„Fiala má jednat v Bruselu. Místo toho hladí hrochy v Africe!“ Havlíček totálně vypěnil

12.11.2023 13:22 | Monitoring

Hrozící zdražování energií a video premiéra Petra Fialy na nákupech v Německu, které v české společnosti vyvolalo vlnu kritiky, byla v nedělní Partii témata místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka z ODS a Karla Havlíčka z hnutí ANO. Ten se opřel do premiéra Petra Fialy, že místo aby řešil v Bruselu drahé energie, „hladí hrochy v Africe“. Kritizoval jej také za to, že srovnávacími nákupy cen potravin v Německu a Česku zesměšnil Česko.

„Fiala má jednat v Bruselu. Místo toho hladí hrochy v Africe!“ Havlíček totálně vypěnil
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Jan Skopeček a Karel Havlíček v Partii

Od ledna mají růst ceny elektřiny, domácnosti a firmy čekají na konečná slova Energetického regulačního úřadu i politiků.

Německo ve čtvrtek ohlásilo, že masivně podpoří firmy a před drahými energiemi jim pomůže. Vláda Olafa Scholze schválila dotace 300 miliard korun. Česká vláda podle Skopečka takovýmto způsobem firmám pomoci nemůže. „Dotační závody s Německem se skutečně vyhrát nedají, je to ekonomika mnohem bohatší, s rozpočtem v lepším stavu, může si to dovolit. Na straně druhé český průmysl a české firmy využívají celou řadu jiných finančních nástrojů včetně fondů z Evropské unie, které německé firmy nemohou čerpat,“ uvedl.

„Firmám i domácnostem bezesporu s energiemi pomůže. Stejně jako pomáhala v roce 2023, kdy na pomoc s cenami energií šlo ze státního rozpočtu 110 miliard korun,“ ujišťoval Skopeček. „Musíme vidět, že klesá a bude klesat cena silové energie, všichni přece tušili, že ve chvíli, kdy stát na sebe převzal břemeno velké části regulované složky energie, že to není donekonečna,“ zdůraznil, že je v pořádku, když se platba, která šla ze státního rozpočtu, nyní vrací zpět na spotřebitele.

Zároveň Skopeček uvedl, že Green Deal, ke kterému jsme se přidali, má také své důsledky zvyšující se ceny energie. „Uměle si zdražujeme energii emisními povolenkami a ve chvíli, kdy se to skutečně projeví v konečných cenách, tak to začínáme řešit, ale my taháme za kratší konec provazu,“ uvedl s tím, že systémově nevyřešíme cenu energií bez toho, aniž bychom si připustili, že rychlost, jakou se v rámci EU dostáváme k bezemisní energetice, je iracionální.

„Pokud s tím něco neuděláme na úrovní Evropské unie a nezměníme ten přístup, tak se obávám, že v nadcházejících letech nemůžeme počítat s tím, že by ceny energií klesaly na konkurenceschopnou úroveň,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček.

Na rozdíl od Skopečka se Karel Havlíček hození českého průmyslu přes palubu obává. Vládu kritizuje za to, že vrací poplatky za obnovitelné zdroje lidem a firmám na faktury. Tvrdí, že byly možné hradit z emisních povolenek, ministři to odmítají. „Strkají předčasně hlavu do písku. Jedná se o 26 miliard korun, které chce vláda přenést na domácnosti a na firmy. My tvrdíme, že v tuto chvíli je možné to platit z modernizačního fondu, protože ještě nebyla přijata transpozice evropské směrnice, tak co tu řešíme?“ uvedl.

Následně se opřel do vlády a premiéra Fialy, že nikdo nekoná: „Proč už někdo nejel do Bruselu, proč se nezačalo jednat?! Pan premiér Fiala místo toho, aby bouchnul do stolu a jasně určil ministra, který za to bude zodpovědný, tak hladí hrochy někde v Africe. Neřeší se tu naprosto zásadní věci,“ rozčílil se stínový premiér Karel Havlíček v pořadu Partie.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí
„Samozřejmě, že ministerstvo životního prostředí není nadšeno z toho, že se peníze za emisní povolenky budou používat například na kompenzace. Oni to chtějí použít na zelené bohulibé účely - na opravu po babičce, trabant po dědečkovi atd.,“ pokračoval Havlíček, že je možné použít finance z modernizačního fondu za emisní povolenky. Kritizoval zelené ambice Evropské unie.

Odmítl slova Skopečka, že česká vláda dala ze svého v roce 2023 až 110 miliard korun na podporu energetiky. „To není pravda, vláda pouze vrátila lidem a firmám to, co zaplatili. Vláda si to stáhla z dividendy z ČEZu, z Windfall tax a stáhla si to z těch poplatků za ty nadměrné ceny. Jinými slovy vláda pouze vybrala více peněz, protože neuřídila ceny energií,“ uvedl Karel Havlíček.

„Není to o tom, že bychom měli soutěžit s Německem, je nepřijatelné, že zatímco Německo odpouští platby za obnovitelné zdroje a mělo ještě levnější ceny energií pro firmy, tak my jim dnes zvyšujeme část za regulovanou složku, což pro firmy bude znamenat 100 až 200 procent nárůstu,“ řekl Havlíček. Připomněl, že jsou zde jasné signály, že český průmysl není v dobré kondici.

Skopeček uvedl, že podle informací z médií a Evropské komise jasně vyplývá, že peníze z emisních povolenek lze použít pouze na nové obnovitelné zdroje. „Nelze s nimi řešit obnovitelné zdroje, které jsou stávající,“ kontroval Jan Skopeček. „Chtěl bych, aby to otevřelo racionální diskusi o podílech obnovitelných zdrojů, ale na úrovni Evropské unie nemám pocit, že se to děje. Vybrali jsme si ideologické cíle a zapomněli na konkurenceschopnost a úroveň evropských občanů,“ volal Skopeček po zatáhnutí za záchrannou brzdu.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
A zopakoval: „Česká vláda určitě nehodí český průmysl přes palubu. Česká vláda má mít nástroj na to, že ve chvíli, kdy by se stalo na trhu něco, co by vedlo k výraznému zvýšení cen energií, aby dokázala českému průmyslu pomoci. V současné rozpočtové situaci to musí být pomoc formulovaná tak, že bude návratná. Ve chvíli, kdy firmy získají dotaci a v následných letech budou v zisku, tak mohou pomoc státu vrátit,“ zmínil Skopeček.

„Myslím, že trošku byla chyba u Energetického regulačního úřadu, ten měl chápat, že to nemůže vystřelit bez nějaké koordinace s vládou. Když takovou věc oznamuje, musí tušit, že cena energií je velmi citlivá věc,“ dodal.

Karel Havlíček to označil za informační chaos a mimořádnou vládní konferenci k cenám energií za „ostudou“. „Žádné grafy, žádná čísla, žádné analýzy, nesvádějme to na Energetický regulační úřad, to není o metodice,“ zdůraznil.  

Až patnáct procent domácností podle výpočtu Havlíčka narazí tvrdě do zdi, poprvé pocítí velmi drahé energie. Následně se pánové dlouze dohadovali o tom, zda opozice oprávněně či neoprávněně straší lidi vysokými cenami energií. Skopeček uhodil na Babišovu vládu, že neudělala dostatečné kroky v energetické bezpečnosti.

Exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček závěrem nešetřil ostrými slovy na premiéra Petra Fialu pro jeho srovnávací video ohledně cen českých a německých potravin, které vzbudilo obrovský poprask a stalo se terčem posměchu. „Bylo to katastrofální, co předvedl pan premiér. Domníval jsem se, že větší neštěstí než je pan Síkela už nemůže tuto vládu potkat, to jsem netušil, co udělá PR tým pana premiéra," hrozil se. „Bylo to smutné, on zesměšnil hlavně sám sebe, připadal mi jako roztržitý profesor, co si chtěl po roce udělat palačinku s Nutellou, rozhodl se nakupovat v pohraničí a zjistil, že ceny jsou tam jaksi jiné než u nás. To tu mimo jiné tvrdíme už rok a půl. Zesměšnil tím ale i Česko. Stali jsme se terčem vtipu celého Německa," kroutil nevěřícně hlavou nad tím, že pan premiér a členové vlády zřejmě vůbec netušili, jaká je situace ohledně cen potravin.

Skopeček jako ekonom připustil, že takové srovnávací video je „velmi ošidná věc".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Skopeček se v diskuzích chová, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠUKaHEK , 12.11.2023 14:33:59
jako stará štěkna Blažková,placá bez reálných argumentů!

|  16 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …