„Slibovali, že se krást víc nebude. A hele.“ ANO bije Rakušana. Možná neprávem

06.01.2023 10:41 | Ze sítí

Meziroční nárůst kriminality v Česku o 19 procent. Neschopnost ministra vnitra Víta Rakušana, který raději zavádí cenzuru, nebo ovlivňování veřejného mínění ze strany média? Na rozhovor policejního prezidenta Martina Vondráška pro Právo o kriminalitě v roce 2022 se na sociálních sítí dívají politici jinak než novinář.

„Slibovali, že se krást víc nebude. A hele.“ ANO bije Rakušana. Možná neprávem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Vondrášek

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Na dotaz, jestli se na zvýšené kriminalitě projevil hlavně velký příliv uprchlíků a zda páchali cizinci více trestných činů, Vondrášek uvádí: „Celkem pečlivě to sledujeme a také prezentujeme například pro bezpečnostní výbor Sněmovny. Podíl trestné činnosti cizinců byl předloni od ledna do konce listopadu 9,2 procenta, loni to bylo 10,4 procenta. To znamená nárůst jen o 1,2 procenta za situace, kdy sem přišly statisíce cizinců, a celkově trestné činnosti přibylo o 19 procent.

V případě Ukrajinců to předloni byla 2,5 procenta, v roce 2022 je to 3,1 procenta, takže nárůst pouze o 0,6 procenta,“ vysvětluje pro Právo policejní prezident.

Opoziční poslanci se v kontextu uvedených čísel k nárůstu kriminality opřeli do šéfa resortu vnitra Víra Rakušana, kterému nárůst přičítají za vinu.

„Jen aby novináři a další věděli – na bezpečnostním výboru Sněmovny nás zástupci Ministerstva vnitra ujišťovali, že kriminalita meziročně roste jen o desetiny až jednotky %. A hle najednou 20 %. Takže pod vedením Víta Rakušana stoupla kriminalita za rok o pětinu,“ napsal ve své reakci poslanec za hnutí ANO Jiří Mašek.

I jeho stranická kolegyně Jana Mračková Vildumetzová kritizuje v této souvislosti ministrování Víta Rakušana: „Meziroční nárůst kriminality v ČR je téměř 20 %. To je jasný důkaz toho, že ministr Vít Rakušan nezvládá svoji funkci. Místo zavádění cenzury by se měl věnovat práci. Měl by ihned začít řešit personální situaci v policii, ze které odchází stále více lidí,“ konstatovala poslankyně.

Že problémy v podobě narůstající kriminality Rakušan řeší zaváděním cenzury si myslí i asistent poslance Jaroslava Foldyny (SPD) Michal Kraft vystupující pod jménem Walter Kraft. „Kriminalita vzrostla o 20 %. Ministr vnitra ale zareagoval velmi pružně. Zavedl cenzuru,“ uvedl Kraft ve svém tweetu.

Naopak novinář Vojtěch Berger z webu HlidaciPes.org se důrazně ohradil proti tomu, jakým způsobem médium Vondráškův rozhovor odprezentovalo, cíleně podle něj nárůst kriminality dalo do souvislosti s válkou a uprchlíky. „Takhle tu společnost fakt nesjednotíme,“ narážel na to, že rozhovor nese titulek „Kriminalita v ČR vzrostla o 19 procent“, a v úvodu článku jsou použity termíny „Válka, migrace, uprchlíci“. A až v samotném textu pak stojí Vondráškova slova o tom, že „nárůst o 19 procent je ve skutečnosti návrat k předcovidovým číslům, covid rok 2021 nelze s tím loňským objektivně srovnávat, a Ukrajinci za to nemůžou“.

Nejvýznamnější nárůst trestných činů, až o necelých 60 procent, je podle Vondráška v oblasti nekvalifikované majetkové trestné činnosti, typicky krádeže, zpronevěry, podvody včetně těch na internetu. Co se týká násilné trestné činnosti, zde policie eviduje nárůst o deset procent, a platí to i o vraždách, kde je procentuální nárůst ještě vyšší. „Nutno říci, že naprostá většina vražd se odehrála mezi tzv. domácími osobami, tedy lidmi, kteří spolu sdílejí bydlení nebo jsou příbuzní,“ sdělil Vondrášek. Je přesvědčen, že na to může mít vliv i nynější atmosféra ve společnosti a větší agresivita mezi lidmi. „Do čím extrémnější psychické či ekonomické situace se dostanete, tím extrémnější nástroje volíte k jejímu řešení. Bohužel to tak je,“ doplnil policejní prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rádio Jerevan hlásí, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 06.01.2023 11:47:40
že kriminalita v České republice nestoupla o 19 %, ale naopak klesla ze 100% o 81 %.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…