„Kdyby Ukrajina měla podporu od roku 2014…“ Šéf Člověka v tísni začal na ČT uvažovat

19.10.2023 22:24 | Monitoring

Že máme několik živých velkých konfliktů ve stejném čase, je zpráva o tom, že svět je celkově v horším stavu. Běžnějším způsobem vyrovnání si účtů se stává okupace a napadení. Bylo naivní si myslet, že vše bude v pořádku, uvedl Šimon Pánek, ředitel Člověka v tísni v pořadu Interview ČT24. Vladimir Putin tím možná vycítil naši slabost. Hovořil o nutnosti posílení obranyschopnosti. „Budovat armádu neznamená chystat se na válku, znamená to, že jsem připraven se bránit,“ zdůraznil Pánek.

„Kdyby Ukrajina měla podporu od roku 2014…“ Šéf Člověka v tísni začal na ČT uvažovat
Foto: ČT24
Popisek: Spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí
Rusko-ukrajinský konflikt a izraelsko-palestinský konflikt by Pánek nebral na lehkou váhu. „Jestliže máme několik center poměrně velkých konfliktů a obojí má potenciál velkého konfliktu, tím, že je do něj zapojena přímo či nepřímo spousta dalších zemí, takže se z toho svým způsobem stává i proxy konflikt, kde jsou velké regionální i světové mocnosti. Takové konflikty ovlivňují situaci v celém světě a mají potenciál přispět k většímu napětí, polarizaci a zkratkovitému jednání, rozhodnutí v emoci, které může vést k další rozbušce něčeho,“ uvedl v pořad Interview ČT24.

„Nemyslím si, že se blíží světový konflikt, ale to, že máme několik živých velkých konfliktů ve stejném čase, je zpráva o tom, že svět je celkově v horším stavu, že stabilita světa, klid na světě a to, že násilí, agrese není způsob, jak dosáhnout svého, oslabilo. Běžnějším způsobem vyrovnání si účtů se stává přístup okupovat, napadnout,“ pokračuje Pánek.

Byli jsme podle něj příliš naivní, když jsme vůči ruskému vůdci Putinovi nastavili přátelskou tvář. „Zvykli jsme si, že vše je v pořádku a vše už jen bude v pořádku, a to bylo naivní. Možná to vedlo k tomu, že Vladimir Putin si naši přátelskou tvář vysvětlil a nabízení rovnocenného, na důvěře postaveného partnerství jako slabost Evropy a Spojených států. On ostatně jako operativec sovětské tajné služby pravděpodobně slovo přátelství nezná, zná jen vítězství, nebo porážku.

„Na rovinu řečeno: nejsme v dobré době. Evropa se naštěstí dokázala semknout, ten budíček v loňském roce je na druhou stranu šílený a tragický, protože to znamená probudit se do agrese Putinova Ruska. Nicméně světově geopoliticky je Evropa dlouhodobě slabá. To, že má půl miliardy obyvatel a obrovskou ekonomickou sílu, nikdy nedokázala skutečně mezinárodně použít. Najednou chybí výraznější role euroamerického společenství, váha tohoto společenství za posledních deset, patnáct let oslabila,“ uvedl Pánek.

Zdůraznil, že je důležité vrátit se k plnění závazku v rámci NATO. „To znamená posílit svou obranyschopnost, ne pro agresi, ale jako schopnost obrany, která je velmi důležitá jako odstrašující prvek v těch mezinárodních vztazích. Když někdo vypadá, jako že se nebude bránit, ta druhá strana si to většinou vyloží tak, že se nebude bránit,“ míní Pánek, že pak je větší šance se vyvarovat ozbrojenému konfliktu. „Kdyby ukrajinská armáda byla silnější a měli od roku 2014 větší podporu, než měla, a měla zbraně, které má teď, tak by si Rusko více rozmyslelo, jestli povede ten útok,“ zmínil. „Budovat armádu neznamená chystat se na válku, budovat dobrou, silnou armádu znamená, že jsem připraven se bránit,“ zdůraznil Šimon Pánek.

„Jsme v situaci, kdy se bude hledat nějaký nový balanc, nové nastavení mezinárodních vztahů, tak aby bylo schopno zastavovat takové války, jako je válka v Sýrii, v Karabachu nebo válka, eskalace na Blízkém východě... Kdyby tam nebyl zájem Íránu bez ohledu na to, co říká Evropa a Spojené státy, tak to vypadá vše jinak než teď,“ dodal Šimon Pánek, ředitel Člověka v tísni. Nepovažuje za pravděpodobné, že by kvůli dění v Izraeli byla upozaděna podpora Ukrajiny, jelikož Izrael nepotřebuje se svou silnou armádou tak velkou vojenskou podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdyby Ukrajina měla podporu od roku 2014…, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemtajovsky , 20.10.2023 11:33:37
Pánku, tak by na Donbase a v Luhansku bylo daleko více mrtvých než těch 14 000.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…