný.

Repelenty jsou součástí preventivních opatření proti chorobám přenášeným hmyzem. Jejich součástí jsou látky, které jednak svým aroma hmyz  odpuzují, ale také  matou jeho přirozené reakce. Tento účinek mají zejména repelenty, které obsahují látku zvanou DEET a která byla vyzkoušena americkými vojáky v tropických džunglích. Ta způsobuje, že hmyz „necítí“ výpary, které člověk vylučuje do vzduchu a kterými na sebe hmyz upozorní.

Někdy látky  chemického původu mohou nahradit látky  původu přírodního, neboť lidstvo již vypozorovalo, že aroma například některých rostlin má na hmyz odpuzující účinky. Některé nemají jen hmyz odpuzovat, ale  také mírnit reakce na bodnutí a působit léčivě na ranku.

Repelenty se prodávají v různých formách, ale vždy je nutné, abychom přesvědčili, že přípravek neobsahuje látku, na kterou bychom byli alergičtí  a také  je nutno zkoumat délku jeho účinnosti. Opatrnost je nutná zejména u dětí.

Na nákup těchto přípravků nesmíme zapomínat ani tehdy, máme-li  domácí mazlíčky.

Při současné obrovské nabídce trhu je nutno vybírat repelenty pečlivě a podle individuálních potřeb. Cena by měla rozhodovat až na posledním místě.

Jelikož se jedná ve většině případů o chemický prostředek, vždy bychom ale měli mít  na paměti nejen to, aby nás dobře chránil proti útokům hmyzu, ale také to abychom  co nejméně poškozovali životní prostředí.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…