„Okamura? To by bylo!“ Rozměr kauzy Feri, který nikdo nezvedl

31.05.2021 10:44

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl by rád věděl, kdo v TOP 09 o Ferim věděl a co. Ale že by v Parlamentu seděli další sexuální náruživci si nemyslí. „Myslím si, že je jeden z mála, který to takhle kosil po desítkách, dokonce po stovkách,“ řekl. Kariéra mladého politika je dle jeho názoru u konce a návrat se konat nebude. Posteskl si také nad dvojím metrem médií, například ČT. „Kdyby to udělal Okamura, tak o tom píše světový tisk. Tohle je ten problém a je to problém České televize, která má dvojí metr,“ souhlasil se senátorem Čunkem.

„Okamura? To by bylo!“ Rozměr kauzy Feri, který nikdo nezvedl
Foto: Screen: XTV
Popisek: Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl v XTV.

Anketa

Do Poslanecké sněmovny může být zvolen občan, kterému je alespoň 21 let. Je tato hranice správná?

hlasovalo: 13200 lidí
Plesl se v reakci na tvrzení, že kromě Schwarzenberga je zbytek TOP 09 zdrženlivý, ušklíbl: „Zbytek TOP 09, kolik toho je ještě?“ Doplnil, že by rád věděl, kdo v TOP 09 něco věděl nebo tušil, protože i tím by se měla zabývat policie. Karlu Schwarzenbergovi se podle Plesla už věci „slévají do beztvaré hmoty“ a vzpomněl si na Matěje Stropnického, který odhadl, že si Schwarzenberg vybavil chování ke služebnictvu. Šéfredaktor to kvitoval, že to nejen bývalý šéf Zelených řekl dobře, ale řekl to dokonce nejlépe.

Plesl nevylučuje, že by mohli existovat další politici, kteří se také k ženám chovali „negentlemansky“, ale Feri je podle něj výjimečný. „Myslím si, že je jeden z mála, který to takhle kosil po desítkách, dokonce po stovkách, to si myslím, že ani v českém Parlamentu běžné není,“ řekl. A pokud je pravda, co se v článcích A2larmu a Deníku N píše, tedy že došlo k několikanásobnému znásilnění, tak se dle Plesla vězení nevyhne. Každopádně to je podle šéfredaktora Mladé fronty konec politické kariéry mladého politika. „To se nedá restartovat,“ mínil.

Kromě toho Plesl ocenil, že se senátor Jiří Čunek zastal Hany Lipovské. „Šel proti vlastní straně, která hraje bůhvíjakou hru. Je dobře, že se zastal Hany Lipovské, protože to je prostě slušná holka a je úplně odporné, jak na ní její ideoví nepřátelé útočí,“ řekl. Doplnil, že Čunek se z nařčení proti jeho osobě očistil, ale na druhou stranu v jeho případě nefigurovalo žádné násilí, dokonce ani podezření.

Popřel, že by docházelo k nějaké „orbánizaci“ médií, ale soudí, že pro Piráty a další je atraktivní to takto prezentovat. A dodal, že je zvědavý, jak v neděli bude kauza Feri prezentována v 168 hodinách, prý už si rozehrál ve své hlavě, jak by to vypadalo, kdyby místo Feriho byl ze stejných poklesků obviněn Tomio Okamura nebo Jaroslav Faltýnek. „Milion chvilek by svolával demonstrace na Staroměstském náměstí. Nevím, jestli by tam byl ten zrzavý vůdce nebo ne, asi jo,“ odhadl Plesl. „Kdyby to udělal Okamura, tak o tom píše světový tisk. Tohle je ten problém a je to problém České televize, která má dvojí metr, Čunek má naprostou pravdu,“ shrnul.

Xaver ještě doplnil, že ve všech médiích, když vypukla kauza Feri, tak byl poslanec na titulce. Až na Hospodářské noviny. „To je námět pro pořad Newsroom, to oni tam určitě dají taky,“ soudil Xaver, ale Plesl ho vyvedl z omylu. HN prý mají uzávěrku brzo a když kauza propukla, tak už bylo po ní. „Takže to není tak, že se to musí odeslat do Švýcarska k přečtení?“ ptal se Xaver s narážkou na současnou adresu miliardáře Zdeňka Bakaly, majitele nakladatelství Economia. „To ne, jak znám Zdeňka Bakalu, toho to v zásadě vůbec nezajímá, co tam vychází,“ odpověděl Plesl.

Šéfredaktor a komentátor v jedné osobě souhlasil s poslancem Bláhou z ANO, že Piráti jsou budovatelská mládež. „Lidé tohoto typu mají pocit, že za svůj krátký život pochopili mnohem lépe, jak má být společnost organizována, než dlouhé generace lidí, kteří o tom přemýšleli stovky a možná tisíce let a dospěli k tomu, že je lepší tomu dát volný průchod a každému dát jeden rovný volební hlas,“ pravil Plesl. S Xaverem se shodl, že předseda Pirátů Bartoš teď takticky mlčí, aby mohl, když nějaký Pirát vystřelí „nehoráznost“, říct, že to tak není, že jsou „skoro jako ODS“ a budou rozumní.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

I na kauzu Václava Klause, který měl dle Aktuálně.cz poslat peníze do Ruska, se dostalo. A Plesl se smál, jak investigativní počin Lukáše Valáška a dalších rozsekal bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer. Souhlasil s ním, že vůči Klausovi byl článek nefér. Plesl měl také jasno v tom, zda bude někam bývalý prezident kandidovat nebo se vracet do politiky, podle něj je to jisté. Kam? „Kam se může prezident vracet? Myslíte si, že se může vracet na úroveň zastupitele Prahy 6?“ A Trikolóru k tomu podle Plesla ani nepotřebuje, Klaus je značka sám o sobě.

Komentoval také nesrovnalosti v hospodaření Národní sportovní agentury pod vedením Milana Hniličky. „Hokejka zvládne možná řídit Lambo nebo Porsche, ale nemůže řídit instituci. Pak to dopadá takhle,“ prohlásil. Ovšem dodal, že je skoro pravidlem, že když někdo začne zkoumat hospodaření instituce, tak se něco takového provalí. Místo sportovce by v NSA měl být podle Plesla nějaký finanční ředitel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

17:17 Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

Češi vloni vypili nejméně piva v historii. Oproti roku 2022 se jeho průměrná spotřeba na obyvatele s…