„Pokud uspějete, Slovensko má šanci.“ Fico dostal z Česka nečekanou podporu. Kvůli rvačce

13.09.2023 20:29

Podporu v závěru předvolebního boje vyjádřil dopisem bývalý prezident Václav Klaus slovenskému expremiérovi Robertu Ficovi. Učinil tak poté, co se v rámci velmi vyostřené kampaně před předčasnými parlamentními volbami slovenský expremiér Igor Matovič (OLaNO) popral na tiskové konferenci strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) s jejími představiteli. „Ve Vašem úspěchu vidíme šanci, aby Slovensko zůstalo demokratickou zemí,“ píše Robertu Ficovi bývalý prezident České republiky.

„Pokud uspějete, Slovensko má šanci.“ Fico dostal z Česka nečekanou podporu. Kvůli rvačce
Foto: Reprofoto: video na FCB R. Fica
Popisek: Robert Fico

Prezident Klaus v dopise předsedovi aktuálně nejpopulárnější slovenské strany Směr-SD Robertu Ficovi píše, že situací na Slovensku je zneklidněn. „Pozorně sledujeme předvolební debaty i celou atmosféru na Slovensku. Jsme tím zneklidnění a ve Vašem úspěchu vidíme šanci, aby Slovensko zůstalo demokratickou zemí a aby zůstalo samo sebou,“ píše.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52388 lidí
Jako důvod zneklidnění poté zmínil mj. ostrou potyčku mezi slovenským expremiérem Matovičem a exministrem vnitra za Směr-SD Robertem Kaliňákem, při které padaly nadávky i kopance během probíhající tiskové konference Směru-SD: „Brutální útoky na Vás a Vaši stranu – viz dnešní narušení vaší tiskové konference – jsou důvodem našeho zneklidnění,“ pokračuje Klaus ve svém psaní.

„Shodujeme se s Vámi, že je třeba opřít se o občany Slovenska, o slovenské voliče, a ne o komentáře v New York Times či v jiných zahraničních médiích, včetně českých,“ dodal Václav Klaus s tím, že výsledky slovenských voleb povařují v jeho institutu za důležité nejen pro Slovensko samotné, nejen pro další vývoj ve střední Evropě, ale v Evropě jako celku. „Budou mít dopad i v České republice,“ doplnil.

„Berte tento dopis jako výraz naší podpory v závěru předvolebního boje. I když se z mediálních zpráva může zdát, že u nás stoupence nemáte, můžeme vás ubezpečit, že tomu tak není,“ vzkázal v závěru exprezident Václav Klaus slovenskému expremiérovi Robertu Ficovi.

Slovenský expremiér Igor Matovič tiskovou konferenci míjel právě ve chvíli, kdy předseda Směru-SD Robert Fico právě mluvil do mikrofonu, zastavil kousek za ním v automobilu s reproduktory a označil představitele Směru za mafiány a bastardy, informovaly Novinky.

Exministr vnitra Robert Kaliňák otevřel dveře auta, chtěl Matovičovi vytrhnout z ruky mikrofon.  „Pusť to, ty hajzle, to je můj majetek,“ křičel Matovič. „Jdi do prdele, mafiáne Kaliňáku,“ řval na něj Matovič a kopl Kaliňáka do hrudi. Poté bránil Kaliňáka další muž, který udeřil Matoviče opakovaně do tváře. Potyčku zastavili až policisté, kteří aktéry od automobilu odtlačili.

Zatímco se někdejší expremiér a šéf hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič pral s exministrem vnitra Robertem Kaliňákem, šéf strany Směr-sociální demokracie Robert Fico byl v průběhu tiskové konference své strany k incidentu otočený zády a vyčkával, co bude následovat.

K situaci se Fico vyjádřil až na sociální síti po skončení brífinku. „Musím se zastat mých kolegů, kteří poté, co přišel Matovič provokovat na naši tiskovou konferenci, udělali s ním pořádek. Matovič dostal to, pro co si přesně přišel. Když jsem byl na vojně, tak mě vždy učili, že s debilem, bláznem, se nedá vyjednávat a že jedna facka je lepší než třicet minut vyjednávání. Je mi jen líto, že nedostal mokrou rukou, protože to by byla vodoléčba,“ sdělil ve své reakci.

Předčasné parlamentními volby začnou na Slovensku 30. září a podle průzkumů nemusí Matovičovo hnutí po volbách zůstat v parlamentu, v Národní radě SR. V průzkumech naopak vede strana Směr-SD předsedy Roberta Fica, který má zatím největší šance k sestavování nové vlády Slovenska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pro progresivisty, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePhantom ll , 13.09.2023 21:29:57
Musi byt pohled na Slovensko dost tristni. Caputa je mimo hru(znemoznila se predne sama) a Matovic nusi jezdit po demonstracich Smeru a provokovat. Lesk a bida liberalni demokracie! Nezbova nez poprat panu Ficovi hodne stesti! On je autenticky Slovak ne vlezdoprdela zapadu.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …