„Bílý dům je hluboce znepokojen.“ Válkou v Izraeli

06.12.2023 7:51

Ozbrojené síly Státu Izrael (IDF) postoupily k srdci velkého města na jihu Pásma Gazy k Chán Júnis. Rodiny rukojmích se podle serveru listu Haaretz zlobí na premiéra Benjamina Netanjahua za to, jak se staví k osudu dalších rukojmí. Spojené státy znovu a znovu tlačí na Izrael, by více chránil životy palestinských civilistů. Americká zpravodajská stanice CNN doplnila, že americká strana očekává, že izraelská vojenská operace v Pásmu Gazy se promění. Viceprezidentka USA Kamala Harrisová vyjádřila naději, že Izraelci americkému hlasu opravdu naslouchají.

„Bílý dům je hluboce znepokojen.“ Válkou v Izraeli
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Izraelská armáda postoupila s podporou vzdušných sil do srdce města Chán Júnis na jihu Pásma Gazy, uvedla agentura Reuters. Ozbrojenci Hamásu hlásí do světa, že bojovali s izraelskou armádou, jak jen to svedli nejlépe.

Ozbrojené křídlo Hamásu uvedlo, že v úterý zabilo nebo zranilo osm izraelských vojáků a zničilo 24 vojenských vozidel. Izraelská strana uvádí dva mrtvé vojáky za úterý a 83 od začátku pozemní operace.

Zdravotníci z Gazy uvedli, že mnoho civilistů bylo zabito při izraelském útoku na domy v Deir al-Balah severně od Chán Júnis. Doktor Eyad Al-Jabri, vedoucí tamní nemocnice Shuhada Al-Aqsa, agentuře Reuters řekl, že bylo zabito nejméně 45 lidí. Agentura Reuters však upozornila, že tyto informace nemohla nezávisle ověřit.

Ze strany Spojených států znovu a znovu zaznívá, že Izraelci musejí víc dbát o ochranu životů palestinských civilistů.

„Úroveň pomoci, která se dostává dovnitř, není dostatečná,“ řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller na tiskové konferenci. „Musí se to zlepšit a my jsme to izraelské vládě dali jasně najevo.“

Současně však dal americký prezident Joe Biden najevo, že si j vědom zvěrstev, která napáchali teroristé z Hamásu, konkrétně jak opakovaně znásilňovali ženy a mrzačily je. „Je to otřesné,“ řekl v Bostonu.

Hamás v prohlášení na svém kanálu Telegram odsoudil Bidenova obvinění jako nepravdivá a uvedl, že se připojuje k izraelskému úsilí zakrýt válečné zločiny spáchané s podporou USA.

Podle serveru listu Haaretz rodiny rukojmích zuří. V rámci několikadenního příměří se vrátilo 105 rukojmích z asi 240 rukojmích unesených z Izraele 7. října. Jenže teď rodinám rukojmích předseda vlády Benjamin Netanjahu sdělil, že „není možné“ nyní vrátit všechny zajatce.

Na tiskové konferenci se tématu znásilňování žen teroristy chopil i premiér Netanjahu.

„Slyšel jsem příběhy, které mi zlomily srdce... Slyšel jsem a vy jste také slyšeli, o sexuálním napadení a případech brutálního znásilnění, které se nepodobají ničemu dosud známému,“ řekl.

Současně však izraelský ministr obrany Yoav Gallant v úterý odsoudil násilí osadníků proti Palestincům na Západním břehu Jordánu. Z palestinské strany totiž přišla zpráva, že po střelbě Izraelců v Tabasu na Západním břehu zemřeli dva palestinští teenageři. Server izraelského listu Haaretz upozornil, že USA uvalují zákaz vydávání víz izraelským osadníkům, kteří se podíleli na násilnostech na Západním břehu Jordánu proti Palestincům.

Americká zpravodajská stanice CNN doplnila, že americká strana očekává, že izraelská vojenská operace v Pásmu Gazy skončí v průběhu ledna. Biden se měl v tomto smyslu vyjádřit směrem k izraelské vládě.

„Bílý dům je hluboce znepokojen tím, jak se budou izraelské operace vyvíjet v příštích několika týdnech, řekl vysoký představitel americké administrativy. USA důrazně varovaly Izrael v ‚tvrdých‘ a ‚přímých‘ rozhovorech, řekly, že izraelské obranné síly nemohou zopakovat druh ničivé taktiky, kterou používaly na severu, a musejí udělat více pro omezení civilních obětí. USA sdělily Izraeli, že jak se globální mínění stále více obrací proti jeho pozemní kampani, která zabila tisíce civilistů, čas, který má Izrael na to, aby pokračoval v operaci ve své současné podobě a stále si udržoval smysluplnou mezinárodní podporu, rychle ubývá,“ upozornila CNN.

Americká strana se prý také domnívá, že eliminace Hamásu, která je základním cílem izraelské operace, si vyžádá čas a přechod současné intenzivní bojové operace v nějakou mírnější, ale dlouhodobě udržitelnou akci. Jde však o doporučení, která zaznívají při zákulisních jednáních.

„Věřím, že naslouchali,“ řekla v neděli novinářům viceprezidentka Kamala Harrisová na otázku, zda Izrael poslouchá USA. Před dvěma dny mluvčí Národní bezpečnostní rady John Kirby řekl novinářům: „Věříme, že přístup, který jsme doposud zvolili, přinesl efektivní výsledky.“

CNN si všímá, že administrativa Joea Bidena si dává velký pozor na to, aby Izrael v žádném případě nepodrobovala ostré kritice veřejně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Naoko americké hluboké znepokojení ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusechlestakov , 06.12.2023 8:46:21

|  5 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…