„Strašný zvrat“. Profesor Kovář o USA. Ale větří i velký problém v Evropě

19.06.2021 12:15

Historik a profesor Martin Kovář, který se odborně zaměřuje na anglosaský svět, se v rozhovoru pro server Kupředudominulosti.cz rozpovídal na téma velkých změn, jež sledujeme v rámci Evropské unie, či o rozpadu západní civilizace. Neskrýval své obavy ze „strašného zvratu“. Kromě jiného vyjádřil svůj kritický názor na odhalení sochy Lenina v Německu.

„Strašný zvrat“. Profesor Kovář o USA. Ale větří i velký problém v Evropě
Foto: repro Wiki
Popisek: Historik Martin Kovář

Změny se dnes oproti minulosti dějí podle historika Kováře skokově, do jisté míry je vnímá jako vzpouru proti liberálním demokratům. Obává se, že se „liberalismus“ stává spíše propagací zákazů, regulací a rovnostářství.

Anketa

Vadí vám, že se Jaromír Jágr nechce nechat naočkovat proti covidu-19, protože prý má dostatek protilátek?

5%
88%
hlasovalo: 13336 lidí

Situaci s liberály vztáhl nejdříve na Británii. „V Británii, pokud jde o reálné výsledky, tam pořád prohrávají, a Johnson stále vyhrává. Bavíme se o dvou věcech. Jednak to je na politické úrovni, kde liberální demokracie, raději budu říkat progresivisti, to se mi více líbí, vlastně žádné velké politické úspěchy moc nemají,“ uvedl a poukázal také na přehnanou politickou korektnost, která nepřináší nic dobrého.

V kontextu toho pak zmínil francouzského prezidenta. „Macron není žádný progresivista, je to oportunista par excellence, který přesvědčil Francouze v posledních prezidentských volbách, že nepatří mezi příslušníky francouzských elit. To je mimochodem majstrštyk, a uvidíme, jestli to zopakuje,“ podotkl.

Původní zdroj ZDE

„V Německu CDU, my říkáme, že je progresivistická. Ale skuteční progresivisti CDU, zejména ve spojení s CSU, nemohou přijít na jméno a v politické rovině toho vlastně moc nevyhrávají. Jásali nad Joem Bidenem, ale Joe Biden je všechno, jenom ne progresivista, probůh. Biden je ztělesnění esence konzervatismu a politického mainstreamu,“ konstatuje profesor.

„Čili v politické rovině nevyhrávají, ale to, co v tuto chvíli vyhrávají, je soft power, obsazování institucí, univerzit, think tanků, místních vlád, et cetera,“ doplnil Kovář.

To vše v něm vzbuzuje obavy, ze „strašného zvratu“, který reálně může přijít. „Tak, jako se jim to nevede v politice, tak může přijít zvrat, a teď nechci spekulovat na základě čeho, i pokud jde o tuto soft power. Zatímco dneska si ve Spojených státech studenti vynutí ochod děkana, protože je právník a někoho hájí, tak za 10 let se změní společenská nálada, a mohou si vynutit odchod progresivistických rektorů a děkanů,“ připomněl například konec 60. let, kdy v Německu na univerzitách řádila levice. „Než bys řekl švec, bylo to pryč,“ doplnil.

Sám by prý dnes svého syna na žádnou západní vysokou školu humanitního směru nedal. „Když se podívám, co se děje v Cambridge, v Oxfordu, na Břečťanové lize, tak ne, nedal. Raději bych, aby vyrůstal ve svobodnější společnosti, než že mu bude parta zfanatizovaných levicových progresivistů říkat, jestli může na maturitním večírku poplácat holku po zadku nebo ji obejmout,“ pokračoval profesor. Rovněž i ideové spory uvnitř EU mohou podle historika Kováře v budoucnu pro Evropu znamenat mnohem větší problém, než se dnes zdá.

Se zhrozením coby historik sleduje dnešní dění, kdy se například v Německu odhaluje socha bolševického vůdce Vladimira Iljiče Lenina. „V nadživotní velikosti se staví socha Lenina. To mladí Němci zešíleli? A starosta se to pokusil zastavit, ale soud řekl, že není důvod,“ popisuje.

„V nadživotní velikosti tam postaví sochu masového vraha, tvůrce totalitního státu, který páchal genocidu na svých národech… A mladá německá komunistka v čele radikální strany dává rozhovor a říká: ‚To byl tvůrce státu sociální spravedlnosti.‘ Tak si říkám, že je to okamžik, kdy si člověk musí promnout oči a říká si: ‚Je to možné?‘ Je to možné. Svět už je takový,“ komentoval závěrem historik Martin Kovář dění u našich západních sousedů.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…