„Odporní.“ To muselo přijít: Umělkyně Pazderková sekla Zemana. Velká podpora

28.06.2021 7:27 | Ze sítí

Výroky o transgender osobách naštval Miloš Zeman nejen politiky, ale i novináře nebo umělce. Dopis už mu napsala transgender předsedkyně Mladého Pirátstva. „Chcete-li být prezidentem dolních 10 milionů, neměl byste vyčleňovat,“ tvrdí. A ozvala se i herečka a zpěvačka Iva Pazderková. Zeman je jí „bytostně odporný“. Přisvědčila jí k tomu Dagmar Havlová. Odsouzení přišlo také z Velké Británie. Jednak od reportéra ČT Vostála, ale také od slavného britského moderátora.

„Odporní.“ To muselo přijít: Umělkyně Pazderková sekla Zemana. Velká podpora
Foto: Repro Instagram
Popisek: Zpěvačka, herečka a komička Iva Pazderková

Anketa

Vadí vám Zemanův výrok, že transsexuálové jsou mu odporní?

3%
95%
hlasovalo: 20999 lidí
Včera prezident Zeman opět vyvolal pozdvižení svými výroky v nedělní Partii na Primě. Tentokrát tím, co řekl o transsexuálech. Na toto téma přišlo, když se moderátorka Terezie Tománková zeptala na prezidentův postoj k maďarskému zákonu, který sexuální výchovu dětí dává výhradně do rukou rodičů a zakazuje ji na školách.

„Viktor Orbán říká, že není proti homosexuálům, ale že je proti manipulaci nejenom rodičů, ale i dětí v sexuální výchově. Já nevidím důvod, proč s ním nesouhlasit, a to proto, protože mě úplně štvou ty sufražetky, to Me Too, ty Prague Pride,“ řekl Zeman.

A pak utrousil záměrně urážlivou poznámku: „Dovedu pochopit homosexuály, lesbičky a tak dále. Víte, koho vůbec nechápu? To jsou ti transgender, protože, jestliže si necháte přeoperovat pohlaví, tak se dopouštíte trestného činu sebepoškození. Každý operační zákrok je rizikem, a tihle ti transgender, tak ti jsou mně opravdu bytostně odporní.“

Tímto výrokem vzbudil Zeman pohoršení například mezi politiky. K okamžité omluvě ho vyzval bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a vyjádřila se i současná předsedkyně Markéta Adamová Pekarová. „Dnes svou nenávist pan Zeman namířil vůči transgender lidem, v minulosti přál smrt abstinentům a vegetariánům. Já vás naopak prosím o toleranci k jinakosti, jen tak budeme vyspělou společností. A věřím, že brzo budeme mít prezidenta, který příkopy bude zasypávat, ne prohlubovat,“ napsala na twitteru.

Proti Zemanovi se dále vymezila transgender předsedkyně Mladého Pirátstva Georgia Hejduková. „Transgender lidé jsou lidé, jako všichni ostatní. Ráno chodíme do školy či do práce, platíme daně, vychováváme děti. Svůj osud jsme si nevybrali. Také si nevybíráme nenavist, která je proti nám mířená jen proto, že jsme transgender. Já jsem třeba relativně pravidelně označována za největší odpad společnosti, který si nezaslouží nic jiného než smrt,“ vzkázala prezidentovi.

„Vnímám to, ale snažím se, aby mě to neodradilo od dalších aktivit. Bohužel se často setkáváme s nepochopením, třeba i v podobě nenávisti od vysokých ústavních činitelů, kteří nás mají reprezentovat a bojovat i za naše práva. Přitom nechceme nic jiného než být součástí společnosti bez toho, abychom museli čelit dennodennímu násilí a strachu. Tak vás jen prosím, abyste nás také vnímal jako vaše spoluobčany, které máte reprezentovat. Chcete-li být prezidentem dolních 10 milionů, neměl byste vyčleňovat,“ nabádá Hejduková Miloše Zemana.

Ozval se také Bohumil Vostál z ČT: „Transgender lidé mají svoje rodiče, prarodiče, přátele, spolupracovníky, spolužáky, sousedy. Tohle uráží všechny, kdo mají prostě jen základní úctu k druhé lidské bytosti.“

A Zemanův výrok nenechal v klidu ani umělce. Za práva transsexuálů se postavila například herečka a zpěvačka Iva Pazderková. „Člověk, který volí cestu nenávisti, omezenosti, mocipanství, nelidskosti, nevzdělanosti a povýšenectví, je mi bytostně odporný,“ sdílela. Není to zdaleka poprvé, co se Pazderková proti Zemanovi vymezila, dotklo se jí, když Zeman mluvil pohrdlivě o umělcích na jaře minulého roku a do prezidenta se trefovala i za jeho slova o skupině Pussy Riot. Její nynější status podpořila i bývalá první dáma Dagmar Havlová.

Zeman byl odsouzen i v zahraničí, například britským moderátorem (dříve bulvárním novinářem) Piersem Morganem. „Zatímco Česká republika vítězí nad Nizozemskem, její lídr, prezident Zeman, označil transgender osoby za ‚odporné‘. A tak potvrdil, že je sám odporný,“ řekl o Zemanovi Brit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…