„Pro Ukrajince lepší než pro Rusy.“ Zaznělo o přehradě. Od odborníka

06.06.2023 14:20

Kachovskou přehradu na jihu Ukrajiny zničila střela ukrajinského raketometu, psala dnes ráno ruská agentura TASS s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Tyto informace ale nelze nezávisle ověřit a Ukrajina naopak z útoku viní Rusko. Mezitím v okolí Chersonu probíhá evakuace obyvatel. Hostem ČT24 k tématu byl Jiří Šedivý, bývalý náčelník generálního štábu ČR a také vedoucí katedry bezpečnostních studií CEVRO Institutu. Ale podle profesora Kříže z Masarykovy univerzity ze situace těží spíše Ukrajina.

„Pro Ukrajince lepší než pro Rusy.“ Zaznělo o přehradě. Od odborníka
Foto: Repro Twitter
Popisek: Záplavy po protržení přehrady Nová Kachovka

Kdo zničil kachovskou přehradu? Jak těžké to bude zjistit? „Já si myslím, že je to celkem jednoduché. Vzhledem k tomu, že to tvrzení, že takový rozsah škody by způsobila jedna raketa z raketometu, je absolutně nereálné. Ta destrukce musela být provedena mnohem větším množstvím výbušniny, což obrázky zcela jasně dokazují. Takže si myslím, že bez jakýchkoliv diskusí ta destrukce byla provedena ruskou stranou,“ domnívá se Šedivý. 

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29691 lidí
„V každém případě je to pokus o to, aby se zaplavením té jižní části toho budoucího bojiště znemožnil přesun, rozvinování sestav a vůbec manévr v tom směru, který je obecně považován za nejkratší cestu na Krym. Víme, že přes Novou Kachovku, byť byla poškozena koruna hráze, tak přece jenom nebyla poškozena tak, aby se nedala v relativně krátké době opravit a pro přesun vojenské techniky mohla sloužit, a to samé se týkalo i mostu v Chersonu. Pokud by se Ukrajincům podařilo tyto dvě cesty, to znamená možnost překonání řeky Dněpru v těchto dvou směrech, opravit a překonat, zlikvidovat obranu, která je na levém břehu řeky Dněpru, tak mají velmi krátkou cestu do nitra Krymu směrem na Simferopol, což by byl pro Rusy pravděpodobně velmi zásadní problém. A proto tím zaplavením vytvářejí podmínky pro to, aby se omezil manévr a samozřejmě překonat Kachovku v této situaci asi bude poměrně hodně složité. Myslím tím tu přehradní nádrž. Takže tím Rusové chrání svoje jižní křídlo fronty a zároveň jižní přístup ke Krymu, které vždycky byly považovány za velmi nebezpečné. Již v minulosti nebo v nedávné době Rusové oznámili, že Ukrajincům zničili poslední námořní výsadkovou loď, čímž zase omezili schopnosti Ukrajinců provést nějakou výsadkovou operaci námořní pěchoty. Takže je to součást opatření k eliminaci hrozby, která přichází z jižní fronty a chrání samozřejmě hlavní směr na Krym,“ poznamenal Šedivý.

„Samozřejmě že Ukrajina nechce sdělovat své záměry, a proto neustále říká, že ještě nezahájila onu hlavní činnost v rámci té plánované ofenzivy. Myslím si, že ta ofenziva již probíhá, bude mít určité časování, bude mít určitý postup použití sil, využívání směrů, testování obrany ruské strany. Ale myslím si, že Rusové moc dobře vědí, že mechanismus protiofenzivy byl zahájen, a proto tu destrukci provedli. Mimochodem Ukrajinci upozorňovali na to, že přípravy k destrukci v minulosti probíhaly na koruně přehradní nádrže Nová Kachovka. Takže samozřejmě že všichni doufali, že Rusové k tomu nepřistoupí, ale ty signály tam už byly,“ dodal.

„Analýza, detailní, záběrů i destrukce – a ta šíře poškození přehradní nádrže, ta si myslím, že ukazuje na to, jak jsem už řekl na začátku, velmi těžko to mohla provést jedna raketa. To zkrátka je téměř nerealizovatelné i vzhledem ke kvalitě materiálů, vyztužení těch železobetonových přehradních těles a podobně. Ale opravdu pyrotechnici a analytici na výbušniny a destrukční práce jsou schopni velmi přesně ukázat nebo vysvětlit, k jaké destrukci došlo, co bylo použito pravděpodobně, jaké razance a na kolika místech,“ doplnil Šedivý.

Vyjádřil se i ke spekulacím, že to mohly způsobit ukrajinské síly. Byl by tam nějaký racionální důvod, proč by to udělaly? „Ve své podstatě si myslím, že by musela být vytvářena varianta, že by Rusové provedli nějaký obchvat a útok na tom jižním směru a použili by de facto ten opačný směr, to znamená, že by se pokusili překonat Novou Kachovku, případně nějaké jiné možné přechody a provést úder do ukrajinského týlu, ale vzhledem ke konfiguraci toho bojiště je to poměrně málo pravděpodobné a myslím si, že v současné době a za současné situace to ukazuje spíš na Rusy než na Ukrajince. V každém případě, kdyby to chtěli provést Ukrajinci a nějakým způsobem poškodit nebo omezit obranné linie Rusů na levém břehu řeky Dněpru, tak by si zároveň výrazně omezili schopnost manévru, což by zase bylo spíš nevýhodné pro ně než pro Rusy,“ zkonstatoval Šedivý.

Poněkud odlišný pohled na celou věc měl expert Zdeněk Kříž z Masarykovy univerzity. Tweet sdílela ČT24: „Vypuštění Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny hraje do karet mnohem více Ukrajincům než Rusům, míní expert Zdeněk Kříž z Masarykovy univerzity.“

Expert na bezpečnostní politiku Jan Kříž tvrdí, že zničení Kachovské přehrady hraje do karet víc Ukrajincům než Rusům. „Nebudu se vyjadřovat k tomu, kdo tu přehradu poškodil, ale jaké to má důsledky pro vedení bojových operací. V první řadě to znamená, že jestliže bude Kachovka vypuštěna, a ona se během několika dní vypustí, tak už ji nikdo nebude moci vypustit podruhé. Třeba někdy v létě, kdy by chtěli Ukrajinci násilně překročit Dněpr a Rusové by jim v tom chtěli zabránit. Pokud by byla Kachovka plná, vypuštěním by Rusové mohli tento pokus elegantně zlikvidovat. To už nyní nebude možné,“ uvedl Kříž podle informací ČTK.

Jelikož je levý břeh Dněpru níž než pravý, vyleje se zhruba 70 procent vody právě na území  okupovaná Ruskem. „Z tohoto úhlu pohledu to znamená, že obranná postavení, která si Rusové vytvořili na levém břehu Dněpru, utrpí škody. Také to znamená, že terén bude vysychat mnohem pomaleji, vyschne třeba až v létě. Ruský generální štáb tak bude muset počítat s tím, že by se Ukrajinci mohli v létě, až bude probíhat další fáze ukrajinského útoku, pokusit zesílit tlak násilným přechodem Dněpru, a vytvořit si příznivé podmínky pro vpád do zad Rusům, kteří se brání u Melitopolu,“ popsal analytik, že vypuštění Kachovské přehrady tak z vojenského hlediska pomáhá víc Ukrajincům než Rusům, respektive Rusům zničení přehrady rozhodně nepomáhá.

Kvůli vypuštění přehrady také hrozí problémy s pitnou vodou na okupovaném poloostrově Krym. „Nevím, do jaké míry tam Rusové vybudovali nějaká další opatření, která by umožnila Krym zásobovat vodou jiným způsobem, ale ano, Kachovka zásobuje Krym, který v létě začne opět trpět nedostatkem vody,“ dodal Kříž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Banderovci jsou schopni všeho. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTecumseh , 06.06.2023 14:58:50
Tu přehradu mají také na svědomí. Je jim jedno, jaký to bude mít dopad na lidi na Krymu. Vždyť jsou tam stejně jen Rusové.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…