„Pro Ukrajince lepší než pro Rusy.“ Zaznělo o přehradě. Od odborníka

06.06.2023 14:20 | Zprávy

Kachovskou přehradu na jihu Ukrajiny zničila střela ukrajinského raketometu, psala dnes ráno ruská agentura TASS s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Tyto informace ale nelze nezávisle ověřit a Ukrajina naopak z útoku viní Rusko. Mezitím v okolí Chersonu probíhá evakuace obyvatel. Hostem ČT24 k tématu byl Jiří Šedivý, bývalý náčelník generálního štábu ČR a také vedoucí katedry bezpečnostních studií CEVRO Institutu. Ale podle profesora Kříže z Masarykovy univerzity ze situace těží spíše Ukrajina.

„Pro Ukrajince lepší než pro Rusy.“ Zaznělo o přehradě. Od odborníka
Foto: Repro Twitter
Popisek: Záplavy po protržení přehrady Nová Kachovka

Kdo zničil kachovskou přehradu? Jak těžké to bude zjistit? „Já si myslím, že je to celkem jednoduché. Vzhledem k tomu, že to tvrzení, že takový rozsah škody by způsobila jedna raketa z raketometu, je absolutně nereálné. Ta destrukce musela být provedena mnohem větším množstvím výbušniny, což obrázky zcela jasně dokazují. Takže si myslím, že bez jakýchkoliv diskusí ta destrukce byla provedena ruskou stranou,“ domnívá se Šedivý. 

„V každém případě je to pokus o to, aby se zaplavením té jižní části toho budoucího bojiště znemožnil přesun, rozvinování sestav a vůbec manévr v tom směru, který je obecně považován za nejkratší cestu na Krym. Víme, že přes Novou Kachovku, byť byla poškozena koruna hráze, tak přece jenom nebyla poškozena tak, aby se nedala v relativně krátké době opravit a pro přesun vojenské techniky mohla sloužit, a to samé se týkalo i mostu v Chersonu. Pokud by se Ukrajincům podařilo tyto dvě cesty, to znamená možnost překonání řeky Dněpru v těchto dvou směrech, opravit a překonat, zlikvidovat obranu, která je na levém břehu řeky Dněpru, tak mají velmi krátkou cestu do nitra Krymu směrem na Simferopol, což by byl pro Rusy pravděpodobně velmi zásadní problém. A proto tím zaplavením vytvářejí podmínky pro to, aby se omezil manévr a samozřejmě překonat Kachovku v této situaci asi bude poměrně hodně složité. Myslím tím tu přehradní nádrž. Takže tím Rusové chrání svoje jižní křídlo fronty a zároveň jižní přístup ke Krymu, které vždycky byly považovány za velmi nebezpečné. Již v minulosti nebo v nedávné době Rusové oznámili, že Ukrajincům zničili poslední námořní výsadkovou loď, čímž zase omezili schopnosti Ukrajinců provést nějakou výsadkovou operaci námořní pěchoty. Takže je to součást opatření k eliminaci hrozby, která přichází z jižní fronty a chrání samozřejmě hlavní směr na Krym,“ poznamenal Šedivý.

„Samozřejmě že Ukrajina nechce sdělovat své záměry, a proto neustále říká, že ještě nezahájila onu hlavní činnost v rámci té plánované ofenzivy. Myslím si, že ta ofenziva již probíhá, bude mít určité časování, bude mít určitý postup použití sil, využívání směrů, testování obrany ruské strany. Ale myslím si, že Rusové moc dobře vědí, že mechanismus protiofenzivy byl zahájen, a proto tu destrukci provedli. Mimochodem Ukrajinci upozorňovali na to, že přípravy k destrukci v minulosti probíhaly na koruně přehradní nádrže Nová Kachovka. Takže samozřejmě že všichni doufali, že Rusové k tomu nepřistoupí, ale ty signály tam už byly,“ dodal.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Banderovci jsou schopni všeho. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTecumseh , 06.06.2023 14:58:50
Tu přehradu mají také na svědomí. Je jim jedno, jaký to bude mít dopad na lidi na Krymu. Vždyť jsou tam stejně jen Rusové.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…