Oční vady v seniorském věku

21.02.2011 14:00

V průběhu let se naše tělo, ale i naše smysly opotřebovávají. Jsou to normální fyziologické projevy stárnutí, a bohužel se jim nevyhne ani náš zrakový orgán.

Oční vady v seniorském věku
Foto:
Popisek:

Co trápí oči ve stáří
Jaké choroby mohou postihnout oči ve věku, který se latinsky nazývá „senium“ (tedy stáří)? Jak je rozpoznáme? A je možno je léčit, nebo alespoň zmírnit? To jsou časté otázky, které si senioři kladou. A právě na ně odpovídá MUDr. Petr Novák z Refrakčního centra Praha, pracoviště specializujícího se na korekci očních vad.

Senilní šedý zákal (senilní katarakta) je jedno z nejčastějších onemocnění oka. V tomto případě mluvíme o zkalení jednoho z nejdůležitějších optických médií v oku, tj. nitrooční čočky. Ke zkalení dochází v její kůži, v jádru, pod obaly, nebo současně ve všech strukturách. Následně dochází k narušení průchodu paprsků do oka a poruše vidění.

V minulosti obávané onemocnění s nutností podstoupit chirurgické řešení je dnes naopak vítané řešení dvou problémů současně. Moderní oční mikrochirurgie kromě „vyčištění“ optiky oka vede i ke korekci případné refrakční vady. Výsledně tak dojde k výraznému zkvalitnění života seniorů.

Přibližně dvě třetiny větších zrakových potíží nastávají následkem onemocnění sítnice. Po 65. roce života mívá každý desátý a po 85. roce života každý třetí člověk senilní makulární  degeneraci sítnice, která tvoří vnitřní vrstvu oka. Její výjimečnost je v tom, že obsahuje nervové buňky (tyčinky a čípky), které jsou citlivé na světelné paprsky. Světelná energie se po dopadu na tyto buňky převádí na nervové impulsy a pomocí zrakového nervu je nervový vzruch převeden do centrální nervové soustavy, kde dochází k jeho zpracování. Na sítnici existují dvě základní vrstvy, které jsou dány vývojem. Je to vrstva zevní, tvořená buňkami s vysokým obsahem pigmentu. Pod ní leží vrstva vnitřní (světločivná), složená z nervových buněk.  Právě v této vrstvě jsou uloženy tyčinky a čípky.  Všechna vlákna z nervových buněk se sbíhají do jednoho optického nervu v místě, které se označuje slepá skvrna. Místo, kde se nachází nejvíc čípků, a dochází k nejintenzivnějšímu lámání světla, se nazývá  žlutá skvrna (macula lutea, fovea centralis). Ta je místem nejostřejšího vidění.

Makulární degenerace je věkem podmíněná ztráta funkce žluté skvrny. Postihuje čípky, které se zde vyskytují ve zvýšené míře. Projeví se buď suchou formou (kdy postupně dochází ke zmenšení makuly), anebo formou vlhkou (charakterizovanou krvácením do žluté skvrny). Klinickými příznaky jsou ztráta centrálního vidění, světloplachost či potíže s oslněním. Může se zdát, že se postižený dívá zdánlivě jinam. Nevede k úplné slepotě, stále zůstává vidění tzv. mimomakulární, které lze cvičit.

Diabetická retinopatie je nejčastější cévní onemocnění postihující sítnici a je projevem pozdních komplikací lidí trpících cukrovkou. Vzniká po několika letech, kdy nemocný trpí touto chorobou, závisí to však na kompenzaci cukrovky. Cévy v oční dutině jsou postižené, a tím pádem dochází k jejich větší propustnosti. V okolí cév se hromadí látky tukové povahy, které mají za příčinu stlačování drobných cév. Když je céva stlačená, nemůže v ní proudit krev, a tudíž nedochází k potřebnému dodávání kyslíku. Tomuto stavu se říká hypoxie. Hypoxie má za následek zvýšenou tvorbu látky, která ovlivňuje novotvorbu (neovaskularizaci) cév. Tyto nové cévy jsou velmi křehké a dochází k jejich natržení a krvácení. Zároveň je v této fázi tvořeno vazivo, které může mít za následek trakční odchlípení sítnice. Oba tyto faktory vedou ke krvácení do sklivcového prostoru. Projevuje se jako padající černé „tečky, saze, mušky“. Tento stav vzniká náhle a projevuje se vysokou intenzitou a také velmi pozvolnou ztrátou zrakové ostrosti.

Léčba diabetické retinopatie je kombinovaná. Optimalizace hladiny cukru je na prvním místě. Oftalmologická péče podle nálezu spočívá v laser terapii sítnice, v případě potřeby operační řešení následků ve smyslu operace sklivce a sítnice – tzv. vitreoretinální chirurgie.

Refrakční operace provádí např. "Refrakčním centrum Praha", které patří mezi nejlepší střediska specializující se na laserové operace očí. V příjemném prostředí, připomínajícím spíše salon než zdravotnické středisko, probíhají laserové operace (léčba krátkozrakosti a dalekozrakosti). Centrum spolupracuje s Nemocnicí na Homolce, kde jsou MUDr. Petrem Novákem, zakladatelem centra a jeho primářem, prováděny složitější operace, jako jsou např. léčba šedého zákalu, refrakční nitrooční zákroky apod.
(mb,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …