Z deníku odsouzeného lékaře mrazí ještě dnes: A pak jsme se ožrali jak pras*ta, ve 22:00 dorazil nas*anej X s 2 milionama v hotovosti pro toho édéesáka!

24.05.2020 5:15

Novinář Radek Kedroň debutoval knihou Operace Rath: Pohled do zákulisí policejního vyšetřování z roku 2015. Nyní se zaměřil na rozkrytí machinací a korupce v českém zdravotnictví, kterým prý často bez kontroly procházejí miliardy korun z veřejných peněz. Jako ukázkový případ si vzal kauzu ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Toho pražský městský soud v roce 2019 uznal vinným, uložil mu 8,5 roku vězení a k tomu peněžitý trest 10,9 milionu korun. Jak soudkyně Hana Hrnčířová v odůvodnění zdůraznila, klíčovým důkazem případu byly lékařovy podrobné deníkové poznámky, které policie objevila při prohlídce jeho bytu.

Z deníku odsouzeného lékaře mrazí ještě dnes: A pak jsme se ožrali jak pras*ta, ve 22:00 dorazil nas*anej X s 2 milionama v hotovosti pro toho édéesáka!
Foto: repro youtube.com / tan
Popisek: Někdejší šéf nemocnice Na Homolce MUDr. Vladimír Dbalý

Anketa

Schvalujete práci Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 19920 lidí
Dbalý byl přitom potrestán už v roce 2018. Takzvaná první část kauzy Homolka zahrnovala dvě údajně zmanipulované zakázky: tendr na digitalizaci chorobopisů a nákup gama nože. Podle prvoinstančního rozsudku šly tenkrát do Dbalého kapsy úplatky zhruba 28 milionů korun. Dbalý si za to má odpykat devítileté vězení, soud mu navíc uložil propadnutí celého majetku.

O tom všem novinář Kedroň sepsal knihu s názvem Sněžím, kterou ParlamentníListy.cz na důkaz podpory zakoupily.

O té kauze jsme psali také, a to už v roce 2014. Neurochirurg Dbalý si totiž vedl velmi podrobné záznamy o tom, co dělal, s kým se setkal, popisoval, komu zařizoval a jaké lékařské zákroky, ale i možné neetické platby. Mimo jiné i svá možná kokainová a alkoholová extempore. Užívání bílého prášku nazýval v deníku termínem: „Sněží.“

Při bedlivém pročítání deníku si čtenář musí nutně povšimnout, že ředitel jedné z největších pražských nemocnic nebyl v dobré psychické kondici. A užívání kokainu a alkoholu jeho psychický stav výrazně prohlubovalo a mělo vliv nejen na jeho pracovní jednání. Evidentně měl i obavu o své bezpečí. Nechával si proto odborníky skenovat svoji kancelář, zda v ní není odposlouchávací zařízení, a přemýšlel i o rušičce mobilního signálu.

Na tvorbě Dbalého deníku, který byl pro vyšetřovatele zásadním vodítkem, zarazí na první pohled naprostá pečlivost jeho autora, který si zaznamenával i ty nejmenší detaily. Včetně toho, kdy požil kokain či alkohol a jak mu z toho bylo zle. U konkrétních dat zarazí i dvě číslice. První znamená počet dní, kdy byl funkcí ředitele Nemocnice Na Homolce pověřen, a druhá počet dní od jmenování do funkce.

Dbalý si do deníku vyjma oficiálních pracovních jednání, zařizování různých pomocí pro přátele a známé, možných neetických plateb zapisoval i významné události, nebo historická výročí. Například: „16. 1. 2009 (Pá 857, 777) DNES PŘESNĚ 40 LET OD ČINU JANA PALACHA!!!“ Nebo: „12. 4. 2011 (Út 1673, 1593) 50 let od GAGARINOVA startu a 30 let od startu prvního raketoplánu!!!“ A další: „20. 1. 2009 (Út 861, 781) DNES INAUGURACE PREZIDENTA OBAMY !!!“ Zajímalo ho i celosvětové tažení proti terorismu: „2. 5. 2011 USA v pákistánském Abbottabádu zabila Usámu bin Ládina – je otázka, co to vyvolá!!!“ Výňatky z deníku bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého typu: „2. 5. 2011 (Po 1693, 1613) V NNH na 7.30, sněžím od rána,“ naleznete uvnitř textu.

Anketa

Líbí se vám zatím kanál CNN Prima News?

3%
91%
hlasovalo: 17213 lidí
Kedroň pojal tyto zápisky jako podklad pro svou beletristickou knihu. Citace Dbalého záznamů dokreslil vztahy a okolnostmi. V mnoha případech navíc připomněl osudy hlavních hrdinů: exposlance ODS Šnajdra, který prý u výslechů prakticky na všechno jaksi zapomněl, Vladimíra Dbalého, Ivo Rittiga nebo dalšího zástupce ODS Martina Bartáka. 

Sám Dbalý přitom po zjištění, že po něm orgány takzvaně jdou, část svých deníkových memoárů smazal. „Na konci mazacího záchvatu zůstaly dvě verze. Z 383 stránek jich zmizelo osmdesát, textovou detoxikaci dokončil čtyři dny před Vánoci 2013. Což bylo možné později doložit z metadat počítačového souboru,“ vysvětlil Kedroň. Jako příklad uvedl výběrové řízení Nemocnice Na Homolce, které se týkalo digitalizace. Dbalý v Deníku zmínil, že nechal vyloučit firmu ICZ a určil „jejich firmu“. Aby ICZ nekřičela, to měl být úkol pro exposlance ódéesky Šnajdra. Právě ICZ a Šnajdr byli ve druhé verzi deníku smazáni. Podobných příkladů byl prý bezpočet.

Čtení, jemuž dominuje především mrazivý popis úplatků, propojení světa politiky a byznysu, vydává nakladatelství Zeď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…