„Pomodlit se a umřít.“ Nad novou obrannou strategií Černochové

03.09.2023 11:03 | Analýza

V pátek premiér Petr Fiala hovořil o Česku jako o budoucí křižovatce Evropy. Ve stejný den dal této dopravní metafoře konkrétní parametry materiál prezentovaný poslancům ministerstvem obrany. Podle něj se má Česko všestranně připravovat na přesun velkých armádních celků při dlouhodobé válce s Ruskem.

„Pomodlit se a umřít.“ Nad novou obrannou strategií Černochové
Foto: Hana Brožková
Popisek: Armáda slaví 30 let své existence. Součástí exhibice na pražské náplavce byl například seskok výsadkářů a záchranářů z vrtulníku do Vltavy

Ministerstvo obrany připravilo novou obrannou strategii ČR. Během léta ji ministryně Černochová konzultovala například s prezidentem Petrem Pavlem, na podzim by ji měla projednat bezpečnostní rada státu a posléze vláda.

V pátek se se základními parametry nové strategie seznámili poslanci z Výboru pro obranu.

Podle místopředsedy výboru Radovana Vícha z SPD ale toto představení proběhlo formou prezentace o třinácti obrázcích, kterou zákonodárcům předvedl ministerský vrchní ředitel Jireš. Detaily strategie bude teprve projednávat bezpečnostní rada státu a vláda.

V předloženém dokumentu se mimo jiné uvádí: „V důsledku rostoucí agresivity Ruska je hlavním úkolem české obranné politiky všestranná příprava na dlouhotrvající obrannou válku vysoké intenzity s technologicky vyspělým protivníkem vybaveným jadernými zbraněmi“.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Vaše platy a náhrady

Dobrý den, mám toho na srdci více. Jednak nechápu, proč by měli politici brát tak vysoké platy? Podle mě by byl adekvátní maximálně tak dvojnásobek průměrné mzdy, možná byste se pak i víc snažili, aby mzda lidí rostla. Taky nechápu, proč by se měl neustále zvyšovat? Proč ne třeba jednou za 5 let o n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ale no tak vládo, přeci do nás hustíte horem spodem že Rus je podnapilý zaostalý mužík mongoloidní rasy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMiloš Černík 1 , 03.09.2023 12:22:01
se zastaralou nefunkční technikou, tak na co ty manévry, vždyť stačí zajít do Bauhausu pro násady na lopaty a to na něj mělo stačit ne ?

|  29 |  0

Další články z rubriky

Plánovitý úpadek vyučuje i „Fialova“ škola. A ještě dotuje

6:02 Plánovitý úpadek vyučuje i „Fialova“ škola. A ještě dotuje

Téma nerůstu se v poslední době řeší nejen na přednáškách pro mladé zájemce z řad veřejnosti, ale pr…