„Já tam byl. Když Kalousek pil. A blil.“ Další, dosud neznámé svědectví o propojení kšeftů a politiky s kořalkou v krku

25.05.2020 4:44

ParlamentníListy.cz přinesly v neděli několik ukázek týkajících se knihy novináře Radka Kedroně. Popisuje události kolem Nemocnice Na Homolce z doby, kdy byl jejím ředitelem dnes uvězněný neurochirurg Vladimír Dbalý. V té souvislosti se na naši redakci obrátil muž, který se v té době pohyboval mezi vysoce postavenými politiky.

„Já tam byl. Když Kalousek pil. A blil.“ Další, dosud neznámé svědectví o propojení kšeftů a politiky s kořalkou v krku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek přednášel na právnické fakultě

Připomeňme, že Vladimíra Dbalého pražský městský soud v roce 2019 uznal vinným, uložil mu 8,5 roku vězení a k tomu peněžitý trest 10,9 milionu korun. Jak soudkyně Hana Hrnčířová v odůvodnění zdůraznila, klíčovým důkazem případu byly lékařovy podrobné deníkové poznámky, které policie objevila při prohlídce jeho bytu. Právě z nich novinář Kedroň, jak jsme ostatně uvedli ZDE, čerpal.

Anketa

Vládnou Piráti hlavnímu městu Praze kvalitně?

2%
96%
hlasovalo: 12985 lidí

Naše redakce ovšem v neděli v podvečer hovořila s mužem, jehož identita je všeobecně známá. Ozval se sám. Prý jsme zapomněli na jednu faktickou poznámku. Čeho se týkala?

„Tehdy byl jedním z nejmocnějších mužů v zemi Mirek Kalousek. Byl hodně pod tlakem, dost pil, mělo to vliv na hodně věcí,“ vzpomíná náš zdroj. „Báli se ho všichni, je to zlej chlap, takže následné propojení s Richardem Hávou, které trvá snad dvacet let, bylo pochopitelné,“ přiblížil.

Proč ale spojení mezi Miroslavem Kalouskem, podnikatelem ve zbrojním průmyslu Hávou a pražskou prestižní nemocnicí?

„To vám zřejmě uteklo. Tehdy se začalo dost psát o tom, co se děje. Angažoval se poslanec Hovorka, mluvilo se o tom po Ministerstvu zdravotnictví, že Na Homolce dochází k dost podivným zakázkám, přidělování zakázek. Vladimír Dbalý, jehož jsem, myslím, viděl jen jednou opilého v baru La Bodeguita del Medio, na mě tehdy nepůsobil špatně. Vypadal vyrovnaně, byl to urostlej chlap. Jenomže taky on a lidi za ním potřebovali dohody. Pamatuji si to jasně, že u stolu, jehož osazenstvo nebudu pitvat, padlo, že mír mezi státní správou a špitálem zajistil Háva, protože Kalousek nebyl připraven to řešit sám. Tak to bylo. Háva se stal prostředníkem. Dokonce si myslím, že to už někde zaznělo,“ hovořil dále s tím, že tlak, jaký byl svého času na Miroslava Kalouska vyvíjen, byl extrémní. „On řešil strašně věcí, které začaly prosakovat, viděl agenta na každém rohu, dost pil, sem tam blil, tak to je.“

A dále?

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí
„Nehodlám posuzovat končící kariéru Mirka Kalouska v topce, ale před takovými deseti patnácti lety fungoval skvěle. Myslel skvěle, obrovsky kombinoval, angažoval se, miloval vliv a další věci, které s tím samozřejmě souvisejí. Teď jsem ho přestal sledovat a vzpomněl jsem si jenom na to, že v té nemocnici to nebylo jenom o ODS, jak jste zmínili Šnajdra, ale taky o Kalouskovi, to jsem chtěl říct,“ uzavřel.

Oficiální anály však o tomto propojení nehovoří. Navzdory tomu se spojení mezi veřejnosti neznámým podnikatelem Hávou a exministrem Kalouskem čas od času objeví.

„Já chápu, že ty tuny cashů, já nevím, kde to skladuje, jestli v Rakousku nebo ve Švýcarsku, ale pokud někdo je 27 let státní úředník a žije z daní daňových poplatníků a mě kritizuje, mě, který jsem zaplatil 350 milionů daní za posledních dvacet let a byl jsem první politik v této zemi, který ukázal daňové přiznání za posledních dvacet let, tak když to budete zítra projednávat, tak potom ukažte všichni, co tady budete diskutovat, daňové přiznání a ukažte, kolik jste zaplatili daní,“ rozohňoval se v roce 2017 šéf hnutí ANO.

„Já nevím, kam nosily ty provize za gripeny... kde Háva mu to skladuje, jestli v Rakousku nebo ve Švýcarsku. Kde to všechno má, co tady nakradl za ta léta,“ zuřil Babiš směrem k dříve vlivnému vládnímu členovi Miroslavu Kalouskovi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…