„Rasismus jako prase!“ Tohle kdyby udělal běloch... Ekonomka Šichtařová ostře o Googlu

07.08.2020 10:47

„Rasismus jako prase!“ Ekonomka Markéta Šichtařová se rozčílila nad tím, co dnes zažíváme. Tedy rasismus naruby, kdy se pod tlak dostávají bílí občané.

„Rasismus jako prase!“ Tohle kdyby udělal běloch... Ekonomka Šichtařová ostře o Googlu
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

Společnost Google přišla s možností označit podnik za „vlastněný černochem“. Svůj obchod tak mohou označit jak černí vlastníci, tak podnikatelé, kteří při dnešních protestech hnutí Black Lives Matter, neboli Na životech černochů záleží, podporují požadavky Afroameričanů.

Anketa

Je pro vás podstatné, koho ve volbách podporují umělci a jiné známé osobnosti?

1%
97%
hlasovalo: 19615 lidí

Podle Šichtařové to má však jeden háček. Kdyby bílý vlastník podniku označil na internetu svůj podnik za „vlastněný bělochem“, v dnešních poměrech by to pravděpodobně vyvolalo bouři, což je problém.

To je totiž rasismus jako prase. ... Aktuálně je společenská situace nastavená tak, že kdyby snad bílý majitel obchodu chtěl označit, že jeho obchod je ‚bílý‘, se zlou by se potázal. A přitom poptávka by tu beze sporu byla. Byla by však označená za rasistickou. ... Bílý má najednou míň práv než černý. Bílý nemůže provozovat stejný marketing na podporu svého obchodu jako černý. Jak by se asi Google díval na to, kdyby se objevil inzerát: ‚Pronajmu byt – zn.: Bílý majitel‘? Byla by to rasistická kauza jako hrom. A asi i na paragrafy by došlo.“ napsala Šichtařová na blogu iDNES.cz.

Zdůraznila, že pokud se dá říct, že podporujete protesty Afroameričanů, ve svobodné zemi byste také měli mít právo říci, že podporujete i podnik bílého majitele.

Pokud to není možné a jedna skupina útočí na druhou, jde jen o další projev nebezpečného uvažování, kdy člověk není posuzován podle svých schopností, ale podle barvy pleti. 

„Rasismus totiž zmizí, až počet těch silných osobností, které samy sebe vnímají jako jednotlivce, převládne ve společnosti nad slabochy, kteří mají pocit, že cokoliv mohou dosáhnout jedině jako dav. Mimochodem, není náhoda, že dva největší rasisté novodobých dějin se urodili ve dvou velmi podobných kolektivistických systémech: Byli to Hitler a Stalin,“ uzavřela Šichtařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…