„Fiala má jednat v Bruselu. Místo toho hladí hrochy v Africe!“ Havlíček totálně vypěnil

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
12.11.2023 13:22 | Monitoring

Hrozící zdražování energií a video premiéra Petra Fialy na nákupech v Německu, které v české společnosti vyvolalo vlnu kritiky, byla v nedělní Partii témata místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka z ODS a Karla Havlíčka z hnutí ANO. Ten se opřel do premiéra Petra Fialy, že místo aby řešil v Bruselu drahé energie, „hladí hrochy v Africe“. Kritizoval jej také za to, že srovnávacími nákupy cen potravin v Německu a Česku zesměšnil Česko.

„Fiala má jednat v Bruselu. Místo toho hladí hrochy v Africe!“ Havlíček totálně vypěnil
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Jan Skopeček a Karel Havlíček v Partii

Od ledna mají růst ceny elektřiny, domácnosti a firmy čekají na konečná slova Energetického regulačního úřadu i politiků.

Německo ve čtvrtek ohlásilo, že masivně podpoří firmy a před drahými energiemi jim pomůže. Vláda Olafa Scholze schválila dotace 300 miliard korun. Česká vláda podle Skopečka takovýmto způsobem firmám pomoci nemůže. „Dotační závody s Německem se skutečně vyhrát nedají, je to ekonomika mnohem bohatší, s rozpočtem v lepším stavu, může si to dovolit. Na straně druhé český průmysl a české firmy využívají celou řadu jiných finančních nástrojů včetně fondů z Evropské unie, které německé firmy nemohou čerpat,“ uvedl.

„Firmám i domácnostem bezesporu s energiemi pomůže. Stejně jako pomáhala v roce 2023, kdy na pomoc s cenami energií šlo ze státního rozpočtu 110 miliard korun,“ ujišťoval Skopeček. „Musíme vidět, že klesá a bude klesat cena silové energie, všichni přece tušili, že ve chvíli, kdy stát na sebe převzal břemeno velké části regulované složky energie, že to není donekonečna,“ zdůraznil, že je v pořádku, když se platba, která šla ze státního rozpočtu, nyní vrací zpět na spotřebitele.

Zároveň Skopeček uvedl, že Green Deal, ke kterému jsme se přidali, má také své důsledky zvyšující se ceny energie. „Uměle si zdražujeme energii emisními povolenkami a ve chvíli, kdy se to skutečně projeví v konečných cenách, tak to začínáme řešit, ale my taháme za kratší konec provazu,“ uvedl s tím, že systémově nevyřešíme cenu energií bez toho, aniž bychom si připustili, že rychlost, jakou se v rámci EU dostáváme k bezemisní energetice, je iracionální.

„Pokud s tím něco neuděláme na úrovní Evropské unie a nezměníme ten přístup, tak se obávám, že v nadcházejících letech nemůžeme počítat s tím, že by ceny energií klesaly na konkurenceschopnou úroveň,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Skopeček se v diskuzích chová, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠUKaHEK , 12.11.2023 14:33:59
jako stará štěkna Blažková,placá bez reálných argumentů!

|  16 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…