„Irsko, jsme ve válce!“ Migrant pobodal děti na ulici. Společnost ve varu. Masové protesty, hoří auta

25.11.2023 12:25

„Irsko, jsme ve válce.“ Během protestů proti politice otevřených hranic v Dublinu hořela policejní auta poté, co migrant alžírského původu pobodal pět lidí včetně tří dětí poblíž základní školy v hlavním městě. Irský premiér protesty odsoudil a slíbil zpřísnění zákonů, které umožní stíhat „šiřitele nenávisti“ na sociálních sítích. Podle záběrů ze sociálních sítí se násilností dopouštěli výtržníci z řad migrantů, kteří využili nepokoje k rabování. Migrace do Irska v poslední době trhá rekordy. Do země loni přišlo 141 600 migrantů, což je největší počet za posledních 16 let. „Západ by měl přijmout uprchlíky z Gazy,“ vyzývají mezitím izraelští zákonodárci v článku publikovaném v deníku The Wall Street Journal. Podle izraelských politiků by část z 2,3 milionu palestinských obyvatel Pásma Gazy měla být po válce vysídlena do Evropy.

„Irsko, jsme ve válce!“ Migrant pobodal děti na ulici. Společnost ve varu. Masové protesty, hoří auta
Foto: z internetu
Popisek: nepokoje v Dublinu

Masové protesty v Irsku vypukly poté, co zemi obletěla zpráva o násilném zločinu, z něhož je podezřelý muž alžírského původu, který měl ve čtvrtek nožem zaútočit na pět lidí poblíž základní školy v ulici Parnell Square East v Dublinu. Tři z pobodaných obětí jsou děti. Obyvatelé hlavního města již ten samý večer vyšli do ulic, aby vyjádřili svůj nesouhlas s politikou masové migrace, v níž spatřují příčinu brutálního útoku. Protestní akce se na několika místech zvrtly v násilné nepokoje. Po sociálních sítích kolují fotky rozbitých výloh a hořících policejních aut. Při nepokojích došlo k nasazení největšího počtu příslušníků pořádkové policie v irské historii. Zatčeno bylo 34 lidí. Policejní komisař Drew Harris označil demonstranty za „naprosto šílenou frakci vedenou krajně pravicovou ideologií.“

„V Dublinu dnes večer došlo k naprostému zhroucení společenského řádu. Může za to výhradně vláda. Zaplavili naši zemi neudržitelným množstvím migrantů, osadili malé obce migrantskými centry, na oprávněné obavy reagovali tím, že veškerou opozici označili za ,krajní pravici', a přijali nejdrastičtější zákony proti nenávistným projevům na světě, aby nás umlčeli. Když lidem upřete možnost vyjádřit obavy, o nichž vědí, že jsou rozumné, přivádíte je k zoufalství,“ napsal ve čtvrtek irský komentátor Keith Woods na sociální síti X.

 

 

Po sociálních sítích navíc kolují některé záběry dokazující, že ti, kdo se v rámci probíhajících nepokojů dopouštěli rabování, nebyli irští demonstranti, nýbrž výtržníci z řad migrantů, kteří využili chaotickou situaci na ulicích jako příležitost k páchání trestné činnosti.

 

 

 

 

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21865 lidí
Zatímco pětiletá dívka, která je jednou z dětí pobodaných ve čtvrtečním útoku, bojovala o život na jednotce intenzivní péče v nemocnici v Temple Street, irský taoiseach (premiér) Leo Varadkar přispěchal s odsouzením protestů a přislíbil další zpřísnění „zákonů proti nenávisti“. Jeho vláda plánuje v nadcházejících týdnech prosadit legislativu, která dá policii nové pravomoci stíhat šiřitele „nenávistných projevů“ na sociálních sítích. Ti jsou podle Varadkara zodpovědní za podněcování současných nepokojů. „Potřebujeme zákony, abychom mohli jít po každém z nich individuálně... Oni jsou vinni a my je dostaneme,“ pohrozil premiér ostrovního státu.

„Vládu více znepokojují ,nenávistné' projevy domorodců než migranti, kteří na ulici bodají děti. Další nové zákony k umlčení Irů. Tento stát je ve válce se svým národem,“ glosuje premiérovo vyjádření irský komentátor Keith Woods.

 

 

Na sociálních sítích se mezitím začal šířit starší projev premiéra Varadkara, v němž si politik stěžoval, že jsou irské veřejné instituce jako školy, policie a armáda „příliš bílé“, což je prý nutné změnit, aby v nich bylo vidět „více černých a hnědých tváří“.

 

 

Po brutálním útoku na irské děti, k němuž došlo tento týden ve čtvrtek, do boje proti tamní vládě vytáhl mimo jiné také světoznámý irský boxer a zápasník MMA (smíšených bojových sportů) Conor McGregor. „Irsko, jsme ve válce,“ oznámil na sociální síti X. „Došlo k jednomu z nejstrašnějších zločinů, které kdy tento národ viděl, a nás už nezajímá, co na to říkáte, vy ubožáci,“ napsal dále bojovník na adresu politiků a novinářů. „Ve válce nejste nic. Neustupujeme, teprve se zahříváme. Nebudeme ustupovat, dokud nebude provedena skutečná změna v zájmu bezpečnosti našeho národa. Nebudeme ztrácet další naše ženy a děti kvůli zvrhlým a zvráceným lidem, kteří by v Irsku vůbec neměli být. Říkejte tomu, jak chcete. Nám je to jedno. Kéž nám všem pomůže Bůh. Irsko za vítězství,“ burcuje někdejší šampion organizace UFC ve dvou váhových kategoriích.

 

 

 

Pachatel čtvrtečního útoku na irské děti by si podle McGregora jako trest zasloužil „mučení a smrt“.

 

 

Masová migrace do Irska v poslední době trhá rekordy. Podle dat Centrálního statistického úřadu v období 12 měsíců od loňského do letošního dubna do země přišlo 141 600 migrantů, což je největší počet od roku 2007. Podle údajů OECD tvoří 17 % populace Irska lidé, kteří se narodili mimo jeho území.

Téma zvýšené hrozby nárůstu migrace z Blízkého východu do Evropy se opět dostává do veřejného prostoru také v souvislosti s probíhajícím vojenským konfliktem v Palestině. Zejména poté, co koncem října do médií unikla tajná zpráva izraelského ministerstva zpravodajských služeb detailně popisující plán na poválečné vysídlení 2,3 milionu obyvatel Pásma Gazy do zahraničí. Podle izraelského plánu by část Palestinců měla být trvale přesunuta do Evropy. Izraelští zákonodárci pak v článku publikovaném v deníku The Wall Street Journal a nesoucím titulek „Západ by měl přijmout uprchlíky z Gazy“ vyzvali evropské státy, aby otevřely své hranice palestinským běžencům. Masovou emigraci Palestinců na Západ následně podpořil také izraelský ministr financí Bezalel Smotrich. „Je to správné humanitární řešení pro obyvatele Gazy a celé oblasti po 75 letech, kdy byli nebohými uprchlíky,“ uvedl politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Adam Šesták

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Alžířan pobodá 5 lidí a irský premiér označí za "šiřitele nenávisti", Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 25.11.2023 13:44:32
všechny, kteří si to nechtějí nechat líbit. Stejné jako u nás - stíhají se "radikální názory", nikoli jejich příčina. Toto je zvrácený liberální fašismus v ryzí podobě. Vzhledem k tomu, že to je takto nastavené v celé Evropě, se zjevně jedná o spiknutí liberálních elit proti původním Evropanům.

|  31 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…