„Kecá! Naprosto kecá! Je vidět, že nemá ani základní informace!“ Zeman u Soukupa vypráskal Mináře za to, co prohlašoval na celý Václavák

12.12.2019 22:14

Nový týden přinesl i předvánoční a poslední letošní díl pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov. Moderátor Jaromír Soukup si pro prezidenta Miloše Zemana připravil řadu aktuálních i méně aktuálních témat, o kterých společně debatovali. Dotkli se například tragické události, kterou byla střelba v ostravské fakultní nemocnici, velmi ostře se prezident pustil do „zběhlého studenta“ Mikuláše Mináře za jeho „kecy“ na poslední demonstraci na Václavském náměstí o tom, že jej odradili od udělení abolice Babišovi poté, co nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman rozhodl, že má pokračovat jeho stíhání v kauze Čapí hnízdo. Kromě toho hlava státu také prozradila, jak je na tom se svým zdravotním stavem.

„Kecá! Naprosto kecá! Je vidět, že nemá ani základní informace!“ Zeman u Soukupa vypráskal Mináře za to, co prohlašoval na celý Václavák
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem, který se natáčel na Vysočině.

Jako první moderátor Soukup zmínil jednu z horkých aktualit – profesor Pavel Šámal, dosavadní předseda Nejvyššího soudu, oznámil, že přijal nabídku prezidenta Zemana kandidovat do Ústavního soudu, což prezidenta velmi těší. „Vzhledem k tomu, že jsem mu to sám nabídl, si toho vážím, že to přijal, je to dobrá volba,“ dodal spokojeně.

V souvislosti s tím vyvstala další otázka, a sice zda už má prezident v hlavě Šámalova případného nástupce. „Říkal jsem Šámalovi, že bude jedním z těch, se kterými se o jeho nástupci budu bavit. Stejně jako u ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Konečné slovo bude na mně,“ uvedl a dodal, že Nejvyšší soud má asi 60 soudců a obvykle se vybírá z nich, tedy bude mít poměrně širokou paletu výběru.

Následně se přesunuli k volebním preferencím hnutí ANO. Přes všechno dění okolo premiéra Andreje Babiše (ANO) dosahuje preferencí okolo 35 procent. Prezident připomněl, že z 80 procent záleží úspěch stran a hnutí na osobnostech, které stojí v jejich čele. U některých stran takové osobnosti stále postrádá. „Babiš nemá na české politické scéně konkurenta,“ zdůraznil.

Anketa

Jak reagovat na střelbu v nemocnici v Ostravě?

hlasovalo: 15423 lidí
Samozřejmě stranou nezůstala ani tragická střelba v ostravské fakultní nemocnici, kde pachatel usmrtil sedm lidí. Prezident znovu vyjádřil hlubokou soustrast všem pozůstalým. Jeho syn prý v této nemocnici pracuje, a tak se do bolesti lidí, kteří přišli o své blízké, ještě více vcítil.

Hlava státu se však obává, že proti osamělému, psychicky narušenému střelci se jen těžko podnikají obranná opatření. „Oceňuji však práci policie. Byla kritizována, že nedávno koupila dva vrtulníky, jeden z nich právě pomohl při dopadení pachatele, těžko říct, zda by v tu chvíli spáchal sebevraždu, kdyby vrtulník neměl nad hlavou,“ přemítal prezident.

Doplnil, že je však naivní předpokládat, že u každé zdravotní ambulance budou hlídkovat ozbrojení težkooděnci. S ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) by rád probral, jak lépe monitorovat černý trh se zbraněmi, jelikož střelec byl několikrát trestaný a pořídil si nelegálně střelnou zbraň.

Poté moderátora zajímal názor prezidenta na české novináře, ale trochu z jiného soudku než obvykle, tedy čím jej v tomto roce potěšili, ne naštvali. Zeman vzpomněl, že nedávno dával rozhovor pro Mladou frontu Dnes pro dva výborné novináře. „Byl to novinář Plesl a Kolář, jedná se o novinářské profesionály. U jiných platí, že čím sebevědomější, tím hloupější,“ sdělila hlava státu.

Společně se pak přesunuli ke zhodnocení roku 2019. Prezident vyzdvihl, že jsme úspěšná země s nejnižší mírou nezaměstnanosti v Evropské unii. „Málo se také uvádí, že máme nejnižší podíl relativní chudoby. Máme také stále slušný ekonomický růst, velmi nízký státní dluh. Jsme také bezpečná země,“ shrnul Zeman a podotkl, že jsme také na 20. místě mezi zeměmi, jejichž obyvatelé se cítí šťastní.

Z uplynulého roku se Soukup zaměřil také na evropské volby. „Máme 21 europoslanců, je některý, který by stál za komentář?“ položil Zemanovi otázku. Kritická slova mířil prezident na poslankyni Evropského parlamentu Radku Maxovu zvolenou za hnutí ANO. „Poté, co byla zvolena, se začala proti svému hnutí poněkud vymezovat, to je nesportovní,“ všímá si prezident.

Zpětně ve sledu významných událostí roku 2019 se vrátili k protivládním demonstracím, kdy Zeman „chvilkařům“ zopakoval rád svůj již několikrát vyslovený vzkaz: „Pokud chcete vyměnit ministerského předsedu, musíte jít k volbám a ty vyhrát. Pokud to nedokážete, musíte se smířit s tím, že úspěšný ministerský předseda bude pokračovat ve své práci dál,“ pousmál se.

V kontextu s tím prezident rád ocitoval slova hudebníka Jiřího Suchého, že „demonstrace spolku Milionu chvilek pro demokracii je zneužitím památky 17. listopadu 1989“. „S tím já souhlasím. Byla to velká odvaha, že to Suchý řekl, ale on odvahu vždy měl. Jsou lidé, kteří zkrátka monopolizují pravdu a jejich monopol je velmi pochybný a místo pravdy nabízejí šunty,“ konstatoval Zeman.

Na poslední demonstraci Milionu chvilek, která se konala v úterý 10. prosince na Václavském náměstí, předseda tohoto spolku Mikuláš Minář sdílel přesvědčení, že je jejich úspěchem, že prezident neudělil abolici Babišovi v obnovení stíhání v kauze Čapí hnízdo. Prezident se doslova zděsil a do Mináře se pořádně obul. „Kecá! Naprosto kecá! Je vidět, že nemá ani základní informace, já je v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes uváděl,“ zdůraznil s tím, že pokud si Babiš abolici nepřeje, tak i kdyby si to on sám přál, nemá technickou možnost abolici udělit. „To by si měl ten zběhlý student teologie nastudovat,“ nebral si servítky.

Anketa

Ať Babiš odstoupí, nebo se zbaví Agrofertu, žádá Milion chvilek. Souhlasíte?

10%
90%
hlasovalo: 31194 lidí
K tomu ještě připojil slova kardinála Dominika Duky, který prezidentovi prý kladl na srdce, že Minář zběhl z evangelické teologické fakulty, nikoli z katolické. Následně ještě zmínil další důvod, proč abolici neudělil: „Pro abolici není důvod, žaloba neexistuje, čeká se na rozhodnutí Evropské komise, ke kterému se musí vyjádřit Česká republika. Nechme to plynout, až bude finální rozhodnutí, budeme se tím zabývat.“

V rámci komentování významných politických událostí ještě poukázal na to, že migrační vlna konečně odezněla a podařilo se odrazit pokus o migrační kvóty narušující suverenitu národních států. Na obzoru je však prý další hrozba: „Další hrozbou je klimatické šílenství spojené s Gretou Thunbergovou. Ať se Greta vrátí do školy a pan Minář taky.“

Miloš Zeman také prozradil, jak je na tom v současné chvíli se svým zdravotním stavem. Není to tak dlouho, kdy byl hlavním předmětem diskusí jeho rekondiční pobyt v Ústřední vojenské nemocnici Střešovice. „Cítím se normálně, už jsem přibral pět kilogramů, prospělo mi to. Nebyla to žádná operace a dlouhodobá vytrvalá léčba. Bude-li to zapotřebí, objevím se tam na několik málo dní znova,“ prozradil.

Na závěr pak prezident přidal adventní pozdrav. „Vánoce jsou především svátky rodiny – otec, matka a děti. Víte, na co narážím... můj pozdrav je pozdrav všem rodinám, kterým přeji, aby byly šťastné,“ řekl na závěr posledního rozhovoru na TV Barrandov v roce 2019 prezident Miloš Zeman.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…