Zájemců o preventivní vyšetření očí zaměřené na zelený zákal bylo letos o sto více

24.04.2014 10:00

Zájemců o preventivní vyšetření očí zaměřené na zelený zákal bylo letos o sto více
Foto: Archiv FNUSA
Popisek: ilustrační foto

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně prostřednictvím odborníků Kliniky nemocí očních a optometrie pozvala v rámci již 4. glaukomového dne všechny, kteří se chtějí starat o svůj zrak, na preventivní vyšetření, při kterém jim byl zdarma změřen nitrooční tlak jako hlavní ukazatel onemocnění glaukomem.

Glaukom (zelený zákal) je skupina onemocnění, při kterém je přerušen oběh tekutiny v oku, nedochází k její absorpci  a tím se zvyšuje tlak uvnitř oka (nitrooční tlak). Vysoký nitrooční tlak může mít v konečném důsledku vliv na zrakový nerv, který spojuje oko a mozek. Přednosta Kliniky nemocí očních a optometrie Svatopluk Synek dále uvádí: „V drtivé většině případů a zejména v počáteční fázi je minimum příznaků, proto může zvýšení nitroočního tlaku zůstat dlouhou dobu bez povšimnutí pacienta, avšak poškození zrakového nervu již může být trvalé. Prvními projevy jsou výpadky zorného pole, kdy pacient neostře rozlišuje objekty v tzv. periferním vidění a postupem času může dojít až ke slepotě“.

Ředitel fakultní nemocnice Martin Pavlík uvádí: „Důvodem opakovaného pozvání zájemců do svaté Anny bylo, že prevence tohoto závažného onemocnění je jednoznačně nedostatečná. Naším zájmem je, aby lidé na sebe v tomto smyslu mnohem více mysleli. Asi nikdo nepochybuje o tom, že žít s nemocnýma očima je těžší  a komplikovanější.  A přitom jejich postižení umíme snadno a bezbolestně předcházet“.

Glaukomový den přivedl do ordinací zájemce s různými očními obtížemi a přispěl i k dalším zjištěním – šedý zákal, věkem podmíněná makulární degenerace, Syndrom suchého oka, šilhání, refrakční vady apod.).

Výsledky Glaukomového dne :

Celkem vyšetřeno 155 pacientů

Nových pacientů s glaukomem - 11 (v loňském roce jsme odhalili 3)

Oční hypertenze (pacienti jsou více ohroženi vznikem glaukomu) - 14 pacientů

Již léčeni s glaukomem (přišli na konzultaci) - 3 pacienti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…