„Nablito.“ „Nelze vypovědět.“ Černochová podepsala v USA a odhalilo se vše

24.05.2023 8:14 | Ze sítí

U chcimírů v álejích bude nablito, ozvalo se z ODS poté, co ministryně obrany Jana Černochová podepsala ve Washingtonu obrannou dohodu s USA. Ukázalo se, že nespokojenost opoziční části veřejnosti koaliční představitele těší: I Miroslav Kalousek konstatuje, že „pátá kolona bude řvát“, stejně jako v případě radaru. „Tentokrát to ale dotáhneme dokonce,“ slíbil Kalousek. Lídr SPD Tomio Okamura se smlouvou nesouhlasí a uvádí, že je na 10 let nevypověditelná.

„Nablito.“ „Nelze vypovědět.“ Černochová podepsala v USA a odhalilo se vše
Foto: FB Jany Černochové
Popisek: Podpis smlouvy o spolupráci mezi USA a ČR

„Ministryně obrany Jana Černochová dnes spolu se svým americkým protějškem Lloydem Jamesem Austinem ve Washingtonu, D.C., podepsala Dohodu mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany,“ stojí doslova ve tweetu, který zveřejnilo Ministerstvo obrany České republiky.

Na zmíněné sdělení reagoval bývalý ministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek.

 

„Jako občan ČR jsem rád a vděčný. Smlouva posílí bezpečnostní záruky naší země vůči agresorům, zejména vůči Rusku, které je dnes pro nás největší bezpečnostní hrozbou,“ je si jistý Kalousek a pokračuje s tím, že ruská ‚pátá kolona‘ u nás bude řvát stejně, jako řvala proti radaru.

„Tentokrát to ale dotáhneme do konce,“ je přesvědčen známý politik a glosátor, že se nebude opakovat situace, kdy se veřejné mínění postavilo proti umístění amerických radarů na našem území, ke kterému vlivem i dalších okolností nakonec nedošlo.

Svůj souhlas se smlouvou vyjádřil i bývalý ministr a člen ODS Pavel Drobil.

„Tato smlouva má dva rozměry. Ten vážný – další jasné a nedvojsmyslné přihlášení se Česka k Západu (žádná politika všech azimutů a stavění benešovských mostů),“ napsal k tomu Drobil.

„A pak ten ještě vážnější – ta slast při pomyšlení, jak bude po dnešku nablito v dezolátsko a chcimírovských alejích,“ dodal ještě s poukazem na ty, kterým se obsah smlouvy zamlouvat nebude.

Na podpis smlouvy reagoval i režisér a novinář Reflexu Martin Bartkovský.

 

„Komunisté a chcimíři protestují před americkou ambasádou proti obranné smlouvě Česka s USA, kterou dnes podepisuje Jana Černochová. Dokument posílí bezpečnost naší země, demonstranti tvrdí, že je to ztráta suverenity a zvací dopis US Army. Šel jsem se na ně podívat a glosuji,“ napsal včera a skutečně připojil několik postřehů z probíhajícího protestu.

„Sešlo se pár komunistů a individuí z Václaváku. Muž v ‚géčkovém‘ mercedesu pouští nahlas Born in the USA a odjíždí,“ napsal Bartkovský na úvod svých glos.

Dále přidal fotografie lidí s ruskou a sovětskou vlajkou, i komentář náhodného kolemjdoucího.

„Všechny bych vás pověsil, vy kurvy komunistický,“ zakřičel podle novináře na shromáždění starší pán a šel dál dolů na Malostranské náměstí.

„Co naplat, to je ten primitivní český antikomunismus,“ okomentoval to ještě Bartkovský a pokračoval.

 

„Nějaká paní huláká do megafonu, že doufá, že ji slyší ministryně Černochová, která má prý hlavu v americkém zadku tak hluboko, že slyší jen šustění krvavých dolarů.“

Se smlouvou, kterou podepsala Černochová ve Washingtonu ale nesouhlasí ani někteří čeští politici.

„Jedná se o návštěvu a smlouvu, která byla a je dlouhodobě utajována před českými občany i zákonodárci a která by zásadním způsobem omezila suverenitu naší země a umožnila by na našem území americké armádě a jejím příslušníkům nejrůznější privilegia mimo právní řád České republiky,“ napsal na svůj facebook třeba předseda SPD Tomio Okamura.

„Spojené státy by zde mohly využívat některá vojenská zařízení a prostory či uskladňovat vojenský materiál a zbraně,“ je si lídr opoziční strany jistý a zároveň dodává, že by smlouva rovněž umožnila vybudovat u nás americkou vojenskou základnu.

„Nejedná se tak o standardní vyváženou dvoustrannou obrannou smlouvu dvou států, ale mnohem spíše o smlouvu o budoucí vojenské přítomnosti USA v České republice,“ varuje Okamura.

Navrhovaná smlouva je navíc podle něj bezprecedentním způsobem deset let nevypověditelná, a tudíž závazná minimálně pro další dvě budoucí české vlády, které s ní nemusejí souhlasit.

„Kromě toho žádná ze stran současné vládní koalice neměla uzavření takové smlouvy ve svém volebním programu,“ upozorňuje ještě Okamura na fakt, že o podobné smlouvě nepadlo před parlamentními volbami ani slovo.

„Hnutí SPD zásadně odmítá přítomnost jakýchkoli cizích vojsk i existenci cizích vojenských základen na území suverénního českého státu,“ uzavřel Tomio Okamura svůj příspěvek.

Jiného názoru je ale jeho kolega z poslaneckých lavic Martin Exner, který v Parlamentu reprezentuje hnutí STAN.

„Píšou mi lidé, že smlouva o obranné spolupráci s USA je nebezpečná a vazalská. Prý nechtějí ‚cizí‘ vojska na našem území,“ zmiňuje na úvod obavy českých občanů, které nejsou nepodobné těm, které vyjádřil i zmíněný předseda SPD Okamura.

„Jako pamětník poměrů a silničních kontrol v sovětském vojenském prostoru Ralsko jim odpovídám takto,“ napsal dále Exner a připojil svoje argumenty, proč smlouvu s USA vítá.

„Česko je ve světovém měřítku velmi malé, a tudíž zranitelné,“ uvádí Exner první svoji obavu.

„Má obyvatel jako Hanoj s předměstími, armádu jako ruská základna v Kaliningradu, ovšem bez jaderných zbraní, a ekonomiku menší než Bavorsko,“ upozorňuje poslanec na mizivý význam a postavení naší republiky.

„Proto potřebujeme být v silných svazcích s demokratickými zeměmi – v EU a v NATO. USA je náš spojenec, a proto je smlouva o obraně v českém zájmu,“ plyne podle něj z výše uvedeného.

„Ostatně, kdyby nás v 1945 osvobodili Američané, neměli bychom tu okupaci 1968 a 44 let komunismu,“ je si poslanec jistý.

„Podpisu této smlouvy se nemusíte obávat. Ostatně ji má už 24 zemí NATO a nic se jim ze strany USA (a ani ze strany Ruska) nestalo,“ dodává ještě Martin Exner a mírní tak obavy českých občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Myslím, že nablito spíše, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 24.05.2023 8:43:14
bude v alejích chciválků, kteří budou freneticky oslavovat to, že jsme se konečně stali plnohodnotnou americkou kolonií, kontrolovanou jejími vojsky. Tihle chciválkové, ti jsou tou skutečnou pátou kolonou u nás, která dělá vše proto, aby Českou republiku obětovala pro zájmy cizí velmoci. A docela bych chciválkům přál, aby měli americkou vojenskou základnu za humny a užívali si průjezdy vojenských vozidel každý den.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…