„Ten naivní pirátskej ministr zahraničí, chce zakázat Rusům vstup.“ Vary jsou v krizi. Velké

19.08.2022 11:00 | Reportáž

Dámy s módními róbami, oblečené ve značkových šatech, ověnčené šperky, páni s cylindry a doutníky v autech, kde nejhorší značka je BMW nebo mercedes těch nejvyšších tříd. Nekonečná party plná vybraných lahůdek, kde drahé pravé šampaňské teče proudem a kaviár se váží na kila. S tím je v Karlových Varech konec. Drtivou ránu tomu zasadil covid a ránu z minulosti pak protiruské sankce a válka na Ukrajině.

„Ten naivní pirátskej ministr zahraničí, chce zakázat Rusům vstup.“ Vary jsou v krizi. Velké
Foto: Václav Fiala
Popisek: V ulicích Karlových Varů

Baťůžkáři, kteří si s sebou vezou i neperlivou vodu v petce na pití. Tak se změnila jako mávnutím kouzelného proutku návštěvnost v Karlových Varech. Kromě Němců se tu objevili Italové, Španělé a také o poznání více zahalených žen. Ty posledně jmenované ale nezachrání desítky luxusních prodejen v historické části města, natož četné obchody se šperky a drahými hodinkami.

Volným pádem ke dnu

Oběd kolem tří stovek přímo na kolonádě je věc dříve neslýchaná. Tedy částka 300 korun českých, pro upřesnění. A jak jsou opuštěné některé kavárny, cukrárny a pohostinství, kde čekají jako na spásu na pár klientů, nebo kde si jeden štamgast dává jedno kafe za druhým. Dokonce ceny sezonního Aperolu se prakticky všude srovnávají plus minus kolem stovky. Korun českých.

Kavárny bez hostů. Foto: Václav Fiala

Nabídka dne. Foto:Václav Fiala

Těch pár lidí nemůže vytvořit kolorit bujného města. Víkendové dny nebo odpolední čas v běžném týdnu, je to vlastně jedno, kdy přijdete. Nemačkáte se. Netlačíte se. Neuhýbáte před  silně oparfémovanými dámami a neurvalými muži, kteří nemluví, ale křičí. Hovořící ruštinou. Ve Varech ruštinu zaslechnete. Buď od hlasitějších Ukrajinců, kterých je ale v historickém středu pomálu anebo od Rusů, kteří  jako myšky probíhají ulicemi a spíše šeptají.

Obchod s ruskými potravinami. Foto: Václav Fiala

Do otevřených dveří nikdo nevchází. Foto: Václav Fiala

Na kolonádě stejně jako  v jiných místech se netlačíte. Můžete vytvářit pohodlné rozestupy. Nikoliv kvůli covidu, ale kvůli sankcím a válce. Rusové zmizeli. Ti se západním cestovním pasem do svých hotelů a penzionů, a ti, kteří by normálně přilétali linkami například s Jekatěrinburgu, prostě nejsou. A nebudou. Ani Kazaši, Uzbekové, Ázerbájdžánci.

Město duchů není až tak nereálné

Vlajky na hotelích se vyměnily. Občas spatříte prapor Union Jack, někdy symbol židovského státu, pak Francie, Německo, a státy jižní Evropy. Zahalené ženy – nikoliv však v burkách! – jsou vesměs ze západní Evropy, nikoliv třeba z Emirátů. Ruský pas vyhodil každý, kdo prý měl ještě trochu rozumu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…