„Chovejme se jako lidi.“ Ale smrt Schwarzenberga vyplavila i velké temno

12.11.2023 19:50

Chovejme se jako lidi, vyzval senátor Zdeněk Hraba poté, co začaly pršet reakce na smrt exministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Dle něj se na sociálních sítích objevily komentáře neuctivé k zemřelému. Výbuch nicméně zažily sítě lídra ANO Andreje Babiše, který k úmrtí Schwarzenberga kondoloval. Příznivci vládní koalice opozičnímu předákovi hrubě nadávali, ať zrovna on mlčí a soustrast nevyjadřuje. Novinář Jan Palička zúčtoval s těmi, kteří Schwarzenberga neuznávali.

„Chovejme se jako lidi.“ Ale smrt Schwarzenberga vyplavila i velké temno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg převzal jedno z nejvyšších ukrajinských vyznamenání- Řád knížete Jaroslava Moudrého 2. třídy

„Chovejme se, probůh, jako lidi. To je prosba, která mi od rána při čtení různých diskusí tady na internetu skáče na mysl. Pamatuji si ty hnusné a nelidské komentáře z doby, kdy byl tehdejší prezident Zeman hospitalizován. Obdobné hnusy se od některých (samozřejmě z ‚druhé strany‘) objevují teď, když zemřel Karel Schwarzenberg. Nesrovnávám tyto dvě osobnosti, protože oba jsou naprosto rozdílní. Přesto: oba to jsou a byli lidé. Jako my všichni. A až poté politici. Já vím, politika je vyhrocená, ale přesto se můžeme – doufám – chovat jako lidi. To, že s někým politicky nesouhlasím, že i třeba nesouhlasím s jeho způsoby v politice, neznamená, že mu budu přát smrt nebo se ze smrti radovat. Vždyť to je nechutné a nelidské. Není takových lidí moc, věřím, přesto je mi vždy líto, co tato hrstka je schopna ze sebe vyplodit...“ poznamenal na svém profilu na síti X senátor Zdeněk Hraba.

Obdobně pak vyzývala i neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. „Je mi líto vás všech, kteří píšete nechutné komentáře ke smrti Karla. Nepodařilo se vám ho urazit za života, neurazíte ho ani teď. A víte co? On by vám ty urážky odpustil i teď,“ napsala.

Negativní zprávy zažíval zejména někdejší premiér Andrej Babiš (ANO), který na sítích kondoloval k úmrtí Karla Schwarzenberga, a v diskusi se na něj vrhli vládní příznivci, jak si vlastně něco takového může dovolit.

„Smutná zpráva o úmrtí Karla Schwarzenberga. Je mi to líto, upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ napsal Andrej Babiš (ANO).

„Nic ti líto není, jsi psychopatická svině…“ zareagovala například jedna z čtenářek.

„Kolik disidentů jsi například podpořil ty, jako Karel Schwarzenberg??! Chceš se vykoupit z té špíny, co jsi napáchal i na svých dětech?! Chucpe!“ poznamenal další uživatel sítě.

„Ty ne, Andreji, ty ne, prosím!!!! Od tebe to nechci číst,“ dodává další.

„Čím více budete mlčet, tím uděláte lépe. On by o vaši falešnou soustrast nestál,“ komentuje i další.

Na svém profilu na síti X se k někdejšímu ministru zahraničních věcí Karlu Schwarzenbergovi vyjádřil i novinář Honza Palička.

„Karel Schwarzenberg byl opravdový vlastenec. Z této země ho vyštvala bolševická lůza, jejíž pohrobci mu do posledního dne dali do cizáků, Sudeťáků, degenerátů rodiny a obviňovali jeho z kolaborace s nacisty. Karel Schwarzenberg mohl zůstat v zahraničí, ať už v Rakousku nebo v Německu, mohl si užívat spokojeného a klidného života a nad Českem zlomit hůl. Jenže on zemi miloval natolik, že bezprostředně po pádu totality se vrátil a obětoval přes 30 let svého života na to, aby pomohl Česko dostat mezi západní demokracii s úctou k lidským právům. Po celou dobu proti němu jsou neskutečně prasácké kampaně, mohl se na to kdykoliv vykašlat, ale on jel dál, protože věřil, že tak je to správné. Ostatně i proto mu všichni ti socialističtí nostalgici a kremlofilové nemohli přijít na jméno, protože on vlastencem skutečně byl, když si toto slovo jen pro sebe ukradli a udělali z něj ubohou prázdnou skořápku. Karel Schwarzenberg se zasloužil o stát. Nechť odpočívá v pokoji,“ napsal Palička. 

Na otázku, čím se Schwarzenberg zasloužil o stát, kterou mu položil jeden z uživatelů sítě X, Palička odvětil: „Byl jedním z těch, co pomohli s nastavením mezinárodně politické orientace současné České republiky, pevně ukotvené mezi liberálními demokraciemi. To je milionkrát víc, než pro Česko kdy udělají všechny anonymní profily na internetu, co jen mají plnou hubu keců a natažené ruce.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pane senátore Hrabo, vy jste " roztomilý a zajímavý živočich "., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 13.11.2023 11:10:12
Když byl nemocný pan president Zeman, chovali se někteří senátoři, vládní přívrženci, provládní primitivové v čele s psychopatickou / nikoliv psychiatričkou / Stehlíkovou jako stádo hovad. A že jsem neslyšel Váš uklidňující hlas ? U Schwarzenberga je to vysvětlení vyjadřování občanů jednoduché. Hodnocení vyplývá z faktů, jak se tady v naší republice choval, co podstatného, vlasteneckého, pozitivního a hlavně věcného pro občany Česka /ne/vykonal. Tady neplatí nafouklé fráze provládních fandů, kteří čekají za sdělení těch žvástů nějaký přínos či výhodu. Tady platí skutečné hodnocení člověka spojeného s naším truchlivým, vyděračským osudem, kterého se Schwanzerbeg zúčastnil od začátku. A výsledek ? Jme vykradená země se zdevastovaným průmyslem, zemědělstvím, školstvím, zdravotnictvím. A pan Schwarzenberg v této situaci uměl přeprodat Becherovku s miliardovým výdělkem, zajistit ze státního fondu desítky milionů na opravu svého rybníku a přes Havla prosadit neoprávněné miliardové restituce podle rakouských zákonů, které naše zákony nedovolovaly. A to by nemělo nikomu vadit ?

|  27 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …