„Green Deal zboříme. Je šance.“ Petr Mach odkryl karty SPD

12.12.2023 14:24 | Monitoring

Petr Mach povede do eurovoleb společnou kandidátku SPD a Trikolory. Jak by fungovalo Česko, pokud by se zbavilo zeleného šílenství, jak označuje Green Deal? Co by znamenalo vystoupení z Evropské unie nebo z NATO? V pořadu K věci na CNN Prima News o tom hovořil s moderátorem Tomášem Vzorkem.

„Green Deal zboříme. Je šance.“ Petr Mach odkryl karty SPD
Foto: Repro ČT
Popisek: Bývalý europoslanec Petr Mach jako nezávislý odborník pro SPD

Petr Mach v minulosti nedokončil mandát v Evropském parlamentu, následně si dal politickou pauzu. Proč se nyní rozhodl vrátit v čele SPD?

„Pozoruji, že to, za co jsem celý aktivní politický život bojoval – tak ta situace se stává horší a horší. To, co se na nás žene pod hlavičkou toho, čemu se říká Green Deal, zakazování výroby aut a spalovací motory, systém emisních povolenek, který zdražuje elektřinu, teplo a postupně všechno... Ty strašné příspěvky na obnovitelné zdroje energií. To, co bylo kdysi úsměvné, nějaké zakazování žárovek, tak teď to doléhá velmi tíživě na peněženku, na rozpočet každé domácnosti. Neviděl jsem, že by byla nějaká reálná síla, která by se tomu stavěla,“ podotkl Mach.

„Nechci házet flintu do žita. Je tady reálná šance, že ten Green Deal opravdu na úrovni EU zboříme,“ dodal Mach. Vizí SPD je získat 3 a více mandátů. „Nebudeme tam solitéři, máme tam přátele,“ popsal dále Mach, kdy předpokládá, že jejich přátelé budou rovněž sílit. 

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39914 lidí

Mach je mimo jiné také velkým zastáncem toho, aby Česká republika vystoupila z EU. Není pokrytectví, že nyní kandiduje do Evropského parlamentu? „Kdybychom měli u nás možnost uspořádat referendum o vystoupení z EU, tak já bych se bil za to, aby občané rozhodli o vystoupení, a pak by se na nás automaticky nevztahovaly takové věci jako Green Deal. Ani bychom si nemuseli nic měnit. Regulace EU by přestala platit na stát, který už není jeho členem,“ sdělil Mach.

„Nechci, abychom v roce 2035 byli tak zchudlí, že bychom nemohli jezdit autem na chalupy, nemohli si zatopit. A nemluvím jenom o roku 2035, kdy má ustat ta výroba spalovacích motorů, ale všech těch dalších věcech,“ poznamenal Mach.

„Když tu najednou vidím reálnou šanci, jak to bloknout na úrovni EU, tak to neznamená, že se ze mě stává fanoušek EU, pouze tady vidím reálné okénko, jak ten Green Deal zastavit. Tím se ze mě nestane fanoušek EU,“ dodal Mach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …