„Prezident Šarapatka“ udělil svá vyznamenání. Halík, Geislerová, Koudelka. A některá od Zemana by se prý měla odebrat

31.10.2021 8:30

Někdejší radní České televize Zdeněk Šarapatka se zasnil, jaké by to bylo, kdyby byl namísto Miloše Zemana prezidentem on a rozhodoval by, komu u příležitosti 28. října udělit státní vyznamenání. Nejvyšší státní vyznamenání by v takovém případě zamířilo hned dvojici prezidentů a nechyběla by ani známá jména, například kněze Tomáše Halíka, herečky Anny Geislerové či šéfa BIS Michala Koudelky. Vyznamenání by putovalo i k primáři sokolovské nemocnice Martinu Strakovi, který současného hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana označuje za „pochcanou mrtvolu“ či „bezpáteřní k*rvu“.

„Prezident Šarapatka“ udělil svá vyznamenání. Halík, Geislerová, Koudelka. A některá od Zemana by se prý měla odebrat
Foto: Hana Brožková
Popisek: Zdeněk Šarapatka

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí
Šarapatka na svém seznamu jím vyznamenaných začal hned se dvěma prezidenty. Prvním oceněným v případě udělování řádů z rukou Šarapatky by byl první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk a in memoriam by mu bývalý radní ČT udělil Řád bílého lva s řetězem.

Úplně stejné vyznamenání jako Masaryk by pak podle Šarapatky zasloužila i další hlava státu. Nešlo by však o nikoho z prezidentů Československa ani České republiky – publicista má jasno, že by stejné ocenění jako první československý prezident zasloužila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Paní Čaputová se významně zasloužila o rozvoj demokracie, humanity, lidských práv a dobrých sousedských vztahů mezi našimi zeměmi,“ vysvětluje Šarapatka.

Vysoká ocenění by získali též zaměstnanci společnosti Imex Group ve Vrběticích na Zlínsku, kteří zemřeli při teroristickém útoku, za nějž je podle vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) odpovědná Ruské federace. Řád bílého lva občanské skupiny II. stupně in memoriam by tak z rukou Šarapatky převzali pozůstalí po Luďkovi Petříkovi a Vratislavu Havránkovi. „Vražda pana Petříka a pana Havránka je nepřátelským aktem cizí mocnosti proti České republice a trvalým mementem pro česko-ruské vztahy,“ komentuje bývalý radní.

Další vyznamenaným by byl též plukovník Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby. Podle publicisty si ocenění Koudelka zaslouží, jelikož se „významně podílí na ochraně občanů před hrozbami terorismu, organizovaného zločinu, extremismu a špionáží cizích mocností a na ochraně bezpečnosti, demokracie a svobody České republiky“.

Nechybí ani jméno katolického kněze Tomáše Halíka. Ten se totiž prý „se svým dílem a veřejnými postoji zasloužil o demokracii, svobodu a mezináboženský dialog“.

Dále, šéf další z bezpečnostních institucí – Karel Řehka, ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, jehož by Šarapatka vyznamenal za výsledky jeho úřadu, který se dlouhodobě zabývá tématem hybridní války a vojenských informačních operací.

Medaile Za zásluhy II. stupně by podle bývalého radního měla příslušet i Martinu Strakovi, primáři interního a covidového oddělení Nemocnice Sokolov. „Přes neschopnost Babišovy vlády zajistit regionu odpovídající pomoc a logistiku v boji proti virové nákaze zvládli pan Straka a pracovníci jeho oddělení krizovou situaci a zabránili tak masivním ztrátám na životech pacientů,“ ocenil by lékaře.

Ocenění by se našli i mezi novináři a publicisty. Z této branže Šarapatka cení novináře Jaroslava Kmentu, který dle něj „bez ohledu na osobní rizika zmapoval a popsal zneužívání politické moci a zločiny v éře Václava Klause, Miloše Zemana a Andreje Babiše“ a tak se prý „významně zasloužil o svobodu projevu a demokracii“.

Následuje i jméno publicistky Alexandry Alvarové, která by prý zasloužila ocenit za mapování tématu „ruské hybridní války, prorůstání ruského vlivu do nejvyšších pater světové, evropské a české politiky a dezinformační scény“.

A nakonec nechybí ani umělci, z nichž jmenuje kupříkladu herečku Aňu Geislerovou. Ta podle Šarapatky vystoupila v roli spisovatelky Boženy Němcové „mistrně a neotřele“.

Svátek 28. října by však nezůstal pod vedením Šarapatky pouze u udělování vyznamenání. Dodává, že by též došlo i na odebrání řádů z rozhodnutí prezidenta republiky, a to těch, které byly udělovány v letech 2013-2020, tedy za funkčního období současného prezidenta Miloše Zemana.

Místo Šarapatkových vysněných jmen však letos dostaly vyznamenání jiné osobnosti. Nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva, dostali: herečka Jiřina Bohdalová za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti umění; britský politik Alfred Duff Cooper, který složil funkci kvůli nesouhlasu s podpisem Mnichovské dohody; vojenský letec, důstojník československé armády a letectva Alexander Hess; zesnulý podnikatel Petr Kellner; kosmonaut Vladimír Remek.

Mezi dalšími oceněními pak byli například majitel společnosti Marlenka international Gevorg Avetisjan či předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása.

Ze slovenských osobností pak namísto prezidentky Čaputové, kterou by ocenil Šarapatka, Zeman ocenění udělil slovenskému generálovi Milanu Maximovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…