„Dáme základny, a ještě zaplatíme. Vláda bez hrdosti.“ Před Sněmovnou bylo živo

19.07.2023 17:40 | Reportáž

„Jsme zemí Karla IV., Husa, Komenského, Dvořáka, Haška, Čapka, Seiferta, Kundery...," vyjmenovával ve svém proslovu první místopředseda Trikolory Petr Štěpánek a ParlamentnímListům.cz následně doplnil, že Fiala nám vnutil vládu, která postrádá hrdost. Stalo se na demonstraci proti pobytu cizích vojsk, která se odehrála nedaleko Poslanecké sněmovny, kde se zrovna projednávala ve druhém čtení smlouva o obranné spolupráci s USA.

„Dáme základny, a ještě zaplatíme. Vláda bez hrdosti.“ Před Sněmovnou bylo živo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti obranné smlouvě s USA a proti pobytu cizích vojsk na území ČR

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí
„To je šéf Ústavního soudu. Děláte si legraci, nebo co? Ukažte občanku. Mě už štve jen to jméno,“ osopila se na mě starší paní, když jsem se představoval Ondřeji Thorovi. Příjmení Rychetský, protože se tak jmenuje šéf Útavního soudu, vyvolává různé reakce. Paní nemá co poslouchat cizí hovory, takže jsem ji několikrát vyzval ve smyslu „děkujeme, odejděte“, aby nás opustila. Nicméně dorážela dál. Až se do toho vložil pohublý Thor a požádal: „Pojďte nevytvářet konflikty.“ Žena se následně vzdálila a já se mohl ptát.

Thor o vládě

Třicátník Ondřej Thor z Ústí nad Labem už čtyřiašedesát dní čeká před Úřadem vlády České republiky, který sídlí ve Strakově akademii, na demisi vlády. Tu dobu má vyvěšenou na kšandách. Právě si však odskočil na Demonstraci proti pobytu cizích vojsk na území České republiky pořádanou stranou Svoboda a přímá demokracie na Malostranském náměstí. „Situace v naší zemi je neúnosná a musí to skončit,“ řekl na úvod.

„Týká se to všeho. Toho, jak Jurečka vyhrožuje ředitelům úřadů práce. Toho, že Černochová páchá vlastizradu tím, že podepsala tuto protiústavní smlouvu o obranné spolupráci s USA. Chce sem natáhnout vojáky, kteří nebudou spadat pod naše zákony. Toho, že Válek, který adoroval očkování a není schopen zajistit léky pro zvířata, natož pro lidi, je pořád ve funkci ministra zdravotnictví. Toho, že Rakušan má kolem sebe kauzu Dozimetr, kryje nezákonný zákrok před muzeem, starostu Řeporyjí a zároveň zlikvidoval Českou poštu. Je zde spousta souvislostí, kterým již nelze nečinně přihlížet. Musí se to změnit,“ sdělil.

Před Strakovou akademií ho třeba v minulých dnech navštívil právě řeporyjský starosta Pavel Novotný. „Přišel si udělat agitku. Chtěl agresivně poukázat na nesoulad jeho názorů s našimi. Moc se mu to ale nepovedlo, protože jsme jeho zlou energii nepřijali. Byli jsme v klidu,“ říká Thor s tím, že se snaží být vnitřně klidnou silou, protože jinak by to tak dlouho nevydržel a musel by „všechny pobodat“.

V Ústí by chtěl vybudovat sportovní volnočasové centrum pro děti, kde by se rozvíjely ve sportu, gastronomii, ekologii, mediální a finanční gramotnosti, ale nikoho to téma prý nezajímá. „Vzdělání našich lidí nikoho nezajímá a místo toho dochází k ukrajinizaci našeho školství,“ doplnil s tím, že s programem SPD se ztotožňuje. Před vládou hodlá být maximálně dva roky do dalších voleb, ale domnívá se, že ke konci současné vlády dojde dřív.

Štěpánek o Česku

Zatímco v davu rozvinul jeden pán transparent s nápisem „Nechceme tu americké vrahy z My Lai“, začal na pódiu do mikrofonu hovořit první místopředseda Trikolory Petr Štěpánek s tím, že čerpá pro tento projev inspiraci ze scény z filmu Láska nebeská. V ní se britský premiér postavil aroganci amerického prezidenta s tím, že Velká Británie je sice země malá, ale významná.

Štěpánek sdělil, že naše země má bohatou historii: „Jsme zemí otce vlasti Karla IV., církevního reformátora Jana Husa, učitele národů Jana Amose Komenského, světového skladatele Antonína Dvořáka, jehož hudba zněla i na Měsíci. Jsme země vynikajících protiválečných spisovatelů. Jaroslava Haška, Karla Čapka. Země nositele Nobelovy ceny za literaturu, básníka Jaroslava Seiferta. Země Milana Kundery. Země, která byla v meziválečném období ostrovem demokracie v moři okolních nacistických a fašistických států. Jsme země, která se v novodobé historii se Slováky dokázala rozdělit civilizovaným způsobem, zatímco v jiných zemích mezi sebou válčili.“

ParlamentnímListům.cz následně na diktafon sdělil: „Inspiraci Láskou nebeskou jsem už použil v rozhovoru, ale na veřejné akci to má premiéru. Je to trefné přirovnání vzláště nyní, když nám Fiala vnucuje vládu, která postrádá hrdost, kterou potřebujeme. Smlouvy uzavřené s kýmkoliv mají být oboustranně výhodné, a ne jen pro toho druhého. Fialova vláda schvaluje takovou smlouvu chytře za zády veřejnosti, a ještě zatajila, že nejde o jednu, ale o x základen. Američané nic budovat nemusejí. My jim to dáme, a ještě jim to zaplatíme. Je to podvod na veřejnosti, o kterém se sice dozví, ale aby nebylo pozdě.“

Podle něj je třeba, aby vlastenečtí politici zanechali svárů a osobních nevraživostí a spolupracovali, jako to dělá Trikolora s SPD. „Je třeba vytvořit synergický efekt, který k téhle politické síle přitáhne víc voličů. Jsme otevřeni spolupráci s ostatními vlastenci.  V okamžiku, kdy se takový subjekt může pohybovat na úrovni dvaceti a více procent, tak s tím už se v Poslanecké sněmovně dá pracovat. A pokud budeme vládními stranami, tak toho pak můžeme hodně ovlivnit správným směrem,“ dodal a doplnil, že nespolupracující vlastenci spíše přisypou hlasy protivníkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tam kde chybí inteligence a zdravý rozum důstojnost nehraje žádnou roli, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesathene , 19.07.2023 18:12:20
Kde je USA a kde je Česko!? Je zcela jasné že jde jen o provokaci Ruska! Vojenská pomoc jakou USA poskytuje Ukrajině by nás stála životy občanů a zkázu země jako se to děje na Ukrajině!! Zelenskij to možná někdy pochopí až už na Ukrajině zůstanou jen ženy, děti a starší lidé! Doufám že Rusko ví co tu máme za vládu, takovou která vůbec nerespektuje názor a potřeby občanů! A že si z nás, českých občanů, neudělá taky nepřátele! Ukrajinsko-ruský problém není náš problém! Nežijeme tam!

|  19 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…