„Míchači jedů“, ideologie a EK. Míl varoval, co hrozí, pokud skoncujeme s jádrem

30.07.2020 19:52

„Existuje mnoho míchačů jedů, kteří se vydávají za různé nezávislé experty, většinou mají jiné ekonomické zájmy,“ řekl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl. Myslí si, že Evropská komise nebude mít s naší žádostí na stavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany větší problémy a pochopí, že bez tohoto bloku není Česká republika schopna zajistit stabilní dodávku elektrické energie. Jinou cestu než jádro podle něho nemáme.

„Míchači jedů“, ideologie a EK. Míl varoval, co hrozí, pokud skoncujeme s jádrem
Foto: Archiv JH
Popisek: Jaroslav Míl na konferenci Jaderné dny 2019

Stát a energetická společnost ČEZ smlouvy k plánovanému novému bloku Jaderné elektrárny Dukovany uzavřely v tomto týdnu. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš podepsali vedle zastřešující dohody také smlouvu, která definuje územní povolení k umístění stavby a stanovuje termíny výběru dodavatele stavby.

Smlouva s dodavatelem bude projednána a připravena k podpisu po 31. prosinci 2022, a to nejpozději do 30. června 2024.

„Je hodně let práce před námi,“ zhodnotil Míl, že před samotnou stavbou nového jaderného bloku je ještě mnoho let. Nyní je na státu zajistiti stabilitu regulatorního prostředí a uplatnění bezpečnostních zájmů.

Česká republika by, podle něj, neměla dostatek elektrické energie – proto je takováto stavba zcela nezbytná.

Nabídlo se hned několik možných cest – zastavení exportu a navýšení importu, co nejvíce to jde, maximální šetření s elektřinou či navýšení spotřeby plynu. Poslední možnost prý byla hodně riskantní, jelikož bychom byli závislí jen na plynovodu z Ruska, který se táhne přes Německo. 

Zajišťovat energii z plynu si prý u nás s vidinou zisku mnozí přejí – ale kromě velmi drahé elektřiny by nám hrozilo, že bychom se mohli ocitnout v situaci, kdy by náš stát byl náhle bez dostatku elektřiny. „Nemohl byste si dobít mobilní telefon a nejezdila by ani hromadná doprava,“ upozornil Míl.

Kvůli našim závazkům vůči Evropské unii nemůžeme využít zdroje, které by produkovaly oxid uhličitý – proto vládní zmocněnec považuje jadernou energetiku za jedinou volbu.

„Existuje mnoho míchačů jedů, kteří se vydávají za různé nezávislé experty, většinou mají jiné ekonomické zájmy. Zažil jsem to, když jsme před dvaceti lety dostavovali elektrárnu Temelín – velká část odporu proti jaderné energetice byla financována od některých finančních skupin v České republice… Těch míchačů jedů je rozhodně hodně,“ řekl k odpůrcům.

Upozornil, že z Temelína dnes od ČEZu plynou dividendy a vyplácejí se z něj daně státu.

Evropská komise by měla s projektem nového bloku v Dukovanech souhlasit. Pokud bychom kvůli „ideologii“ některých lidí museli za stavbu platit více, než je běžné, to pak by prý pocítili zejména spotřebitelé.

„Budeme schopni vysvětlit, že bez tohoto bloku není Česká republika schopna zajistit stabilní dodávku elektrické energie,“ doplnil s poukazem na to, že by jednání s EK měla proběhnout bez větších problémů.

Pokud by stavba přes Evropskou komisi neprošla, hrozí dlouhá prodleva.

Nový jaderný blok v Dukovanech by stát měl při výstavbě financovat bezúročně, za provozu se počítá s dvouprocentním úrokem. Stát by se měl na stavbě podílet ze 70 procent. Zbytek by měl zaplatit ČEZ, který bude hradit také všechny případné dodatečné náklady. Očekávaná suma za stavbu bloku v současných cenách má být zhruba šest miliard eur, tedy kolem 160 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…